lördag 21 november 2020

Öppenhet om hur det går till

Transparens

En väl fungerande demokrati bygger på en stark folklig förankring, ett öppet samhälle och en klok maktdelning mellan politiker, byråkrater och lagens företrädare. Det är intressant att problemen i förhandlingarna om EUs enorma upplåning, som bland annat är tänkt att innebära att svenska kommande generationer får ytterligare lån på 180 miljarder kronor att bära, sägs handla om rättstatens principer. Det borde handla om både och. Ytterligare upplåning på 180 miljarder för att i huvudsak hjälpa sydliga misskötta ekonomier ställer en hel del moraliska frågor. I ett möte med tre personer för några månader sedan lyfte de sin frustration över att vi som lever i ett högskatteland, och med hög pensionsålder, ska skicka massor av extra pengar till länder där folket har lägre skattetryck och får pensioneras tidigare. Inga orimliga invändningar. Särskilt i ljuset av att svenskarna också har en betydligt knepigare integrationsutmaning än många andra EU länder. 

Rättsstatens principer är viktiga att försvara. Öppenheten, transparensen, är också viktig att försvara om EU ska leva upp till sin värdegrund. Även om jag tycker att EU ska sluta att lägga sig i allt och göra det geopolitiskt (maktkamper mellan olika geografiska delar av världen) viktiga är EU samarbetet viktigt. Viktigt för att just geopolitiskt kunna matcha USA och Kina. Veto-systemet inom EU var en dålig kompromiss när EU startades och att den lever kvar efter nya samarbetsfördrag är olyckligt. Den gör oss mycket sårbara från geopolitiska kampanjer. Kvalificerad majoritet hade varit en betydligt rimligare ordning.

https://www.europaportalen.se/2020/11/eu-parlamentet-ingen-kompromiss-om-rattsstaten

https://www.europaportalen.se/2020/11/ungern-och-polen-blockerar-18-biljoner-euro

Vad gäller öppenhet tycker jag USA har många fördelar. Deras ständiga offentliga utskottsförhör är fantastiska för den som vill ha insyn i hur de processar sina politiska frågor. Också för att bevittna när de som blivit avslöjade för ordentliga felsteg offentligt får stå till svars för det. Du kanske också minns Monica Lewinskyaffären kopplad till president Clinton? Under flera år blev han självförvållat offentligt förödmjukad för att han haft sexuella relationer med Lewinsky. Dagligen under år fick vi höra om bland annat sexuella handlingar i Vita husets Ovala rum. En person som hade världens mäktigaste roll kunde inte komma ifrån sina olämpliga sexuella lekar. Håll med om att det är ett exempel på en öppen demokrati där ingen kommer undan om de väl blir avslöjade. 

Nu har president Obama levererat sin första ”tegelstensnok” av två. Han har gett ut sina memoarer. En bok på över 800 sidor. Även den är ett uttryck för öppenheten i det amerikanska samhället. I boken bjuder han både på det ena och det andra. Bland annat hur viktigt det var att bli en förebild för icke vita personer i det amerikanska samhället. Typ "Jag kunde, det kan du också". "The all american dream" i politisk förpackning. Förebilders betydelse kan aldrig överskattas. Exempel i Sverige var Björn Borg och Ingemar Stenmark som motiverade många fler svenskar att bli framstående tennisspelare och slalomåkare. Han bjuder på kritik av medierna för att till exempel CNN och Fox-news hägde på anklagelserna om att han inte skulle ha varit född i USA. Det var "fake-news". Problemen med att klara av att vara en rimligt bra pappa parallellt med ett så krävande uppdrag. Han bjuder också på spionberättelser där han lyfter fram ett exempel då Kina spionerar på deras handelsminister. Amerikanerna gjorde ingen stor grej av det eftersom de även spionerar på kineserna. Alla spionerar på alla. Det kan vara insiktsfullt att veta för dem som allt för ofta tenderar att studera verkligheten enögt.

En av den demokratiska världens styrkor är att liknande berättelser om hur den verkliga världen fungerar också blir folkligt tillgängliga. Obamas första "tegelsten" kostar 229 kronor i Sverige. Jag antar att han själv får minst 50 kronor av varje bok såld. Boken har redan sålt i nästan en miljon exemplar. Något fler än min bok ; ). Redan har han minst tjänat 50 miljoner kronor på boken. Det blir säkerligen mycket mer. Den fria världen har många fördelar. Det är viktigt att vi som tror på demokratin, som den bästa formen av statsskick, anstränger oss mycket mer för att försvara och utveckla den. Alternativen är inte bättre för oss invånare. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som anser att det är viktigt att vi vitaliserar och stärker vår demokrati. Det behövs. 

https://updem.se/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar