fredag 26 mars 2021

Moral som driver välstånd

Vilket ledarskap byggde Sverige starkt under demokratins inledning?

Janne Andersson, förbundskapten för det svenska landslaget i fotboll betonar ofta att hans roll är att bygga framgångsrika lag. Han betonar också ofta att han jobbar hårt med att de värderingar han anser ligger till grund för att starka lag kan byggas också accepteras av lagets spelare. Frågar du mig är det helt avgörande för om ett lag i alla dess former blir mer framgångsrika än andra lag. I tidningen Chef bjuder Andersson lite på hur han arbetar i sitt ledarskap. Det är inom ramen för det han kallar Attityd som värderingarna och moraliska perspektiv spelar en central roll. En Attityd som bland annat säkrade Sveriges viktiga vinst i gårdagens VM-kvalmatch i fotboll. En attityd som också skapar global konkurrenskraft. Som metafor är det svenska landslaget också ett fantastiskt exempel på hur starka lag kan byggas av människor som kommer från olika etnisk och socioekonomisk bakgrunder. Som samhälle kan vi utveckla Sverige mycket bättre än nu!

"Janne Andersson menar att det finns tre sådana saker som det svenska landslaget faktiskt kan vara världsbäst på – och som ger oss möjligheten att slå de bästa.

  1. Förberedelse

”Vi förbereder spelarna rätt. Det kan vi vara bäst i världen på. Taktik, ordning och reda, allt runtomkring. Det ska vara så självklart att du aldrig behöver fundera.”

2. Organisation

”Det andra handlar om hur vi är organiserade i det skarpa läget, under matchen. Hur spelar vi försvarsspel? Hur spelar vi anfallsspel? Vi kan vara bäst organiserade i världen.”

3. Attityd

”Det tredje är vår gemensamma attityd – det kan vi också vara bäst i världen på. Bra attityd kostar ingenting. Det finns ingen anledning att inte göra varandra bra och att inte hjälpa varandra på allra bästa sätt.”

”De här delarna lägger vi jättemycket fokus på och pratar om och jobbar med. Det gör att vi kan gå på de största fotbollsländerna. Jag är helt övertygad om att det här går att applicera på allt ledarskap”, säger Janne Andersson."

https://chef.se/janne-andersson-darfor-kan-vi-sla-varldslagen/

https://www.synonymer.se/sv-syn/moral

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/etik-och-moral

På ett mycket givande möte nyligen, med Utvecklingspartiet demokraterna, fick jag höra en stark berättelse om moral. Den handlade om hur Aina Erlander, hustru till en tidigare statsminister, lämnade tillbaka pennor till regeringskansliet efter mannens död. Jag kan inte annat än bli rörd över liknande beteende. Symbolvärdet av det exemplet är starkt om vad moral bland annat innebär.

I VLT skriver Tuve Skånberg läsvärt om moralens betydelse för samhällsframgångar. Tänk om Aina Erlanders moral fortfarande hade speglat en majoritet av svenskarnas moral. Vilken typ av samhälle hade då Sverige varit idag? En sak är helt säker, ett samhälle som bärs av en stor andel invånare med en hög moral har också stora möjligheter att gemensamt skapa stora framgångar. Jaget är viktigt! Ett jag måste också fungera i rimlig harmoni med ett lag om ett lag ska kunna prestera på topp. Exemplen på att det är så är många.

"Den tidens samhällstoppar bars av andra värden och en annan personlig moral. Ett slående exempel är hur Aina, Tage Erlanders hustru, vid makens bortgång gick upp till regeringskansliet och lämnade tillbaka makens pennor på vilka det stod ”Tillhör statsverket”."

"Vad saknar politiker i dag jämfört med Tage Erlander och hans samtida? Själv berättade han om föräldrarnas fostran, söndagsskolans betydelse och om den solidaritet som folkhögskolan skapade. Inte att förglömma ingick katekesen med Tio guds bud i folkskolans lärobok ända fram till 1919 då Tage Erlander var 18 år."

"Etik och hederlighet lönar sig faktiskt. Anledningen till att de västliga demokratierna har varit så ekonomiskt framgångsrika finns inte enbart i marknadsekonomin, utan i marknadsekonomin baserad på socialt ansvar och hederlighet. Marknadsekonomins fader Adam Smith framhöll i The Wealth of Nations den absoluta nödvändigheten av att koppla ihop marknadsekonomi med etik. Han insåg att egennyttan som är marknadens drivkraft lätt kunde urarta, men pekade på två återhållande krafter med vilkas hjälp marknadsekonomin trots allt kunde fungera."

https://www.vlt.se/artikel/etik-och-hederlighet-lonar-sig-faktiskt



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar