lördag 28 november 2020

En organisation som räddar liv

Vård som räddar liv

Allt längre vårdköer bidrar inte till att liv räddas. Vårdkedjor som fungerar otillfredsställande innebär också att människor som skulle kunna räddas, och få många fler år i livet, istället dör. Till exempel människor som drabbas av bukspottscancer behöver snabbt diagnosticeras rätt och därefter mycket snabbt få nödvändiga åtgärder. 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7612267

22 procent av svenskarna i behov av möte med en expert inom sjukvården får vänta över 90 dagar för ett möte med en expert. 38 procent av svenskarna i behov av en medicinsk eller kirurgisk åtgärd får vänta över 90 dagar. Över 90 dagar är en garanterad dödsdom om det rör sig om till exempel ovan nämnda bukspottscancer som bara kan botas om den identifieras och åtgärdas mycket snabbt kan botas.

https://www.vantetider.se/

Jag har god insikt om hur svensk omsorg och vård idag fungerar. Det finns gott om brister som jag anser helt beror på politikens oförmåga att leda verksamheterna och driva på nödvändiga förändringar och förbättringar. Eftersom kritiken mot hur illa äldreomsorgen fungerar i Sverige är kraftig nu kommer alla partier i valen 2022 ge sken av att de har lösningarna. Gå inte på det! Hur många år har de haft på sig? Många! Har de politiska företrädare med tillräckliga erfarenheter och dokumenterad ledarförmåga? Nej. Om du vill få till nödvändiga förändringar måste du rösta på ett parti som har tydliga förbättringsförslag och politiska företrädare som kompetent kan driva på det nödvändiga förändringsarbetet som måste ske i den verkliga sjukvårdsverksamheten. Bland annat är det helt sjukt att vi svenskar får olika rätt till behandlingar och snabbhet till åtgärder beroende av vilken region vi tillhör. Det är inte en acceptabel ordning! Avveckla regionerna! 

Jona Eling Knutsson skriver en läsvärd krönika i Dagens samhälle. 

"När arbetet i vården är organiserat så att det finns goda förutsättningar för att bedriva verksamheten, är ett förlorat liv något oerhört sorgligt men oundvikligt. Det enda vi säkert vet om livet är att det är begränsat. Jag brukar själv hålla samman, hålla mig upprätt och på fötter till dess jag tagit av mig landstingskläderna och satt på mig mina egna. På väg upp från omklädningsrummet i sjukhusets kulvert går jag från läkare till människa och med den förvandlingen kommer sorgen. Sedan kommer ilskan, och den beror på maktlösheten. Trots att jag och alla andra gjorde precis allt som stod i vår makt räckte det inte till." 

"När arbetet är organiserat på ett sätt som gör vården svår eller omöjlig att bedriva och detta kostar någon livet blir sorgen lika stor men ilskan desto större. Ilskan som beror på insikten att döden skedde i onödan, att den gått att undvika, att livet tog slut i för att politiker beslutat sig för att spara pengar och sjukhuschefer beslutat sig för ännu en omorganisering för att möta politikernas besparingskrav. Ilskan över att någon förlorat sig liv, andra förlorat en älskad familjemedlem, medan ytterligare andra sparat 3 öre per intjänad hundring på skatten och kan göra ROT-avdrag på den nya altanen." 

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ar-patientsakerheten-hotad-jag-borjar-nastan-tro-att-den-ar-hatad-34030

Det är ingen tvekan om att Sjukvården idag räddar fler liv än någonsin tidigare, så är det. Det innebär dock inte att det är acceptabelt att alla våra vårdresurser som kan mildra mycket mer lindrande, och rädda ännu fler liv, måste kunna göra det bättre än nu. Och nationellt mer rättvist än nu! Rösta klokare än hittills i valen 2022!

https://skr.se/tjanster/merfranskr/bloggarfranskr/vardbloggen/artiklar/sjukvardenraddarbetydligtflerlividag.28372.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar