tisdag 23 mars 2021

Tillsammans mot framgångar

Flest stunder av lycka vinner

Hur viktigt är gott om pengar för din känsla av lycka? Det är svårt att mäta och svårt att rimligt säkert uppskatta. Det vi dock säkert kan konstatera är att en person, en förening, ett företag eller en kommun som har dålig ekonomi garanterat har det betydligt mindre bra än en person, förening etc som har en god ekonomi. Under förmiddagen idag har jag bland annat varit på besök inom Socialförvaltningen. Människors ekonomiska situation har onekligen en stor betydelse för välbefinnandet. Ekonomins stora betydelse för välbefinnande är också skälet till varför till och med svensk lagstiftning försöker bidra till god ekonomisk hushållning inom till exempel en kommun. Tro mig, vi ska vara glada för att politiken hindras ifrån allt för slösaktigt beteende. Lockelserna att kortsiktigt vinna röster på att långsiktigt förstöra en kommuns ekonomi ska inte underskattas.  

Vad avgör då om man är bra på god ekonomisk hushållning. Morgan Housel, författare till "The psychology of Money" skriver bland annat att "Förmågan att hantera dina pengar handlar inte så mycket om vad du kan eller känner till. Det handlar om hur du beter dig. Och beteende är svårt att lära ut – även till riktigt smarta personer." Vad är det då för beteende som generell levererar god ekonomisk hushållning över tid? Det är "tråkigt gnetande" utan investeringar i stora riskprojekt. Och det är att slaviskt följa vissa ekvationers utfall för när man ska och när man inte ska investera. Att till exempel Uppsala kommun vill in i till exempel svindyra och onödiga spårvägsprojekt samt ett nytt konstmuseum representerar inte god ekonomisk hushållning. När MP och V ges ansvarslöst mycket inflytande över samhällsutvecklingen spårar den ekonomiska hushållningen garanterat ur.  

Hur vi ska placera våra pengar, sköta vår privatekonomi och hur vi ska fatta våra affärsbeslut lärs ofta ut som matematik. Matematiken genom ekvationer och algoritmer ska ge oss svaren på hur vi ska göra. Du minns väl min bok, ”En stund på jorden”, den avslutas så klart med en ekvation för att skapa engagemang. I det 
verkliga livet fattar människor sällan ekonomiska beslut utifrån att följa resultatet av ekvationer. De fattar dem vid middagsbordet eller i ett mötesrum på jobbet där egna erfarenheter, personlig tolkning av världen, ego, stolthet, reklam och egna drivkrafter läggs samman i en salig blandning. De som styr världen är bättre än andra på att strikt följa sitt beslutssystem. Många av dem är duktiga på matematik. Hittills har få av de folkvalda jag träffat en matematisk bakgrund. Kan det vara ett av skälen till den dåliga förmågan till ekonomisk hushållning?

Det är onekligen ekvationer och kluriga algoritmer som i allt större grad driver utvecklingen på jorden. Är det bra eller dåligt? Det beror på... Frågar du mig är det bra att det finns regler för hur vår gemensamma ekonomi ska styras. Kortsiktiga politiska intressen kan bli långsiktigt giftiga. Algoritmer borde bättre tillämpas för att hindra offentliga verksamheter från att slösa med vår gemensamma ekonomi. En ekvation innehåller variablerna som uträknat anger ett nuläge. Algoritmer är metoder för hur till exempel en ekvation över tid ska tillämpas. Artificiellt intelligens gör just så, den lär sig utifrån ständiga utfall vad som kan vara smartare tillämpning för att uppnå ett önskat utfall. 

https://fof.se/tidning/2021/2/artikel/smakprov-ur-tio-ekvationer-som-styr-varlden

"Sanningen är att algoritmer styr stora delar av samhället i dag och utan dem skulle mycket bli kaotiskt."

https://internetkunskap.se/sokkritik/sa-styr-algoritmerna-dig/?gclid=EAIaIQobChMItrWqlq3G7wIVkJiyCh36_QZ3EAAYASAAEgIPvfD_BwE 

När är du lycklig? Hur ser din ekvation ut när du får mest stunder av lycka? Har du en algoritm som hjälper dig att ständigt nå maximalt antal stunder av lycka som inte inkluderar droger? ; ) Är svenskar mer lyckliga än andra i världen? Tydligen enligt bifogad mätning. Samtidigt är samtliga våra Nordiska grannar "lyckligare" än oss svenskar. Varför är det så? Med tanke på att Nordens samhällen generellt de senaste 70 åren varit väldigt framgångsrika kan man tro att ett mycket starkare Nordiskt samarbete skulle vara guld värt för oss invånare i denna norra del av jorden. Vad väntar vi på? Besöket hos Socialtjänsten var tydligt, den som har dålig ekonomi "är icke fri" och hamnar snabbt och lätt i situationer som är långt ifrån lyckliga. Världens genom tidernas största filosof, Sokrates, förde i bevis att vi inte kan vara lyckliga. Vi kan "bara" fylla våra liv med så många stunder av lycka som möjligt. Att vi tillsammans säkerställer ett generellt välfärdssamhälle är jag övertygad om ger oss alla mest stunder av lycka. Alla människor, även de extremt rika, har tunga stunder i livet där de förstår hur viktigt det är att ha kärleksfulla människor i sin närhet.

God ekonomisk hushållning inkluderar att säkerställa ett samhälles konkurrenskraft. Konkurrenskraft innebär intäkter från till exempel exportnäringar. Intäkter som bland annat kan finansiera allt som den offentliga verksamheten handlar om. Uppsala driver i nuläget inte en politik som långsiktigt är ekonomiskt hållbar. Hanteringen av önskemål om ett nytt konstmuseum och spårväg talar sitt tydliga språk. Uppsala kan mycket bättre. Uppsala behöver ett nytt politiskt ledarskap. Tillsammans kan vi skapa ett mycket attraktivt Uppsala och Sverige igen. Ett tryggt och konkurrenskraftigt Sverige där alla invånare har en chans att förverkliga sina drömmar.

https://www.globalis.se/Statistik/Lyckoindexet

Kan några av Sokrates visdomsord vägleda oss mot fler stunder i livet av upplevd lycka? Vad tycker du nedan citat lär dig, om något? 

 "Det är av stor betydelse att behandla varje människa efter dess natur och temperament."

"Ingenting är att föredra framför rättvisa."

 "Jag kan inte lära någon något, jag kan bara få dem att tänka."

 "Jag är en medborgare, inte i Athen eller Grekland, utan i världen."

"Kalla ingen man olycklig före han gift sig."

"Tala, så jag kan få en klar bild utav dig."

"Tur att det finns så många saker man klarar sig utan."

"Ur de djupaste begären uppstår det dödligaste hatet."

"Äkta visdom kommer till oss när vi inser hur lite vi förstår om livet, oss själva, och världen runt oss."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar