tisdag 2 mars 2021

Medborgartjänst och bidragsreformer

Stärkt gemenskap och ökad krisberedskap

Utan större debatt avvecklades det svenska allmänna försvaret och värnplikten av den första Alliansregeringen den 16 juni 2009. Formellt påstås beslutet handla om att låta värnplikten "vila" i fredstid. Den nya ordningen trädde i kraft den 1 juli 2010. Ungefär ett åt innan regeringen Reinfeldt gjorde det fatala misstaget att köpa Miljöpartiets migrationspolitik. I de tider som stundade behövdes en allmän plattform för bättre integration bland Sveriges invånare mer än på länge. Sverige behöver kraftigt förstärka sin krisberedskap och nu har Sveriges kommuner ett ansvar att åter bygga upp en civilförsvarsförmåga. I ljuset av det uppdraget är det hög tid att åter införa någon form av skyldighet att delta i aktiviteter som stärker vår krisberedskap. Med familjetraditioner att vapenvägra gillar jag hur schweizarna och finnarna resonerat om att den som inte deltar istället kan få betala sig fri. 

"En tankesmedja ledd av förra försvarsministern Elisabeth Rehn vill ersätta militär- och civiltjänstgöringen med en medborgartjänst som skulle gälla alla finländska ungdomar - också kvinnor, ålänningar och Jehovas vittnen."

"Medborgartjänsten kunde utföras som militärtjänstgöring eller som en ny slags beredskapstjänstgöring som skulle ersätta den nuvarande civiltjänstgöringen. De som skulle utföra beredskapstjänstgöringen skulle kunna välja mellan olika kurser och övningar inom till exempel civilförsvar, miljöskydd, hälsovård och cybersäkerhet."

"Enligt Tölli skulle den nya förberedande tjänstgöringen svara bättre på nutidens utmaningar, som cyberhot och terrorism. Dessutom skulle medborgartjänsten vara mer jämställd än det nuvarande systemet, eftersom alla personer inom åldersgruppen skulle ha samma skyldigheter och rättigheter."

"Skattelättnader skulle sporra ungdomar att delta i medborgartjänsten. De som inte gör medborgartjänst skulle betala mer skatt än andra, medan de som deltar skulle få ta del av skattelättnader upp till en viss ålder. I praktiken kunde medborgartjänsten alltså utföras på tre sätt: genom militärtjänstgöring, beredskapstjänst, eller genom att betala mer skatt."

"Modellen kunde också förverkligas genom en överlopps försvarsskatt. Den skulle betalas av dem som inte deltar i medborgartjänsten. I Schweiz används en sådan här försvarsskatt, och enligt Tölli har den fungerat bra. Också försvarsminister Jussi Niinistö (De blå) nämnde för en vecka sedan möjligheten att införa en sådan skatt."

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/23/radikalt-forslag-medborgartjanst-kunde-ersatta-varnplikten-skulle-galla-ocksa

Ett gäng Socialdemokrater gick i början av januari 2021 ut i DN-debatt om att Sverige borde införa Medborgartjänst för att stärka svensk krisberedskap och för att hjälpa till att reparera många års misslyckad integration av invandrare. Lena Hjelm-Wallén, bland annat tidigare socialdemokratisk utbildnings- och biståndsminister är en av debattörerna. DNs ledare var snabb att skjuta sönder utspelet som är väl värt en ordentlig debatt i ett land som tveklöst behöver stärka sin krisberedskap och dessutom kraftigt förbättra sitt integrationsarbete. Men vad förstår en ledarsida om det när man tycker att människor i princip aldrig ska ha något annat ansvar i förhållande till det gemensamma än att möjligen betala skatt.... Som du ser ovan har redan Schweiz någon form av medborgartjänst och som vanligt är våra finska grannar snabbare att införa bra saker än vad svensk politiskt processande klarar av. Allt som Socialdemokraterna föreslår är inte dåligt. Det är till och med så att jämfört med många andra riksdagspartier kommer faktiskt riktigt bra förslag då och då från den Socialdemokratiska förslagsverkstaden. Precis som när till exempel Moderaterna gör det samma borde de ansvarsfulla partierna bli bättre på att haka på varandras ur svenskt perspektiv goda förslagen mycket fortare och tydligare. Det är inte ett politiskt svaghetstecken, det är ett styrketecken.

https://sverigesradio.se/artikel/hjelm-wallen-infor-obligatorisk-medborgartjanst

https://www.dn.se/debatt/obligatorisk-medborgartjanst-starker-svensk-krisberedskap/

I Bulletin kan vi nu läsa en intressant artikel om att det finns vetenskapliga bevis för att ett lands bidragssystem har stor påverkan på invandrartrycket. Det är knappast förvånande men det är dock bra att det nu finns ett vetenskapligt underlag för att kraftigt förändra det svenska bidragssystemet. Vissa kallar denna typ av fakta för cyniskt. Det är dock viktigt att beslutsfattare måste fatta att det alltid finns tillräckligt många som utnyttjar system som för enskilda kan vara mycket attraktiva jämfört med deras övriga alternativ. Titta bara på hur fort många som inte är prioriterade för vaccin ändå smiter förbi köerna.

"Leder högre bidrag till mer invandring? Frågan är omdebatterad. Enligt ekonomisk teori kan högre bidrag orsaka högre invandring. I vilken utsträckning detta sker i praktiken är dock ännu oklart. Varken teori eller empiri ger klara besked. En ny studie försöker lösa frågan med hjälp av tre danska bidragsreformer. Slutsatsen är att bidrag har betydande effekter på invandring."

"År 2002 infördes den så kallade ”starthjælpen” i Danmark. I praktiken innebar den att invandrare utanför EU och EFTA fick kraftigt sänkta bidrag. För gruppen som helhet sjönk bidragen med ungefär en tredjedel, även om hur mycket varierade med familjeförhållanden. Reformen nollställdes i princip 2012 och återställdes sedan mer eller mindre i sin helhet 2015. Att dessa reformer påverkade en grupp men inte en annan, möjliggör att den opåverkade gruppen kan användas som kontrollgrupp. Genom att jämföra inflödet av invandrare från innanför och utanför EU/EFTA före och efter reformerna kan effekten av de förändrade bidragen uppskattas. Slutsatsen är att reformerna som minskade bidragen också minskade invandringen till Danmark från länder utanför EU/EFTA med 5 000 personer per år (se ingressbild). Mer detaljerade analyser uppskattar den så kallade elasticiteten till omkring 1,3, vilket innebär att för varje procents minskning (ökning) av bidragen så minskade (ökade) invandringen med 1,3 procent för den berörda gruppen."

Ovan anser jag att du har underlagen för Sveriges två viktigaste reformer. Den ena handlar om att införa någon form av medborgartjänst samt tydlig skyldighet för alla arbetsföra som lever på bidrag att utföra tilldelade arbetsuppgifter. Det andra handlar om att kraftigt reformera det dåliga bidragssystemet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar