onsdag 18 november 2020

Demokratisk utveckling

Stärkt demokrati

Det är min övertygelse att ett mer decentraliserat samhälle med en stärkt demokrati kan bidra till att Sveriges negativa utveckling bryts. Det nya Uppsalapartiet, Utvecklingspartiet demokraterna, har demokratisk modernisering högt upp på dagordningen. Vi anser att vår samhällsutveckling kraftigt skulle stärkas om också demokratins grundläggande betydelse får ett starkare inslag i hur våra samhällen utvecklas. Det vill säga att vi invånare i större utsträckning kan påverka samhällsutvecklingen. Du, jag och alla andra invånare måste få påverka politiken mycket mer än att i princip endast vart fjärde år få rösta. Röster som nu kan ha varit avsedda mot förändringar av LAS till Socialdemokraterna och ändå ger en Socialdemokrati som genomför LAS-förändringar. Röster som kan ha varit lagda på Centerpartiet som ett borgerligt alternativ men som landar som en stödröst för Socialdemokraterna. Invånarna måste få mer makt över sin egen tillvaro som styrs av politiker! Det är en av Utvecklingspartiet demokraternas bärande idé för att framtiden ska bli bättre.

Nils Karlsson skriver läsvärt i Dagens Samhälle om hur han tycker att vår demokrati kan stärkas. Han verkar tydligt också vara för att även vi i Sverige borde få välja statsminister och rollen som kommunstyrelsens ordförande i våra kommuner. Regionerna borde definitivt avvecklas som demokratisk plattform och egen organisation. Bättre med att dela upp Regioners arbetsuppgifter till stat och kommuner samt att kommuner kan gå ihop i kommunförbund för att hjälpas åt med att klara vissa av sina åtaganden. En separat valdag för kommunvalet borde vara självklar. I kommuner handlar det politiska ledarskapet främst om förmågan att se till så att vi invånare får de samhällstjänster kommuner är ansvariga att leverera. Det är väldigt många praktiska frågor. Det kräver mer praktiskt kunniga och erfarna människor som folkets representanter i nämnder och styrelser.

"Det är lätt att från Sverige sitta och skratta åt det amerikanska valsystemet och tycka att det är omodernt och dysfunktionellt – men de får i alla fall välja sin statschef." 

"Sveriges demokrati är på de flesta andra sätt överlägsen den amerikanska och ligger på en trygg tredjeplats på Democracy Index lista över världens mest demokratiska länder. Bara Norge och Island ligger före. Det betyder inte att vi ska nöja oss med det. Det finns saker som vi kan göra för att förbättra demokratin I Sverige i stället för klaga över den amerikanska. Här är några:

  • Skydda valhemligheten. Systemet med valsedlar som tas i vallokalen gör det svårt att garantera ett fritt och hemligt val. Svaret är inte att ta alla valsedlar och sedan bara stoppa ett i kuvertet om det är så att den som vill se till att du röstar rätt kräver att du bara tar en. Det är ett gammalmodigt system, som dessutom leder till möjlighet för sabotage eller att valsedlar helt enkelt tar slut. Det gynnar stora, etablerade, partier och missgynnar små. Det ersätts enkelt antingen med helt elektronisk röstning eller med att man skriver ut valsedlarna i båset. 
  • Lägg ner regionerna. Finns ingen poäng med att ha ett val om vilka som ska bestämma över sjukvården. Det är dessutom svårt för väljaren att veta vad de olika alternativen står för rent konkret. Låt primärvården, vårdcentralerna, bli kommunala och resten statligt. Kollektivtrafiken, regionernas andra uppgift, kan lösas genom samverkan mellan kommuner. 
  • Separata valdagar. Nu när vi konstaterat att regionerna ska bort återstår bara två val: riksdagsvalet och kommunvalet. När valdagen närmar sig domineras nyheterna och debatten av rikspolitik och även om det förekommer röstar folk oftast samma i båda valen. Detta är ett demokratiskt problem. De beslut som påverkar svenskar mest är de som fattas i kommunen och ändå handlar den tillgängliga debatten mest om rikspolitik. Detta problem växer i och med minskad lokaljournalistik. Med val vartannat år – riksdagsval enligt nuvarande schema och kommunval två år senare – hade vi fått tydligare lokalpolitik att ta ställning till. Större möjlighet för väljarna att fatta kloka beslut på båda nivåerna."

Det är imponerande att Utvecklingspartiet demokraterna snabbt utvecklas som parti trots Coronapandemins alla restriktioner. För att vår demokrati ska stärkas är det väldigt positivt. Demokratisk förnyelse av det svenska samhället är en viktig fråga för detta nya parti. Inte minst viktigt är att vi återigen får politiska företrädare med omfattande arbets- och livserfarenhet. Politiska företrädare som fattar vilka de ska företräda, invånarna! Inte partiledningen. Gårdagens historiska fysiska och digitala partistämma i Utvecklingspartiet demokraterna, UP, blev en demokratisk delseger. Självklart i ett format helt enligt FHMs rekommendationer. Om du inte redan är medlem i UP, bli medlem! Uppsala och Sverige kan mycket bättre än nu! Uppsala och övriga Sverige måste utvecklas mycket bättre än nu! Det brådskar att få fler kunniga och livserfarna på våra ledande politiska uppdrag. Kunniga och livserfarna som förstår att det är invånarna de ska tjäna. Det är sjukt att inte kommun och riksdagsval äger rum olika år.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar