söndag 29 november 2020

Att fatta sina roller

Välståndsbygget

Näringslivet, politiken och offentlig myndighetsutövning spelar olika roller i vårt samhällsbygge. Rättssystemet har en särställning eftersom den ska säkerställa att vi alla ska behandlas rättvist och jämlikt inför lagen. Politiken är inne i alla delar av vårt samhälle, mer eller mindre. Länder som erbjuder stora delar av sin befolkning ett högt välstånd har ett brett och starkt näringsliv. Näringslivet i ett samhälle, oavsett om det är i Uppsala eller riket Sverige, har en avgörande betydelse för välståndsbygget. Det är otroligt att det fortfarande finns människor som inte fattar den logiken. Inom näringslivet verkar företag som i huvudsak har ett uppdrag, att tjäna pengar och gå med så mycket vinst som möjligt. För att göra det gäller det att hitta sina målgrupper som tillfredsställs med bra produkter och tjänster. Företaget levererar och kunderna betalar. När företaget går bra blir dess ägare glada eftersom de både blir rikare på vinstutdelningar och på att företagets värde ökar. De positiva samhällseffekterna runt ett framgångsrikt företag är många, därom finns massor av forskning som kan styrka det påståendet. 

Sverige är ett litet exportberoende land. Vi är ett land som länge levt i fred. I modern tid har vi varit välsignat av att per invånare ha fått fram fantastiska affärsdrivna ingenjörer som gång efter gång skapar produkter som kunder runt om i världen efterfrågar. Det är imponerande att vi svenskar lyckats skapa en subkultur som skapar liknande underverk. Och en affärskultur som snabbt söker sig ut på den globala marknaden. Det imponerar på många människor i andra delar av världen. En subkultur som är viktig att vårda och stärka. Inte minst Wallenbergsstiftelsernas forskningsdonationer och Nobelprisernas image bidrar till de svenska framgångarna. Länge har också Sverige präglats av varianter av demokrati.

Politiskt kan olika partier hissa varningsflagg mot andra politiska strukturer och länders styrelseskick. Det ingår i det politiska spelet. Vissa länders politiker är mer ideologiskt drivna än andra. De mest framgångsrika politiska ledarna är mer pragmatiska och stöttar sina företagare att skapa grunden för ett välfungerande välståndsland. I kampen om välståndet samarbetar olika länder för egen vinning skull. Sverige, USA, Frankrike, Storbritannien, Japan, Tyskland, Kina och Ryssland är inga undantag. Ett av de allvarligaste problemen för västvärlden idag är att många av världens mest attraktiva råvaror (olja och kritiska metaller) finns i länder som inte är demokratiska enligt våra måttstockar. Det om något är ett ”säkerhetsproblem”.

Expressens ledare är ute och "cyklar" kopplat till svenska företags affärsutbyten med kinesiska kunder och underleverantörer. Även andra opinionsbildare går snett i sin kritik. Till skillnad från nyvakna som känner hot från till exempel Kina har jag länge varit öppen och tydlig med att säkerhetspolitiken måste vara klok i förhållande till alla andra länder. Vissa mer försiktiga mot än andra. Vissa verksamheter i Sverige ska inte ägas av några andra än nationella krafter. Och att vara kraftigt skuldsatt till totalitära regimer i Mellanöstern eller Asien är en oklok väg om man bryr sig om sin självständighet. Samtidigt gäller verkligheten att ”den som är satt i skuld är icke fri” oavsett vem man har en ekonomisk skuld till. Inte minst i dessa tuffa Coronatider är det tydligt för företagare med stora banklån. 

Svenska företag är medvetna om problemen att försvara immaterialrätter i Kina. Lika medvetna är de om att den kinesiska marknaden är enorm och allt mer av den tekniska utvecklingen drivs från Kina. Där finns också skickliga och prisvärda komponentleverantörer. I den globala konkurrensen värderar ständigt företagen sårbarheten i sin underleverantörstruktur. På en marknad som Kina vill företag med globala ambitioner vara. Det gäller ”bara” att vara på marknader som Ryssland, Kina, Vietnam, Nigeria, Indonesien och så vidare klokt. Amerikanska företag som kan är garanterat närvarande på den kinesiska marknaden. Volym har betydelse även inom affärslivet. Självklart även för amerikanska bolag. När Ericssons VD står upp för frihandel gör han det både för att det gynnar Ericsson och svenska intressen i stort. Svenskt näringsliv har länge varit pådrivande för globala regelverk kopplade till handel. Avtal som gäller alla lika. För länder som Sverige är det en mycket bra ordning.

Om politiker oklokt vill skjuta svenskt näringsliv i foten genom dumma förbud får de ta ansvar för det. Självklart ska svenska politiker förorda demokratiska principer och stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Jag utgår ifrån att svenska regeringar alltid gör det i kontakter med andra länders företrädare. Tyvärr har vi invånare svårt att utkräva individuellt ansvar av politiker. Som sagt, jag tycker vi ska freda definierade kritiska svenska verksamheter från allt utländskt ägande! Om svensk ekonomi havererar är det inte roligt för svenskarna om energiförsörjningen, vattenförsörjningen, järnvägsspåren, våra vägar och våra hamnar ägs av krafter som skiter i lokalt och nationellt opinionstryck. 

Tjänstemännens roller? De ska objektivt verkställa sina uppdrag från politiken och till 100 procent säkerställa att våra lagar följs. 

Expressen skriver:

"Huawei har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och auktionen har skjutits upp eftersom operatörerna vill använda kinesernas teknik, i huvudsak för att den är billig. Företaget har även tagits i försvar av huvudkonkurrenten Ericssons VD Börje Ekholm, samt i någon mån av Dagens Industris ledarsida som menar att det ”inte (är) Säpos roll att göra prioriteringar som påverkar svensk industri” samt att den stora förloraren är svensk konkurrenskraft. Argumenten är i stora drag att staten bör förbjuda med förnuft (det vill säga inte alls eller delvis), att förbud riskerar att försvåra för svenska företag i Kina, samt att öppna marknader, fri konkurrens och kinesiska investeringar på sikt kommer göra Kina mer svenskt snarare än Sverige mer kinesiskt."

"Näringslivsintressena måste slopa underdånigheten och vidga perspektiven. Lyssna på tyskarna. Den notoriskt försiktiga Angela Merkel uppmanade nyligen landets biltillverkare att förlita sig mindre på den kinesiska marknaden delvis därför att beroendet börjar bli ett säkerhetsproblem. Sverige är i en ännu trängre sits eftersom vi är mindre. Underskatta inte betydelsen av det. Kina tänker i sekel, sa Henry Kissinger. Näringslivet tänker i kvartal."  

https://www.expressen.se/ledare/naringslivet-ar-for-fjaskigt-mot-kina/

Även Expressens Ylva Nilsson går lite snett i sin analys om maktkampen mellan geografiska maktblock med herreväldesambitioner. Ryssarna skramlar mycket men är bortsett ifrån sin krigsförmåga en svag part jämfört med USA, Kina och Tyskland (EU). Och även om USA växlat upp retoriken mot Kina har amerikanska bolag stora intressen i Kina. Och amerikanerna har enorma skulder till Kina. Precis som tyskarna, som var bland de första att dra stor fördel av det kinesiska ekonomiska undret, startade Nixons administration möjligheten för Kina att snabbt bli mäktigt igen. 

Att kineserna imponerande förvaltat den möjligheten är enkelt att konstatera. Bland annat till skillnad från EU-länderna insåg kineserna tidigt att det av många skäl skulle vara vansinnigt att låta Google, Facebook, Amazon etc få världsherravälde med monopol. Monopol är aldrig bra oavsett vem som styr dem. Om de finns tycker jag att de helt ska styras demokratiskt. Inte minst Facebooks godtyckliga bedömning av vad som får publiceras, eller hur de väljer att sprida inlägg eller ej, visar hur demokratiskt illa det är.

Maktpolitiskt är det självklart att USA ser Kina som sin ”fiende”. Det är bara de som har chansen att snart vara världens mäktigaste ekonomi. Som jag sagt tidigare borde USA och EU samarbeta betydligt bättre för att långsiktigt balansera den nya kraft Kina representerar. Inte minst kunskapsmässigt! Vet du hur många ingenjörer som utexamineras i Kina varje år? EU behöver sluta lägga sig i allt och fokusera på de stora frågorna som gör att EUs medlemsländer kan försvara vår frihet och konkurrera framgångsrikt i världen. Samtidigt som vi måste stärka vår egen gemensamma EU-kraft måste vi samarbeta bättre med USA. Då kan vi också med tyngd maktbalansera och samarbeta med ett allt kraftfullare Kina. Självklart samarbeta även med dem. Att vi ska göra det inser inte minst Merkel och Macron. Ur ett EU perspektiv har vi en god chans att ur ett kunskaps och kompetensperspektiv konkurrera med USA och Kina. Kunskap, kompetens och ambitioner styr vilka som lyckas bäst.

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/joe-biden-kommer-att-ge-tyskland-huvudvark/

Jag har vänner och bekanta runt om på vår jord. Det finns fantastiska människor och skitstövlar överallt. Inte minst i Sverige, övriga EU, USA och Kina. Utan att vara naiva och kortsiktiga ska vi bygga ”broar” till alla dessa fantastiska människor genom affärsutbyten och kulturutbyten. Kulturutbyten bland annat i form av turism. Och om vi inte är dumma i huvudet och skuldsätter oss för mycket kan vi alltid försvara vår frihet och uppmuntra mer demokratiska styrelseskick i resten av världen. Så kan vi bäst kämpa för en fredlig samexistens på jorden. Eisenhower varnade 1961 för ett allt mäktigare militärindustriellt komplex. De som tillverkar och säljer vapen, eller som erbjuder legosoldater, gillar krigsretorik, hotretorik och väpnade konflikter. Som politiker gillar jag fred och välståndsutveckling! Jag ser hellre att vapenindustrin i världen får 10 procent mindre resurser och omsorgs- och vårdindustrin istället får de resurserna. Macron lyckas inte så bra med att reformera Frankrike. Trots det har han rätt, EU måste bättre bidra till att vi får fungerande globala samarbetsavtal. Det är extremt värdefullt för Sverige och våra Nordiska grannfolk. 

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/joe-biden-kommer-att-ge-tyskland-huvudvark/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar