lördag 14 november 2020

Chockterapi

Chocker för att uppnå strategiska mål

En reflektion jag gjort de senaste månaderna är hur medialogiken snabbt kan beskriva ett dåligt läge som något positivt. Allt fler svenskar följer aktiemarknaderna. Många har insett att även de som inte själva aktivt sparar i aktier har stora delar av sina pensionsförhoppningar i aktieplaceringar. På börsen går det upp och det går ner. Min gamla arbetsgivare Ericsson är ett lysande exempel på en aktie som gått upp och gått ner kraftigt genom åren. Trots att alla Europeiska ekonomier går mycket sämre än på länge matas vi nu med rubriker som "högsta tillväxten någonsin" och så vidare. Ja..... Från vilka nivåer i förhållande till när det var bottenläge? Och i förhållande till september 2019? 

För många år sedan gav min morfar mig en "tegelstensbok" som heter "The Shock Doctrine" skriven av Naomi Klein. Nedan finns en länk till en sevärd film, typ dokumentär, med samma titel. Jag kämpade mig igenom boken och tyckte den var både intressant, skrämmande men också ibland vilseledande. Filmen är mycket lättare att ta till sig och lyfter nya chockexempel. Det är viktigt att ta Kleins berättelse på allvar, inte minst när man i västvärlden alltid är snabba att peka finger mot icke västerländska makter som onda och farliga. Under demokratiskt flagg görs inte bara goda gärningar. 

Coronapandemin bjuder onekligen på ordentliga chocker i våra ekonomier samtidigt som börserna slår rekord. Jag tror fortsatt att marknadsekonomi är den minst dåliga samhällsmodellen för att skapa ett generellt högt välstånd. Vi måste dock inse att det pågår en farlig ekonomisk utveckling för väldigt många enskilda människor. Och glöm aldrig citatet "Den som är satt i skuld är aldrig fri.".

https://www.youtube.com/watch?v=aL3XGZ5rreE

https://sv.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen

I vart fall västvärlden behöver en ny dominant ekonomisk modell. Vi behöver en chockterapi och gå ifrån dagens modell till en som inte fortsätter att göra invånarna allt mer skuldsatta och ett fåtal allt extremt rikare. Den konsumtions och skuldsättningsekonomi vi idag har är ohållbar. Idéen om att "marknaden" alltid kan lösa destruktiva obalanser i våra ekonomier är lika naivt som att tro att kommunism erbjuder folket ett välmående samhälle. Det krävs nya idéer om vilket system vi vill ha. Idéer och modeller som väldigt många tycker är rimligt hållbara och rättvisa. En skulddrogad ekonomi som den nuvarande kommer bara kräva mer och mer skuldsättning, precis som en drogberoende behöver mer och mer för att "må bra". Till sist slutar det för de flesta med en överdos. Det enorma skuldberg som byggs upp i familjer, kommuner , stater och på till exempel EU nivå gör invånarna allt mindre fria. Milton Friedmans läror måste skrotas och ersättas med starkare rättviseperspektiv i ett samhällsbygge. Det är alltid farligt att utmana de som har makten. Genom människans historia vågar ändå enskilda människor ständigt göra det. När orättvisorna blir för uppenbara för tillräckligt många formerar sig människor och skapar ett mer rättvist system. Det kommer att ske även i Sverige, EU och USA. Frågan är bara hur lång tid det tar. Och frågan är vad som händer när de som lånat ut alla pengar börjar växla upp sina krav på återbetalningar. Återbetalningar i en eller annan form....

Jag blir allt mer övertygad om att världen behöver en ny modern och tidsenlig ideologi. Gamla idéer som vägleder våra samhällsbyggen håller inte längre. Västvärlden behöver en ny kraftfull ekonomisk modell. Marxistiska och kommunistiska modeller är döda. Kommunismen är kraftigt försvagad. En annan ism som startar på ett K håller också snabbt på att tappa sin kraft, kapitalismen. Jag tror att allt fler människor i västvärlden kommer att börja ifrågasätta rimligheten i att enskilda människor är rikare och därför mäktigare än demokratiskt styrda länder. De samhällen som just nu ångar på kraftfullast är en ny blandning av marknadsekonomi med enpartistater. Vi som gillar även politisk konkurrens behöver öka tempot med att få fram en modernare modell för hur flerpartistater kan utvecklas kraftfullare. Det finns massor av ideologier. Det kommer ständigt nya idéer. Varje ny modell/ideologi som får kraftigt stöd rubbar nuläget. Bifogat finner du åtta exempel.

https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier

Vissa politiska krafter i Sverige fortsätter att driva en berättelse om att privata alternativ alltid är bättre än offentligt drivna verksamheter. Det är självklart inte en självklarhet. Det beror på vilka alternativen är och om det går att säkerställa ordentlig konkurrens. Titta gärna på ovan film om "The shock doctrine" om du vågar försöka få olika perspektiv på vad som händer i vår värld. Och vågar förstå att de som alltid beskrivs som goda ibland absolut inte är i de godas tjänst. Anfallet mot Irak och dess konsekvenser för landets folk och alla flyktingvågor till Europa, inklusive Sverige, är ett intressant exempel på hur falska berättelser skapas för att rättfärdiga agendor som vissa önskar sig. Vad jag minns var både Donald Rumsfeld och Dick Cheney stora ägare i Blackwater som tjänade massiva pengar i Irak. Och väldigt mycket talar för att USA och Storbritanniens olagliga krig mot Irak skapade IS. IS som sedan ställde till ännu mer lidande för människorna i regionen och runt om i världen. 
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2018/11/isis-origins-anbari-zarqawi/577030/

En tidigare ambassadör, Michael Sahlin, skrev för några år sedan en i sammanhanget läsvärd artikel i SvD. Jag citerar lite från den och bifogar länken.

"Som framgick inte minst av debatten i det brittiska parlamentet härom dagen utgör erfarenheterna av det orättfärdiga Irak-kriget fortsatt en allvarlig störning. ”Aldrig mer” har varit mottot för minnena av Rwanda-folkmordet och andra liknande katastrofer. ”Aldrig mer” tycks, begripligt nog, vara mottot också vid utvärderingar av Irak-interventionen – även om ansvariga i USA och Storbritannien aldrig ställts till ansvar för denna katastrof. Aldrig mer vill man tolerera, eller låta sig dras in i, ett krig som motiverats på felaktiga underrättelsegrunder, som förorsakat stora förluster och oändligt mänskligt lidande och vars resultat är minst sagt tveksamt jämfört med de uttalade målen om demokrati och stabilitet. Alltså ett tämligen klassiskt exempel på ett ”orättfärdigt krig”, i kontrast mot det rättfärdiga krig som i den kristna traditionen definieras i termer av legitimitet, proportionalitet, självförsvar, med mera, och att resultatet av krigsinsatsen i varje fall inte får förorsaka ett värre ont än det onda man vill/måste motverka genom kriget." 

https://www.svd.se/risk-for-ytterligare-ett-orattfardigt-krig

Vi behöver en ny modern marknadsliberal ideologi som säkrar bättre rättvisa än den nuvarande. Och som inte bygger upp skuldberg som riskerar att bli ”bomber” värre än militära bomber. Framtiden är fylld av förändringar jämfört med nu. Och varje större beslut, och handlingar, påverkar framtiden mycket. För 500 år sedan avrättades stora delar av Sveriges överhet i Stockholms blodbad. Det blodbadet blev en chockterapi för dåtidens Sverige. Hade inte det hänt hade sannolikt aldrig Gustav Vasa funnits. Då hade kanske aldrig Oxenstierna cirka 100 år senare fått skapa den modell för svensk statsförvaltning som länge präglat svenskt statsskick. Det går att lära mycket av vår historia. Bland annat hur tydligt det är att vinnarna skriver historien. Dags att kämpa hårdare för en klokare ekonomisk modell inom ramarna för en modern och mer rättvis ideologi. Tyvärr är det oundvikligt att lämna dagens sjuka skuldekonomi utan att det gör ont i övergången till det nya och långsiktigt mycket bättre. Jämförelsen med en narkoman, eller alkoholist, som avgiftas kan användas. Det går att bli av med ett drogberoende. Det är inte lätt. Det blir för de allra flesta bättre om det lyckas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar