torsdag 12 november 2020

Volymfrågor

När det är fullt är det fullt

Tänk att volym alltid har betydelse. I vart fall för dem som klarar av att använda både hjärta och hjärna när de tänker. Sjukvården är inget undantag. Jag är krigsutbildad för sjukvårdsuppgifter. Jag har fått lära mig att göra mycket tuffa prioriteringar. Det är inte lätt men nödvändigt i en värld med begränsningar. Inom politiken pågår ständigt ett spel om begränsade resurser och partier prioriterar ofta olika. De som är i ett politiskt styre tvingas kompromissa för att komma överens och som kan leda till beslut. De som är i opposition kan vara mer eller mindre oseriösa och ge löften till folket om en massa saker som självklart inte är vare sig finansierade eller ens praktiskt möjliga att genomföra. Världen är alltid full av möjligheter men också begränsningar. Vilka volymer som finns med i ekvationerna är alltid av avgörande betydelse. Inte "bara" inom migrationspolitiken.

Coronapandemin sätter bland annat volymfrågan inom vården i centrum. Självklart har vi inte en vårdapparat som är uppbyggd för att hela tiden klara allvarliga kriser med mycket större vårdbehov än under normala omständigheter. Det finns inga politiker, som tänker lite med hjärnan, som skulle förespråka en sådan väg framåt. Det blir både extremt dyrt, ineffektivt och viktiga mänskliga resurser jobbar med fel saker för samhällets bästa. Tyvärr får våra nu levande generationer lära sig effekter av långa krisperioder inom vården. Det är en sak att vi har begränsningar i vårdutrustning och vårdplatser. Vi har också begränsningar i tillräckligt kompetent vårdpersonal. När till exempel respiratorerna inte längre räcker till eller när sjukvårdspersonalen ligger hemma av utmattningsskäl kommer förmågan att hjälpa många att kraftigt reduceras. 

Precis som för oss andra har sjukvårdspersonalen olika trösklar för när kroppen säger STOPP. Tyvärr hör jag allt fler inom vårdens intensivvårdsverksamheter som börjar signalera att hjärna och kropp börjar bli utmattade. Jag undrar vilka prioriteringar ansvariga politiker och chefer nu kommer att göra om allt fler bland nödvändig vårdpersonal bryter ihop av utmattning? Vågar politikerna ge tydliga riktlinjer för prioriteringar om vilka sjuka som ska prioriteras? Knappast. Jag tror inte ens ansvariga operativa chefer vågar fråga om liknande känsliga riktlinjer, självklart underbyggda med förslag från experterna. Det blir vårdpersonalen som måste göra prioriteringarna och det kommer ännu mer att drabba deras välmående. Det är en sak att i normalfall fatta livsavgörande beslut på grund av att patienten inte svarar på behandlingen eller för att det är en människa i livets absoluta slutskede. Det är något helt annat att behöva prioritera ett liv före ett annat bland människor som alla kan leva flera ytterligare år. De svåra valen har jag fått träna på att göra i det militära. Då hade vi tydliga riktlinjer om vilka prioriteringar som gällde. Vilken prioriteringsordning gäller nu? Jag tycker faktiskt att vi invånare har rätt att få veta det i det läge som nu är! Jag tycker att vi invånare måste kräva att få veta vad politikerna tycker! Det är också ett sätt att hjälpa vårdpersonalen att inte själva tvingas bära dessa tunga avgöranden i en fredlig tid. 

"På flera håll i vården hörs nu röster om att vårens pandemivåg sög musten ur delar av personalen. Niklas Olofsson är intensivvårdssjuksköterska på Danderyd sjukhus.

– Det finns en oro i personalgruppen över att vi nu går in i en till tuff period. Vi har många som fortfarande är sjukskrivna och inte har återhämtat sig sen i våras, säger han och fortsätter:

– Jag känner själv att jag fortfarande inte är helt återhämtad än."

https://www.expressen.se/nyheter/vardpersonalen-vi-orkar-inte-andra-vag-/

  • "Ekot har pratat med vårdpersonal på olika platser i landet som beskriver en stor trötthet, och som oroar sig för att inte orka med en situation liknande den i våras."
  • ""Jag bara lipade, jättemycket", säger Annelie Ryberg, undersköterska på intensiven i Borås som nyss kommit tillbaka till arbetet efter att ha varit sjukskriven för utmattning."

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7595685

Redan innan pandemin har vi kunnat ta del av beskrivning efter beskrivning om att stressjukdomarna ökar bland vårdpersonalen. Skälen är säkert många men det är viktigt att ta dessa trender på största allvar. Om de som ska vårda oss om vi blir sjuka själva blir sjuka har vi ett stort problem. Personligen är jag övertygad om att väldigt mycket av problemen inom sjukvården är kopplade till dåligt ledarskap. 

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/februari/har-utvecklat-behandling-for-utmattad-sjukvardspersonal/


Uppdrag gransknings nedan avsnitt ska du titta på om du bryr dig om hur vi svenskar ska få bästa möjliga vård när det behövs. Akutsjukvården i Sverige fungerar fantastiskt så länge kapacitet finns. I övrigt finns stora förbättringsbehov. OCH om du tittar på nedan delar av Uppdrag granskning, SVT, borde du också tycka att regionerna ska avvecklas och sjukvården bli ett nationellt ansvar. Nu, nu och nu! Och du vet att jag länge varit tydlig om krav på munskydd i kontakt med sköra invånare och i trånga situationer. Jag anser att det är ett uselt politiskt ledarskap kopplat till pandemin! Till skillnad från ansvariga ministrar och FHM anser jag att man kan kommunicera ärligt med sina invånare. Om det saknas tillgång på munskydd för en "rekommendation" om munskydd så anser jag att man ändå talar om typ att "munskydd är att föredra men att tillgången för närvarande är för dålig, det jobbar vi med att lösa". Det är pinsamt att ministern skyller på regionerna och regionsföreträdare skyller på regeringen. Specialistsjukvården och smittskyddet måste vara ett riksansvar. 
https://www.svtplay.se/video/28880062/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-spelet-om-munskydden-del-1

Och dumheten att inte svenska ansvariga politiker, och FHM, rekommenderar munskydd inom kollektivtrafiken, när man handlar, när man går innovation ut ifrån en teaterföreställning och i all omsorg av våra äldsta invånare fortsätter. Inte imponerande. Expressens ledare delar den kritik jag länge framfört om att munskydd i vissa situationer ska användas. 

”Allt talar för att Tegnell har lika fel om munskydden som han har haft i många andra bedömningar av smittspridningen.”

https://www.expressen.se/ledare/slapp-motstandet-mot-munskydden-tegnell/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar