fredag 29 december 2023

Offentliga bonussystem

Höga löner men litet ansvar

Om vi bortser ifrån att det finns drygt 6000 onödiga politiker kopplade till Regionerna är inte heltidspolitiker överarvoderade. Det är ett uppdrag du lever med dygnet runt, året runt, och om du gör något, och vågar stå upp för den politik partiet företräder, möter du ständigt motstånd som måste hanteras på sociala medier. På många sätt otacksamt men viktigt och nödvändigt för oss som vill påverka hur våra samhällen utvecklas till gagn för kommande generationer. Lägg ner Regionerna och låt många av de 349 riksdagsledamöterna göra större nytta för sina regioners bästa. Varför inte återinföra en tvåkammarriksdag liknande i Schweiz? Om vi avvecklar regionerna som särskild politisk regional nivå kan rikets kammare ha 99 folkvalda och 251 folkvalda i den regionala kammaren. Med fördel inför vi som i Schweiz också löpande inslag av direktdemokrati.

Demokrati är oslagbart som framgångsrikt och rättvist system för samhällsstyre. Så är det. Alla alternativ är snabbt dåliga. Mycket dåliga. Med det sagt behöver allt ständigt förbättras och utvecklas om det ska matcha nya tiders behov, krav och moden. Det vet alla som t ex ägt ett eget boende. En klok förändring är att introducera rörliga delar av högt avlönade tjänstemäns ersättningar. För alla förutom domare som ska tjäna tillräckligt för att vara helt fria.

”Vill Ulf Kristersson (M) ta revansch och åstadkomma vad varken Fälldin, Bildt eller Reinfeldt lyckades med, ett regeringskansli som lutar åt samma håll som regeringen det tjänar? Är det vad som ligger bakom de nya lönedirektiv som DN avslöjade för två veckor sedan, att ”särskilt uppmärksamma skickliga medarbetare” som bidrar till ”genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet”?”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/de-har-klantat-sig-men-pa-vilket-satt/lz498yzr

https://www.akavia.se/rad-och-stod/lon/verktyg-for-din-lon/att-tanka-pa-vid-rorlig-lon-bonus-provision/

Och som jag lyfte igår får SJs lågpresterande VD, Monica Lingegård, runt 8 miljoner kronor i ersättningar per år. Och Vattenfalls VD, Anna Borg, hisnande lön på 1 351 417 kronor per månad, det innebär drygt 16 miljoner kronor i ersättningar per år. Och Anne-Marie Gardshol, VD Postnord, tjänar över 10 miljoner kronor per år. På oligopolmarknader och i statliga bolag. Man kan lätt inbilla sig att det är något feministiskt politiskt aktivistiskt som ligger bakom denna enligt mig orimliga ersättningsnivå för statliga VDar. Jag är helt säker på att vi kan få minst lika dugliga till halva priset! Inte ens trots att två av dem är ekonomiutbildade är ersättningarna rimliga. Samtidigt begripligt att den högst betalde är utbildad på Uppsala universitet…. Och vet du vad, idag är samtliga SJs avgångar i region Uppsala/Stockholm inställda på grund av ”fordonsbrist”… Region Uppsala blir nog bättre än SJ på att köra spårvagn 😱

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/alla-sjs-regionaltag-installda-jattefa-fordon-just-nu/r9w6dpvj

Vet du vad Sveriges högste domare tjänar per år? Justitierådet, och ordförande för Högsta domstolen i Sverige, tjänar runt 1 500 000 kr per år. 1,5 miljoner kronor. 

Vet du vad Sveriges statsminister tjänar per år? Årsarvodet till statsministern är 2 292 000 kronor. Nästan 3 miljoner kronor. 

Jag är absolut inte missunnsam utan tycker att duktiga människor inom alla yrken ska tjäna mer än mindre duktiga. Samtidigt måste det vara rimligt och rättvist när det är det offentliga som styr. Privata får göra hur de vill så länge deras aktieägare tolererar det. Jag tycker inte ersättningarna till VD för Vattenfall, PostNord och SJ är värda de garanterade ersättningsnivåer de får. 

Varför inte sätta ett lönetak för fasta ersättningar på offentligt styrda jobb? Och samtidigt börja tillämpa resultatbaserade rörliga ytterligare ersättningsmöjligheter. Det skulle ge de styrande politikerna mer kraft vilket demokratiskt borde gillas av dem som röstat på dem. Och tro mig, det går alltid att få tag på tillräckligt dugliga för 2 292 000 kr om året i dagens penningvärde. 

Varför inte börja tillämpa rörliga arvoden även till politiker? Typ om de som formerar sig för att styra beskriver vad de ska åstadkomma under fyra år får de bara det rörliga arvodet som en bonus om de levererat vad de gett löfte om året efter ett allmänt val. Och som i alla andra sammanhang borde ersättningarna till politiker differentieras utifrån vilka meriter de för med sig in i ett uppdrag. 

Det finns behov av mycket nytänkande i nutidens Sverige! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar