måndag 11 december 2023

Utredning efter utredning

Beslutspotens

I det militära, inom idrotten och inom näringslivet lär man sig att kunna fatta snabba beslut. Och att ta ansvar för sina beslut. I takt med att man blir en skickligare beslutsfattare går beslutsprocesserna snabbare. I politikernas värld är utredning efter utredning vägen mot eventuella beslut. Ibland kräver arbetsordningarna den gången. Allt för ofta är det inom det offentliga av ängslighetsskäl som utredning efter utredning föregår ett formellt beslut. Mellan val kan också gamla utredningar skrotas då nya partier tagit över styret. Då vill det nya styret att utredaren, eller utredarna, ska fatta vad styret gärna vill att de kommer fram till… Ja, så är det. 

Inte minst kopplat till framtagandet av den dåliga Gymnasielagen visar att ett politiskt styre snabbt kan genomföra önskade förändringar. Alla snabba beslut behöver inte bli dåliga. Att inte våga fatta beslut är också ett beslut. 

Gunnar Wetterberg, Expressen, skriver klokt om utredningshysterin och några av dess dåliga sidor nedan. 

Det är alldeles orimligt att stuva undan frågorna i en utredning som ska vara klar 2025 och 2026, så att propositionerna hamnar bortom nästa val. Mycket av det som behöver göras är redan utrett, både en och två gånger: Skolinspektionen och kommunerna måste få möjlighet att säga nej till överetableringar. Onödigt många skolor innebär överkostnader som vältras över på skattebetalarna. Skolpengen måste ta hänsyn till skillnaden mellan friskolornas och de kommunala skolornas åtaganden. De kommunala skolorna måste kompenseras för beredskapen att ta emot eleverna från friskolor som fallerar.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/ministern-gommer-stanken-i-en-utredning/

Det finns då och då undantag då ledande politiker fattar viktiga beslut som syftar till att lösa uppenbara problem. Utan smarta telefoner i skolor blir mycket bättre. Bravo till Tidögänget. SVT skriver lite om det nedan. Ingen utredning behövdes för detta.

Grundskolan ska bli helt mobilfri. Även på rasterna ska elever från årskurs 1-9 tvingas lämna ifrån sig telefonerna, enligt nya Tidöavtalet.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grundskolan-ska-bli-helt-mobilfri--rnjsht

Om man har kunskaper och tillgång till artificiell intelligens behöver vi inte längre lägga en massa tid och pengar på ständiga och långvariga utredningar. Särskilt inte på upprepade utredningar om samma sak. Människors tid behöver ägnas åt rätt saker när tekniken ersätter sådant vi tidigare gjort manuellt. Och en stor global konkurrens kräver snabbare beslutsprocesser även inom offentlig sektor. De som fattar det utvecklas bäst. 

Om du inte sett filmen ”Hidden figures”, med bl a Kevin Costner, gör det! Den visar bl a hur viktigt det är med ambitioner och kunskap. Och hur korkat det är att vara rasist. Kompetens, flit och ambition ska avgöra vilka som får viktiga uppdrag, inget annat. Se filmen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar