tisdag 3 november 2020

Långsiktiga pandemieffekter

Snabba beteendeförändringar

Digitaliseringen går allt fortare. En sak är helt säker och det är att Coronapandemin skyndat på digitaliseringen ännu mer. Till och med förändringshatare har tvingats att lära sig använda moderna kommunikationsverktyg. En och annan av dessa personer har också insett att det var lättare än vad de trodde. Jämfört med mitt första jobb på IBM har användandet av digitala hjälpmedel blivit enormt användarvänliga. Ur detta perspektiv kan jag känna mig som en stenåldersmänniska när jag minns hur vi på IBM, digitaliseringens högborg, var tvungna att skriva kommandon för att skriva enkla brev eller offerter. I takt med att talstyrning och digitala assistenter blir allt vanligare minskar också det tekniska motståndet mot modern teknologi. Det återstår då ”bara” två viktiga huvudproblem att hitta bättre lösningar på. Det är ett betydligt bättre skydd av vår personliga integritet och kostnadseffektiva back-up system när system inte fungerar eller blivit kidnappade (systemsäkerhetsfrågor). 

Inte minst på dagens kommunfullmäktige, KF, debatterades mycket infekterat hur kommunen kan göra ytterligare insatser för att minska Coronaeffekterna på cityföretagare. Många cityföretagare som självklart nu både drabbas av fortsatta Coronaproblem och en snabbare tillväxt av Internet-handeln. Digital handel växer så det knakar och förändrar mycket i våra samhällen. Striden idag i KF handlade om att den vänsterstöttade minoriteten inte ville förlänga kraftigt sänkta P-avgifter i city i nuvarande pandemiläge. Jag var självklart för detta viktiga stöd till cityhandeln men också för rimliga priser för äldre som nu inte får använda kollektivtrafiken. Mitt förslag till bra stöd till de mindre företagarna är att hjälpa till att få fram effektiva och miljövänliga logistiklösningar för distribution av varor, inklusive mat. Min poäng med denna typ av stöd är att det är en viktig infrastruktur som långsiktigt kan försvara trevliga och intressanta citymiljöer. Det är hög tid för även kommunens samhällsplanerare att ändra beteenden som matchar den snabba digitaliseringens krav på hur vi bygger moderna levande samhällen.

Malcom Kyeyune skriver i Dagens Samhälle om att effekterna av Coronapandemin kan leda mot ett sämre framtida samhälle. Jag delar inte hans oro för att vårt allt mer digitala samhälle innebär mer nackdelar än fördelar (min tolkning). Alla fantastiska digitala hjälpmedel som vi har ska utnyttjas klokt. Det är inte konstigt att teknikföretag driver sina intressen. Det är dock inte synonymt med att till exempel politiker ansvariga för en god studiemiljö inför dåliga digitala skolverktyg. 

"I Kalifornien har pandemin lett till att skolornas ”digitalisering” gått framåt med stormsteg, med hjälp av, erm, ”generösa” frivilliga bidrag från Silicon Valley. Rapporterna från den "digitala skolöppningen" i Los Angeles skoldistrik känns faktiskt smått dystopiska."

"Bortom pratet om modernisering av skolan, digitaliseringens enorma möjligheter för en ny pedagogik, och allt annat pr-papegojspråk finner vi framförallt en enorm besparingsåtgärd. Skolan tar ansvar för ett par timmars lärarledd instruktion via videolänk, resten lämnas åt eleverna att studera på egen hand, eller med föräldrarna som en sorts inofficiella lärarassistenter. För resurssvaga hem där båda föräldrarna jobbar (och sådana finns det riktigt gott om i Los Angeles!) är detta en katastrof." 

"Saken är den att ”digitalisering”, både i Kalifornien och här i Sverige, inte föddes i samband med det första insjuknandet i Wuhan, direkt. Vi har pratat om dessa saker länge innan pandemin, och då just som besparingsåtgärder. Tanken om att det alltid går att ta tekniken till hjälp för att jobba ”smartare” samtidigt som man sparar pengar är lika lockande för politiker med en massa röda siffror i budgeten som den är förrädisk i längden."

"Låt aldrig en kris gå till spillo, som en viss amerikan ska ha sagt. Och Los Angeles skoldistrikt är varken det första eller det sista exemplet på hur denna pandemi, under krishanteringens flagg, kommit att användas för att genomdriva kontroversiella projekt som kanske saknar demokratiskt stöd."

"Onekligen kommer pandemin – tids nog – även att användas för att försöka baxa igenom allsköns tossiga eller djupt impopulära ”reformer” i Sverige. Tids nog. Men just nu – och det tar faktiskt lite emot att erkänna – känner jag ändå en viss tacksamhet för den svenska regeringens eviga mat och sov-klocka."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/regeringens-saktfardiga-krishantering-har-en-poang-33875



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar