onsdag 11 november 2020

Livslång respekt

Många lärdomar är kloka att ta vara på

Vår nya tid kräver många reformer för att just våra unika samhällen i Sverige ska fortsätta att erbjuda sina invånare ett högt generellt välstånd jämfört med andra samhällen i världen. Sedan miljoner år har människan steg för steg utvecklat sitt sätt att leva livet. Aldrig tidigare har teknikutvecklingen varit så snabb och så kraftigt påverkat människans verkligheter. Samtidigt är vi inte mer utvecklade som människor än för tusentals år sedan. Inte mer än att vår förmåga att hantera "multitasking" snabbt generellt förbättras. Neurovetenskapen lär oss allt mer om hur vår hjärna fungerar. Samtidigt lär vi oss att den inte biologiskt genomgått en evolution som matchar den enorma tekniska utvecklingstakten. Inte minst min dotter visar tydligt hur dagens unga redan från början är mycket digitalt kompetenta. Det är fantastiskt och på många sätt en stor fördel för dem. Samtidigt handlar samhällsdynamik och samhällsbyggen om så mycket mer än multitasking och då är även andra kunskaper, erfarenheter och social förmåga mycket viktiga för att samhället ska utvecklas positivt. 

Nedan bifogade ledare i Expressen avslutas: "Under coronakrisen har arbetslösheten bland akademiker över 50 år ökat rekordartat. Det är ett enormt kompetenskapital som kan vara på väg att slösas bort. Det har vi inte råd med. Sverige måste släppa sin ungdomsfixering och växa upp." Jag håller med Expressens ledare! Om vi vill vända Sveriges negativa utveckling är det hög tid att vi tänker om och säkerställer att många fler kunniga och erfarna får företräda oss. Det tjänar vi alla på. Möjligen inte alla lobbyister som lättare kan påverka oerfarna människor. Broilifieringen skadar svensk konkurrenskraft. Inte minst i SVT kan vi se hur Sverige i EUs parlament företräds av många "broilers". Det gagnar säkerligen inte svenska intressen i det Europeiska spelet.

https://www.gp.se/kultur/michaela-m%C3%B6ller-och-anders-rydell-broilers-de-nya-makthavarna-och-det-samh%C3%A4lle-som-formade-dem-1.226293

Expressens ledare skriver klokt om att det är dags för oss i Sverige att betydligt bättre se alla människor som just människor och att vi bättre ska ta till vara våra äldsta och mest erfarna invånares kompetenser, erfarenheter och klokhet. Det är ingen tillfällighet att stora delar, om inte hela världens folk, nästan alltid haft de äldsta som "flockens ledare". Så har det varit i nästan alla kulturer och så är det fortfarande i många kulturer. Flockens ledare kan ses som de politiska ledarna i dagens samhälle. När det svenska politiska systemet broilifierades tappade vi massor av generationers kloka förhållningssätt till vilka som är mest lämpade att vara folkets främsta representanter. Klokhet och visdom kan man bara få genom kunskap och mycket erfarenheter från den verkliga verkligheten. För att vända Sveriges negativa utveckling är det klokt att även inom detta perspektiv reformera det politiska systemet och hitta klokare sätt att välja politiska företrädare än idag. Det kräver då även ett modernt tänkande om vad rollen som politisk företrädare ska innebära. Med fördel anser jag att vi kan lära av näringslivet som ofta väljer kunniga och erfarna som styrelsemedlemmar. Med fördel kan vi också studera hur djuren gör. Det finns "naturlagar" som gör det klokt att välja kunniga och erfarna till viktiga samhällsledare. Även om Kamala Harris är 56 år (inte 57) är nedan ledare från Expressen läsvärd. Det är hög tid att uppvärdera våra kunniga och erfarna i svenskt politiskt arbete.

"Joe Bidens ålder – 77 – blir mindre surrealistisk när man inser att Wolf Blitzer är 72 år gammal. Att vara 70-taggare är helt enkelt inte ett handikapp i USA. Och det är inte bara män som kan bli mäktiga silverryggar: Representanthusets talman, Nancy Pelosi, blev just återvald till kongressen med 78 procent av rösterna. Hon är 80 år gammal. Hillary Clinton var 69 när hon slogs med (70-årige) Donald Trump om Vita huset 2016. Och Kamala Harris må se ut som en flicksnärta bredvid Biden, men den blivande vicepresidenten är 57 år."

"Många seniorer, som Pelosi och Biden, har säkerligen tagit hjälp av kirurgkniven för att se fräscha ut, och de gör inte alltid diskreta lyft. Från en svensk horisont kan det tolkas som ytlighet och desperat ungdomsfixering. Men tänk om det snarare handlar om att amerikaner värderar det naturliga och ursprungliga lägre än vi gör i Europa, och att man därtill ser människors rätt och möjlighet att omskapa sig själva som en del av den amerikanska drömmen? Ålder är uppenbarligen inte ett problem i sig i USA. Mognad, erfarenhet och kunskapsdjup värderas tvärtom högt."

"Det är faktiskt Sverige som är ytligt och ungdomsfixerat." 

"År 2011 sjönk medelåldern hos våra partiledare från 50 till 42 år när två partier valde 28-åringar till partiledare. Gustav Fridolin blev språkrör för Miljöpartiet och Annie Lööf tog över Centern – två ideologiskt brinnande politiska broilers utan livsfarenhet och perspektiv. 2015 blev Ebba Busch KD-ledare - även hon 28 år gammal. Varför fick de inte växa till sig? Det måste ju ha funnits tyngre förmågor. Men i Sverige är ”nytt och fräscht” oemotståndligt. Det märks inte minst på arbetsmarknaden. Ingen vill ha Wolf Blitzer om de kan få en nyponfräsch influencer. Enligt en internationell studie av Manpower är Sverige bland de sämsta länderna i världen på att rekrytera seniora medarbetare. Nästan inga arbetsgivare har strategier för att rekrytera äldre. Redan vid 40 börjar svenska arbetsgivare dra öronen åt sig och för 50-plussare är det enormt svårt att få in en fot - trots erfarenhet och kompetens, trots att man är förbi föräldraledighet och vabbande."

 https://www.expressen.se/ledare/osnutna-sverige-kan-lara-av-usas-silverravar/

I ett Sverige där långtidsarbetslösheten ökar kraftigt (även utan Coronaproblemen) är det viktigt att inse att våra kunniga och erfarna äldre kan få en avgörande roll för att rädda Sverige ifrån att kraftigt tappa i välståndsligan. Inte minst kan våra äldre som vill med fördel hjälpa till att lösa den misslyckade integrationspolitiken i Sverige. Det krävs mycket kreativt tänkande nu för att bryta Sveriges mycket negativa utvecklingstrend.

"Rekordmånga är nu inskrivna som långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen, det visar ny statistik.

– Läget generellt på Arbetsmarknaden har stabiliserats nu under hösten och arbetslösheten ligger på 8,8 procent i oktober. Men det är närmare 173 000 personer som är långtidsarbetslösa, som har varit arbetslösa i mer än tolv månader, och så hög har den siffran aldrig varit, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén."

"Vad krävs för att komma åt den ökande långtidsarbetslösheten?

– Många av de här jobben som har försvunnit de kommer inte komma tillbaka. Har man blivit arbetslös, och om man riskerar eller är långtidsarbetslös, så är det viktigt att fundera på vilken utbildning man behöver för att kunna ta de jobb som finns när den här krisen är över."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar