tisdag 17 november 2020

Ansvarslöshet

Stärkt personligt ansvar

Politiker kallas i allt fler sammanhang för vår tids adel. Människor som har massor av privilegier men väldigt lite personligt ansvar för sina handlingar. Utan att ens skämmas gömmer sig många politiker bakom sitt parti eller det politiska samarbetet man ingår i. Det är en usel ordning. Det personliga ansvaret måste stärkas för personer som själva tagit på sig rollen att företräda invånarnas bästa! Eftersom politik blivit en yrkeskarriär för allt för många måste detta ansvarsutkrävandet bli betydligt lättare att utkräva. 

Vill regeringen och andra dåliga politiska ledningar oss invånare illa? Nej, det gör de inte. Även om jag inte tycker att partierna som styr Uppsala och Sverige har den politik och de företrädare som krävs för samhällsframgång tror jag att de vill väl. De är helt enkelt inte tillräckligt kompetenta för de svåra uppdrag de har. Ett typiskt drag hos personer som är inkompetenta är att de skyller sina egna misslyckanden på andra. Expressen skriver läsvärt om detta nedan. Nu skyller de inte bara på kommuner och regioner, nu skyller de på oss invånare kollektivt. Kollektiva anklagelser passar väl vänsterstyren bra.

 Stefan Löfven lät som en sträng magister när han skällde på svenskarna och uppmanade dem att sluta gå till gymmet, inte anordna fester och att undvika att träffa personer som man inte bor med.”

Kommunerna, regionerna – och nu även folket. Listan på dem som svikit Löfven under pandemin börjar onekligen bli lång. Men pandemin har pågått sedan i mars. Varför har regeringen inte sett till att skaffa sig fler verktyg än barska förmaningar från statsministern för att minska trängseln i exempelvis livsmedelsaffärer och köpcentrum?”

https://www.expressen.se/ledare/alla-har-gjort-fel-utom-regeringen/

Om det personliga ansvaret stärks kanske också broilifieringen av politiken kraftigt kan minska i framtiden. Det skulle vara bra för oss invånare. Tänka sig att Morgan Johansson ändå varit journalist några år på tidningen Arbetet.... Och minister Hallengren har aldrig haft ett riktigt jobb...... Hur kan man rösta på partier som lyfter fram människor med så svag verklighetsförankring? Hur kan man rösta på partier som lyfter fram människor som nästan alltid levt på politikerrelaterade arvoden? Nedan hittar du dessa ministrars meritförteckningar....

https://www.regeringen.se/sveriges-regering/justitiedepartementet/morgan-johansson/cv-morgan-johansson/

https://www.regeringen.se/sveriges-regering/socialdepartementet/lena-hallengren/cv-lena-hallengren2/

Expressens Anna Dahlberg skriver läsvärt om denna ansvarslöshet bland några av våra ministrar. 

"Sverige har tappat kontrollen över både smittspridningen och skjutningarna. Ändå slår sig de ansvariga ministrarna för bröstet och vägrar medge några misstag." 

"Det är lätt att drabbas av närsynthet inom politiken. Så låt oss för ett ögonblick zooma ut. Socialdemokraterna har suttit vid makten sedan hösten 2014, det vill säga i lite mer än sex år. Under den tiden har Sverige upplevt en akut migrationskris, en alarmerande ökning av gängvåldet och en pandemi, som både under den första och den andra vågen drabbar Sverige långt hårdare än våra nordiska grannländer. Både när det gäller dödstal och antal smittade per capita skiljer Sverige ut sig kraftigt. Ingen skulle väl få för sig att ensamt lasta den rödgröna regeringen för det utfallet.  Men det fascinerande är att Socialdemokraterna envetet försöker etablera den motsatta verklighetsbilden, nämligen att allt som går fel är någon annans ansvar."


"Att Sverige tappade kontrollen över migrationen är alliansregeringens fel, framför allt Moderaternas. Att arbetskraftsinvandringen fortfarande är en öppen port för falska anställningar, välfärdsfusk och anhöriginvandring utan försörjningskrav är också Moderaternas fel. Att det råder allvarlig polisbrist efter sex år med socialdemokratiskt styre är även det Moderaternas fel (alliansregeringen drog nämligen ner drastiskt på polisutbildningen under året 2010). Och samma sak gäller förstås pandemin. Att Sverige har misslyckats med att få fram en fungerande testverksamhet är regionernas fel, med det M-ledda Region Stockholm i spetsen.

Utan tvekan finns det mycket att klandra alliansregeringen för i efterhand. Men det som Socialdemokraterna ägnar sig åt är rena ansvarsflykten. Och inga behärskar grenen bättre än de ansvariga ministrarna, i synnerhet Lena Hallengren (S) och Morgan Johansson (S)."


"Socialministern borde vara hårt pressad vid det här laget. Hon är den högst ansvariga för sjukvården och smittbekämpningen i landet. När det nu återigen visar sig att Sverige har missbedömt situationens allvar, har högre smittspridning än övriga Norden och testkaos har utbrutit borde hon vara självkritisk, kan man tycka. Men det ordet verkar inte ens finnas i Hallengrens vokabulär. Inte någon gång under pandemin har hon – vad jag har kunnat se – medgett något misstag eller någon missbedömning."


"I veckans Uppdrag granskning om den svenska strategin nådde arrogansen en ny högstanotering. Lena Hallengren lade allt ansvar för vårens testhaveri på landets 21 regioner. Själv ansåg hon sig inte ha något ansvar alls för att den breda testningen av befolkningen inte kom i gång förrän i juni.

Det är faktiskt häpnadsväckande. Självfallet är det regeringen och socialministern som bär det yttersta ansvaret för landets teststrategi. Och sanningen är ju att den erkänt effektiva metoden med testning, smittspårning och isolering valdes bort när smittspridningen tog fart i mars. Visserligen gav Hallengren den 31 mars Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för utökad testning. Men fokus låg på att testa samhällsviktig personal, inte på att snabbt bygga upp en infrastruktur för masstestning av allmänheten."


Hur förklarar man denna totala avsaknad av självkritik? Hallengren är långt ifrån ensam bland S-ministrarna, även om hon är svårslagen. Justitieminister Morgan Johansson har vid det här laget intagit nästan varenda politisk ståndpunkt som är möjlig. Ändå har han alltid haft rätt. I mitten av september 2015 åkte han ner till ett EU-möte i Bryssel med två ryggsäckar fulla av namnunderskrifter som krävde säkra och legala vägar in till Europa. Mindre än en månad senare kom det över 1000 asylsökande om dagen till Sverige och samme Johansson flaggade för att det kan bli aktuellt att bygga tältlägerMen glöm inte att allt var Moderaternas fel. Den socialdemokratiska flykten från ansvar börjar bli plågsamt uppenbar.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/arroganta-s-ministrar-har-satt-ansvarsflykten-i-system/

Inte minst oförmågan att växla upp pandemibekämpningen genom att tydligt rekommendera alla att använda munskydd i trånga sammanhang visar hur svagt personligt ledarskap vi har inom dagens svenska politik. 

https://www.expressen.se/ledare/slapp-motstandet-mot-munskydden-tegnell/

"Världshälsoorganisationen WHO råder Sverige att börja rekommendera munskydd. Michael Ryan, verkställande direktör på WHO kommenterade Sveriges strategi om munskydd på en virtuell presskonferens under kvällen, och framhåller att WHO är tydliga i sina råd, för munskydd hjälper verkligen"

https://sverigesradio.se/artikel/7601096

Intressant att Moderaternas gruppledare i riksdagen tydligt pekar ut minister Hallengren som en lögnare. Det är alltid dumt att ljuga. Det är särskilt dumt att ljuga när det är många som snabbt kan avslöja lögnen.

Debattören Thomas Gur skriver också läsvärt i sammanhanget i GP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar