torsdag 26 november 2020

Dålig omsorg och vård

Ett liv

Det finns många människor som tror att vi föds på nytt i någon form och i någon dimension. Hittills har inga forskare gjort det sannolikt att det är så. Det innebär vare sig att det är fel att tro det eller att det inte stämmer. Det finns gott om upptäckter som forskare kommer att göra om hundra år och framåt som vi idag inte ens kan föreställa oss. Min uppfattning är att vi har detta liv och inget annat. Därför försöker jag göra så mycket nytta jag kan för att kommande generationer ska få det bra parallellt med att jag lever här och nu. Att leva här och nu är att varje dag njuta av både små och stora upplevelser. Att leva här och nu är att hela tiden utvecklas. För mig är arbetet som fokuserar på att vi ska lämna något bättre efter oss till kommande generationer en del av min personliga utvecklingsresa. En personlig utvecklingsresa som samtidigt gör positiv framtidsnytta. För mig har det länge varit viktigt att leva mitt liv på ett sätt som gör att jag med glädje kan titta in i mina barns och eventuella barnbarns ögon och ärligt säga "jag gjorde vad jag kunde för att dina förutsättningar på jorden skulle bli så bra som möjligt". Då pratar jag "bara" kollektivt om materiella förutsättningar. I övrigt handlar det om god bildningsgrund, självkänsla, gott självförtroende, trygg livsmiljö och en miljö- och klimatsituation som gör vardagen frisk och trevlig. 

Jag lever gärna länge. Allt fler människor lever allt längre. Fotbollslegenden Diego Maradona blev bara 60 år gammal. Att dö så ung blir allt mer ett undantag. Det är därför vi blir allt fler människor på jorden. Samtidigt som vi lever allt längre i världen går fler och fler av dem som vill, och kan, att endast skaffa två barn. Det är en stor förändring från förr. Förändringen hänger ihop med att allt fler lever materiellt allt bättre, fler vill förverkliga sina egna livsdrömmar samt att barnadödligheten avtar. En och annan tänker säkert på miljön och klimatet också.

Eftersom vi blir allt fler som blir allt äldre måste vi bättre säkerställa att vi kan ge våra äldsta i behov av omsorg och vård just det med kvalitet. När den "humanitära stormakten Sverige" bättre värderar sina äldre, och inkluderar dem som tillgångar i samhällsbygget, kommer både kvaliteten öka och ekonomin stärkas. Ett liv, de flesta vill att det ska bli långt. De flesta kan och vill länge göra stor samhällsnytta som parallellt är egoistiskt utvecklande och meningsfullt. I detta enda liv måste människan hela livet hanteras värdigt och rättvist! 

Expressen har helt rätt i nedan artikel. Landets regioner har inte hanterat många av våra äldsta invånare värdigt och rättvist. Det är dags att reformera hela Sveriges omsorgs och vårdverksamheter. Regionerna klarar inte av att sköta sina uppdrag. Det är ofattbart att inte Sverige delas upp i verksamheter där huvudmännen antingen är statliga eller kommunala. Staten har sina länsindelningar. Kommunerna har sina gränsindelningar och kan med fördel ingå kommunförbund när det är värdefullt. Genom att avveckla regionerna kan äldreomsorgen och sjukvården bättre tjäna oss invånare. De enda förlorarna med en sådan reform är regionpolitikerna som får konkurrera om kommunala, riksdags eller Europaparlaments uppdrag istället.


"Det är med andra ord ytterst allvarlig kritik som riktas mot landets samtliga 21 regioner. För trots att äldreboenden är kommunala verksamheter är det regionerna som ansvarar för läkarkompetens och behandling. Det är en ansvarsfördelning som helt uppenbart inte fungerar. Regionerna tycks sätta regionerna först, åtminstone när de är under press själva. Under Ivo:s presskonferens på tisdagen kallades de äldre genomgående för ”patienter”. Men personalen på boendena – huvudsakligen undersköterskor och biträden – har lärt sig att aldrig säga patienter, utan ”boende”. Ty äldreboendena, en produkt av 90-talets Ädelform, klassas inte som vårdinrättningar utan som hem för de boende. En plats för omsorg, inte sjukvård. Hela strukturen är som gjord för den skandal som Ivo har frilagt. Nu måste allt ses över: ansvarsfördelningen mellan regioner och kommuner, den medicinska kompetensen i kommunerna och äldreboendenas status och funktion." 


"Trots de fruktansvärda dödssiffrorna under pandemin är äldreomsorgen inte en prioriterad fråga för väljarna. Det är med andra ord en sektor som tycks försummas av både politiker och medborgare. Så får det inte fortsätta." 

https://www.expressen.se/ledare/hur-manga-dog-i-onodan-pa-landets-aldreboenden/

IVO är positivt hård mot hur illa regionerna hittills hanterat våra äldre under Coronakrisen. Det är hög tid att avveckla den politiska plattformen region bortsett i från riksdagsledamöternas länsindelning. 

”Regionerna har allvarligt brustit i vården av äldre under coronapandemin. Det menar Inspektionen för vård och omsorg som granskat äldrevården.

– Kvalitén är för låg även under en pandemi, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, vid en presskonferens.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar