måndag 8 mars 2021

Finare än andra

Egennyttan 

Hur kunde Folkpartiet/Liberalerna bli partiet med mest självskadebeteende? Sannolikt för att de ofta haft en överlägsen självbild och en egennyttig agenda starkare än de övriga partiernas kulturer. Den förre Liberala ledaren, Björklund, gjorde tre misslyckade val. När han till sist fick lämna hade han målat in L i ett ”dödshörn” eftersom Centerpartiet redan tagit rollen som vänsterliberaler. Men vad gjorde det för Björklund. I sann egoistisk och marknadsekonomisk anda hade han för personlig räkning säkrat försörjning livet ut och den gamla militären är också ambassadör i Rom, Italien. Sämre kan man ha det även som skattefinansierad. Skattefinansierad har han dock alltid varit.

Det är många inom politiken som upplever folkpartister/liberaler som snobbiga. Ulf Adelsohn är långt ifrån ensam om att ha denna uppfattning om dessa ofta egocentriska företrädare som det partiet lyfter fram. Även den tidigare centerledaren Maud Olofsson har i sina memoarer gett uttryck för liknande uppfattningar om liberaler och i synnerhet deras ledarskap. Hur har det blivit så? Av kulturella skäl så klart. Alla organisationer har en alldeles egen organisationskultur. Och kan det vara så att det ligger i liberalers natur att inte kunna vara lojala? Eller att de helt enkelt är lojala mot rätten att ändra sig och ständigt kunna byta partner? Det är väl liberalt. Självklart måste man kunna ändra sig men i en komplex värld där man är beroende av samarbete och samlevnad med andra måste man hålla sina löften och man måste vara ärliga i sina relationer. Ärlighet är också att kunna vara tydlig med att man kan göra upp med andra om inte du och jag kommer överens. Oärligt är till exempel som när Uppsala skulle få ihop ett styre efter valet 2018 så dubbelspelade Liberalerna och valde vänsterstyre. Går det att lita på företrädare för Liberalerna, eller partier som kallar sig liberalt orienterade? Klart det gör men det beror på vilka ledare de företräds av.

https://www.expressen.se/nyheter/maud-olofsson-litade-inte-pa-jan-bjorklund/

Ulf Adelsohn, tidigare moderatledare, skriver läsvärt i Bulletin nedan. Det är verkligen skarpt läge för det Liberala partiet år 2022:

"Alla som ägnat sitt liv åt politik har nog uppfattat att många folkpartister ofta ansett sig ha lite finare åsikter än andra. Lite mer upphöjda, lite mer intellektuella. Till det har kommit en evig önskan att få samarbeta med Socialdemokraterna, att bli fullt ut accepterade av dem."

"Partiets väljare har dock inte alltid varit med på noterna. Många har i grunden varit mer borgerliga, ett faktum som inte nämnvärt stört partiets olika ledningar." 

"Om det exempelvis anses rätt (liberalt?) att alla kvinnor skall ut på arbetsmarknaden får politiken anpassas därefter. Så har FP/L drivit en enveten linje att så många barn i så låg ålder som möjligt obligatoriskt skall vara på förskola. Denna politik manifesterades delvis så sent som i höstas i en utredning under ledning av Lotta Edholm (L). Föräldrarna må själva ha en annan uppfattning men så långt får inte liberalismen drivas. Deras inställning och deras liv får anpassas till de högre ”liberala” uppfattningar som ledningen hyser. Det finns fler exempel. Statliga beslut om pappamånader är ett tydligt sådant. Men ohörsamheten gentemot väljarna har haft sitt pris. Från över 20 procent under Bertil Ohlin har det, med undantag för ett par toppar 1985 och 2002, gått stadigt neråt. I senaste valet hade partiet 5,5 procent och nu ligger det i nästan alla mätningar under riksdagsspärren på 4 procent." 

"Det skall dock sägas att FP/L i många frågor intagit en strikt liberal hållning. I skattefrågan har de, trots uppgörelser med S, alltid nått bättre resultat än om S bestämt ensamma. I de flesta valfrihetsfrågor också. Men ett problem har alltid funnits där. Man har aldrig varit säker på att de inte skulle springa i väg och göra upp med någon annan."    

"Jan Björklunds epitafium blir sannolikt att ha fört ut partiet ur riksdagen. Själv dock lyckligt soulagerad med en av våra finaste ambassadörsposter. Men nu har den nya partiledaren, till sist, valt att opponera gentemot ett immigrationsförslag som i mycket bär MP:s profil. Därmed har hon också satt C i kläm. De kan bli enda borgerliga parti som stöttar S och MP och, om L verkligen lämnar januariavtalet, tvingas budgetförhandla med Vänsterpartiet. Säga vad man vill, men i den sits Nyamko Sabuni har, måste erkännas att detta är inget alldeles oskickligt drag." 

https://bulletin.nu/folkpartiets-nedgang-och-fall

Visst är det intressant att de senaste politiska opinionsmätningarna pekar mot att två av dagens riksdagspartier åker ur riksdagen. Liberalerna och Miljöpartiet. Det är uppenbart att en stor andel av de svenska väljarna inte tycker att dessa partier vare sig driver bra politik eller spelar det politiska spelet tillräckligt bra. 

https://www.kantarsifo.se/rapporter-undersokningar/valjarbarometern-februari-2021

Både MP och L beskriver bland annat sig själva som feministiska partier. Kan det vara en del av deras problem? Kanske, kanske inte. Helt klart anser jag det vara att kvinnor är finare än oss män. Det är främst tack vare att de bär oss under runt nio månader som vi ens utvecklas till människor. Män är självklart inte bättre än kvinnor. Kvinnor och män är dock genetiskt olika och våra uppsättningar av hormoner skiljer sig åt. Det som mest påverkar människors förutsättningar i livet är genetiska anlag, hormonuppsättning, var i världen man är född och i vilken kultur man växer upp i. Kvinnor har XX och män XY. Generiskt skiljer vi oss åt. Kvinnor och män har 23 kromosompar där allt är lika bortsett ifrån könskromosomparet. Y-kromosomen bär SRY-genen som är dominant och bland annat skapar utveckling av testiklar. Det finns dock fler gener på Y-kromosomen som påverkar utvecklingen av manliga särdrag. Hormoner som testosteron gör oss möjligt aggressivare. Östrogen gör oss mer omhändertagande. Studier av skillnader finns det massor av. Beroende av vad man väljer att avgränsa en studie till kan man dra olika slutsatser. De som önskar olika förändringar väljer alltid att beskriva verkligheten utifrån avgränsningar som styrker det man tycker. Andra studier kan motbevisa det samma. Helt klart är att det är oacceptabelt att kvinnor som är lika välmeriterade som män, och som presterar minst lika bra, får lägre ersättningar. Helt klart är att det är rimligt att världens generösaste föräldraförsäkring till delar borde kopplas enskilt till varje förälder. Kanske 20% eller 30%. Det är främst rimligt och bra ur barnets perspektiv. Idag är det kvinnodagen. Idag är det viktigt att sätta ljuset på alla extrema orättvisor kvinnor utsätts för jämfört med män i de flesta delar av världen. Och inte minst i Sverige mördas varje år kvinnor av en partner eller före detta partner. Det är vidrigt. 

https://www.tv4.se/artikel/xVf5QhTZm9U4GwePRnUKO/jaemlikhet-foer-kvinnor-sverige-underkaenns-i-13-av-16-punkter

För mig är det dock viktigt att vi skiljer mellan jämlikt och jämställt. Vi ska alla ha så jämlika möjligheter som möjligt. Jag tycker att det är fel att det finns ett särskilt ord som ska betyda det samma som jämlikhet mellan könen, jämställdhet. Jämlikhetens betydelse tycker jag är central i ett samhällsbygge. Det är däremot inte detsamma som att utfallet ska bli det samma. Ordet jämställt leder lätt tanken fel till att utfallet ska bli det samma. Utfallet ska alltid kopplas till utbildningsinsats, arbetsinsats, disciplinförmåga och mätbara resultat. Meritokrati med andra ord. Allt annat blir fel. Istället för att till exempel försöka tvinga ägare att kvotera hur de tillsätter styrelser är det dags för politiken att effektivisera offentlig verksamhet så mycket så att lönerna inom kvinnodominerande yrken kan ökas kraftigt. Går det? Absolut. En metod för att säkerställa den utvecklingen är att konkurrensutsätta allt som på ett klokt sätt kan konkurrensutsättas.

Nyamko Sabuni kommer från en helt annan kultur än den svenska. Hon motarbetades och plockades till och med bort som integrationsminister för att hon tyckte Sverige skulle driva en mer krävande integrationspolitik, precis det Sverige fortfarande behöver. Hon var redan då tydlig med att kampen mot hedersrelaterade kulturer måste vara hård och målmedveten. Det är bedrövligt hur dålig den kampen fortfarande är och det drabbar främst flickor och kvinnor. Kommer hon att ”överleva” som partiledare för L eller dumpar L återigen sin andra kvinnliga partiledare innan att hon får genomföra ett val? Hennes föregångare fick fortsätta val efter val med allt sämre väljarstöd. På Agenda igår tycker jag Sabuni var duktig. Hennes resonemang om förhållningen till V och SD är kloka och demokratiskt rimliga. Bara de som låst in sig i att göra politik av en annan hållning tycker annorlunda. Behandlas Sabuni annorlunda för att hon är kvinna? Behandlas Sabuni annorlunda för att hon är invandrare? Sannolikt. Mer eller mindre medvetet. Det är inte alltid lätt att vara människa.

https://www.svtplay.se/video/30030514/agenda/agenda-7-mars-21-15?start=auto

Ja, en dag som idag håller jag också med Expressens ledare. Kampen mot hedersförtryck och hedersvåld i Sverige är mycket viktigare än gratis mensskydd. När Sabuni i Agenda säger att borgerligheten är bättre än vänstern på att ta i de viktigaste problemen är exemplen hedersförtryck i förhållande till gratis mensskydd ett lysande exempel på att olika partier vågar ta i olika saker. Tveklöst vågar borgerligheten ta i huvudsaker.

"Och det är inget marginellt problem. År 2018 visade en kartläggning att var sjätte elev i nionde klass, i Stockholm, Malmö och Göteborg, lever under någon form av hedersförryck. En av sex elever i storstadsområdena, låt det sjunka in. För flickor kan livet i en hederskultur innebära allt ifrån vardagliga begränsningar som att man inte får klä sig som man vill, inte umgås med dem man vill eller rentav att man tvingas gå direkt hem efter skolan. I värsta fall handlar det om trakasserier, grovt tvång och våld, könsstympning och tvångsgifte." 

https://www.expressen.se/ledare/kamp-mot-hedersbrott-borde-ga-fore-mensprat/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar