lördag 13 mars 2021

Utvisa direkt efter dom

Tryggare, tryggare och tryggare! 

Trygghet är en känsla. Den upplevda tryggheten är viktig att ta på stort allvar. Även om den bäst tillgängliga statistiken, inom många brottskategorier, säger att vi borde känna oss tryggare än vad vi gör jämfört med förr. Inte minst jag själv säger då att självklart ska vi inte skrämma upp oss i onödan. Samtidigt tillhör jag dem som tveklöst menar att mörkertalen kopplat till kriminalitet idag är mycket högre än tidigare. Och det grova våldet och narkotikaeländet är mycket mer omfattande än förr. Det har skrivits och gjorts TV-reportage om en allt otryggare tillvaro både för elever och lärare på våra skolor, utan att det syns särskilt mycket i statistiken som anses vara den "riktiga". Vi vet också att tystnadskulturen är extremt stark i dagens Sverige i särskilt våra utanförskapsområden. Jag hävdar bestämt att dagens kriminologer måste bli mycket bättre på att uppskatta mörkertalen när det tycker till för att vara trovärdiga.

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om hur dåden i Vetlanda kommer att göra trygghetsfrågorna ännu hetare i valen 2022. 

"Oavsett är det dock ofrånkomligt att händelsen kommer kopplas till den infekterade migrationsdebatten. Det kan verka kallhamrat, men människor söker förklaringar. Det hände med dubbelmordet på IKEA i Västerås i augusti 2015 då en asylsökande från Eritrea efter avslag på sin asylansökan högg ihjäl två oskyldiga besökare från Norrland på varuhusets köksavdelning. Statsminister Stefan Löfven har redan påpekat att händelsen inte ska ses som en migrationsfråga. SD-ledaren Jimmie Åkesson har hittills legat lågt, men lär se sig stärkt i sin uppmärksammade hållning på Twitter för ett par veckor sedan, där han i generaliserande ordalag kopplade samman asylinvandring med diverse problem."

"Givetvis har den svenska migrationspolitiken – som lockat tusentals unga män utan asylskäl till landet, för att sedan mer eller mindre lämna dem vind för våg – bidragit till utanförskap, sociala problem, droghandel – och i förlängningen också våldsbrott. Det vet vi. Många av dessa människor befinner sig under stor psykisk och ekonomisk press. Det är ett samband som vi måste kunna förhålla oss till, och tala klarspråk om, utan att rucka på den självklara principen att ansvar för brottsliga handlingar alltid är individuellt, och inte en fråga om grupptillhörighet."

"Ändå får vi räkna med att attacken i Vetlanda kommer ges en stark symbolisk-politisk laddning. Några kommer göra allt för att tona ned den laddningen, andra allt för att skruva upp den. Det mest konstruktiva vore dock fler konkreta svar från ansvariga politiker på hur vi ska komma till rätta med det framväxande skuggsamhället."

https://www.gp.se/ledare/attacken-i-vetlanda-%C3%A4r-politisk-dynamit-1.42452876

Frågar du mig om vilket straff som borde vara det självklara för icke svenska medborgare som begår grova brott är det efter dom omedelbar utvisning. Inga undantag. Det skulle vara ett viktigt signalspråk som också skulle bidra till att öka tryggheten i Sverige. Kommer de vi vill utvisa att tas emot i de länder de kommer ifrån? Inte alltid. Finns skäl för dessa länder att ta emot sina egna landsmän? Ja, det är deras internationella skyldighet men självklart kan vi också koppla deras plikt att hålla dem fängslade under den tid domen avser till 25 procent av vad kostnaden är för en fängelseplats i Sverige. Det är massor av pengar i de flesta aktuella länder. Vad väntar vi på? Bland annat på att MP ska ut ur Sveriges regering.

De senaste dagarna har Sabuni blivit påhoppad om att hon, och en majoritet inom L, anser att de ska söka en politisk väg framåt med M. Det är skrattretande att se den känslostyrda L-kraft som jobbar emot henne. Parallellt med detta besked gick Moderaterna ut med att man kan tänka sig att skriva ett samarbetsavtal med SD. I ljuset av att riksdagens idag är dysfunktionell och de använder sig av Decemberöverenskommelse och Januariavtal kan man förstå att detta är ett sätt att försöka visa att det finns ett seriöst alternativ till en S-regering. Ett alternativ som är M-lett och som får stöd av SD när budgetar ska igenom riksdagen. 

När vi eventuellt får se hur "Rädda Sverige"-avtalet ser ut kan vi alla bedöma om L, M med flera som eventuellt går med på en liknande överenskommelse är så hemska. Kanske inkluderar det enligt ovan att icke medborgare som begår brott ska utvisas. Kanske inkluderar det extra kraft till rättsväsendet. Kanske inkluderar det stopp för icke självförsörjande invandring tills vi påtagligt brutit trenden om växande utanförskapsproblem. Kanske inkluderar det att öppna upp för att Sverige kan satsa på modern kärnkraftsteknologi. Kanske inkluderar det något annat som Sabuni och hennes falang tycker är bra för Sverige i nuläget. Smart drag av M. Om ett avtal, i avtalsdemokratins tid, sluts dödas eventuellt alla varningsskrik. Då vet vi vad vi kan ogilla eller tycka är bra för Sveriges väg framåt.

Susanna Kirkegaard, artikelförfattare som bifogas nedan, har helt fel i att Sabuni gjort något dumt. Hon har gjort helt rätt för att försöka rädda L kvar i riksdagen och för att vara en tydlig liberal kraft i en eventuell M, L och KD regering. Det kanske till och med enbart blir en M och L regering. 

Kristersson är inte tok konservativ. Han är liberalkonservativ. Jag är helt övertygad om att han tycker att L har många bra idéer men att de är ett mycket jobbigt parti att jobba tillsammans med. Därom finns gott om personer som kan vittna. Sabuni gör helt rätt. Hon och hennes partianhängare sätter Sveriges bästa före annat. De vet att det inte är möjligt att sätta Sveriges bästa i fokus om man är beroende av MP och V. 

Kirkegaard tycker till i Dagens Arena nedan.

"Efter beskedet har Kristersson knappast någon anledning att lyssna till liberala krav i en eventuell regeringsbildning. Sabuni har valt sida. Det ger inte mycket utrymme för Liberalerna att ställa ultimatum eller konkurrera med Åkesson om uppmärksamhet från det borgerliga alternativet."

"Ambitionen med Sabunis ställningstagande var antagligen att vara tydlig med vad eventuella liberala väljare kan vänta sig efter valet 2022. Förhoppningen är nog att vinna tillbaka de som blev besvikna på Januariavtalet och säkra ett par stödröster från högerblocket i samma veva. Men vill man ge väljarna verklig tydlighet, måste Liberalerna gå in på fler detaljer om vilka frågor man kan tänka sig att kompromissa med Sverigedemokraterna om. En majoritet för en borgerlig budget är en förutsättning för att Kristersson ska kunna regera. Kan Sabuni tänka sig att förhandla fram en budget med Åkesson?"

https://www.dagensarena.se/opinion/sabuni-har-tappat-kompassen/

Du som bryr dig om Sveriges framtid på allvar, lyssna gärna på vad Sabuni säger i nedan bifogad länk. Det är kloka insikter. 

Och du som bryr dig behöver bestämma om du anser att öppna gränser eller mycket ansvarsfullare migrationspolitik krävs efter valet 2022. Om du anser att det är viktigt med en ansvarsfull migrationspolitik är det galet att rösta på MP, C eller V. Eftersom S enda chans till makten är med just MP, C och V måste du välja annat parti än dem också. Så ser det ut i dagens riksdagspolitik. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar