torsdag 19 november 2020

Debatter som motverkar svåra konflikter

En stark demokrati av stort invånarvärde

Även om det nu börjar lyftas oro i bland annat USA om att även demokratier av egen kraft kan hamna i blodiga intressekonflikter sades länge att "demokratier har aldrig startat krig". Personligen tillhör jag dem som tror att väl fungerande demokratier genom sitt inkluderande invånararbete kan överbrygga de ständiga intressekonflikter som finns inom ett samhälle. Politikens stora roll inom en demokrati är att fredligt lösa intressekonflikter och att göra demokratiskt förankrade prioriteringar kopplade till begränsade medel och möjligheter. För att klara denna viktiga roll, som ett väl fungerande politiskt system i en demokrati ska fylla, måste man ständigt våga lyfta upp de konflikter som finns i ett samhälle och öppet debattera dem!

Malcom Kyeyune skriver en läsvärd krönika i Dagens samhälle kopplad till demokratiska frågor värda att ta på större allvar än vad dagens politiska debatt gör. 

"Våra latenta samhällskonflikter är inte bara religiösa; de är sociala, ekonomiska, och i någon mån även etniska. I dag är det fortfarande enkelt att se gränserna mellan olika frågor och diskutera dem principiellt en i taget. Det mest förrädiska med terrordåd är dock att de tenderar att luckra upp den sortens gränsdragningar."

"Historien lär oss tyvärr – och det är inte avlägsen historia vi talar om heller, vare sig i tid eller i rum – att centraliteten hos principer, idékonflikter och dylika saker tenderar att nötas bort över tid."

"Ta konflikten kring Nordirland som exempel. I teorin var detta en konflikt mellan ”protestanter” och ”katoliker”, men i praktiken blev det tämligen fort omöjligt att försöka förstå konflikten utifrån de kategorierna. Du kunde vara ”katolik” trots att du aldrig gått i kyrkan, och du kunde vara ”protestant” trots att du egentligen var buddhist. Konflikten i Nordirland handlade nämligen inte om en enda sak, utan om ett antal olika. Det var på samma gång en politisk, etnisk, religiös och territoriell konflikt. Problemet här är att det ganska raskt blir svårt eller omöjligt att separera de olika delarna av konflikten; ju fler förbrytelser och hämndaktioner, desto mer började folk glömma varför de ens satt i gång att slåss."

"Många fler exempel på detta kan ges. Konflikten mellan hinduer och muslimer i Indien och Kashmir är antagligen det mest hopplösa och deprimerande illustrationen av denna logik, där en snöboll som någon rullar ned för berget plockar på sig så mycket massa att det inte längre går att hitta den egentliga snöbollen."

"Yttrandefriheten är en viktig rättighet och gränsdragningarna kring den är svåra. Principiella diskussioner är sällan eller aldrig av ondo. Men här krävs också en insikt om att tiden inte är obegränsad."

"Nästan alla med något sorts politiskt intresse här i Europa vet nämligen att de konfliktlinjer som ligger dolda i våra samhällen varken börjar eller slutar vid olika synpunkter på blasfemi. Våra latenta konflikter – som inbjuder till att ställa grupp mot grupp – är inte bara religiösa; de är sociala, ekonomiska och i någon mån även etniska. I dag är det fortfarande enkelt att hålla dessa olika saker isär, att se gränserna mellan olika frågor och diskutera dem principiellt en i taget. Det mest förrädiska med terrordåd är att de tenderar att luckra upp den sortens gränsdragningar. Västerlandets principer i alla ära, men denna fara förtjänar också att diskuteras en del framöver."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ar-det-fruktbart-att-diskutera-demokratiska-principer-just-nu-34150

Ett riksdagsparti som har det väldigt problematiskt är Liberalerna. Det finns mycket att säga om det partiets kultur. En positiv del av den tycker jag är att de ständigt har många falanger som strider högljutt för sina idéer. I grunden är det positivt då jag anser att livliga interna debatter är nödvändiga för att kunna försöka driva relevant politik. Särskilt i föränderliga tider. Samtidigt kan man som den politiska reportern nedan undra vad Liberalerna idag tillför i svensk politik. Vi får se hur det går för dem. En sak är säker och det är att de fortsätter att vara djupt splittrade om vilka vägval de ska göra för att försöka överleva som riksdagsparti. 

"Nu uppmanar alltså ett 40-tal partimedlemmar runt om i landet att partiledningen nu offentligt ska deklarera att man villa avsätta Stefan Löfven och efter nästa val bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, och gärna Centerpartiet om de vill. Partiledare Naymko Sabuni har ju sagt att ett besked om Liberalernas linje kommer i god tid före valet. Men i god tid, det är nu, säger Mårten Hemström, gruppledare i Sala."

"Men frågan om att stötta en moderatledd regering, det splittrade ju Liberalerna efter förra valet, en majoritet i Liberalerna sa ju då nej till det just med hänvisning till att Sverigedemokraterna skulle få inflytande. Varför är det självklart för er att ni nu ska byta kurs?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar