tisdag 19 december 2023

Stoppa slöseriet

Överbyggnad och slöseri

Vi har inte råd med dumhet. Varför tillåts dumhet till exempel i Uppsala kommun? 81 folkvalda ledamöter borde kunna hjälpas åt att undvika de dummaste misstagen genom att respektfullt argumentera och lyssna på varandra. Ändå sker dumheter återkommande. Varför lyckas inte 81 ledamöter som ska verka för Uppsalabornas bästa uppnå just den vägen framåt? Förutom att vi lyssnar dåligt på varandra är konflikter en del av ”luften” politiken lever på. Om partier inte kan skapa intressekonflikter saknar de existensberättigande. Med det sagt borde alla partier vara överens om att inte slösa på skattebetalarnas pengar. 

Spårvägsprojektet är ett lysande exempel på slöseri. Trots kraftiga samhällsförändringar sedan 2017/2018 fortsätter den moderatledda region Uppsala och den socialdemokratiska Uppsala kommun driva spårvägsprojektet framåt. Det är ekonomiskt vansinne att i nuläget slösa begränsade resurser på något som kanske behövs år 2050. Under minst 25 år framåt räcker det gott och väl med längre fossilfria bussar på de linjer som behöver utökad kapacitet. Nedan debattartikel i Expressen från Skattebetalarna är läsvärd om hur många politiker slöseri med begränsade medel. 

 ”Generationer av grundskoleelever har genom Spara och Slösa fått grundläggande kunskap om att hushålla med begränsade ekonomiska resurser och om vikten av att spara inför sämre tider. Ändå är det i dag, nästan hundra år efter seriens första utgåva, som att denna basala kunskap ännu inte har sjunkit in hos de förtroendevalda. Om landets politiker hade förstått värdet av att spara och inte slösa hade varken skatter eller statsbidrag behövt höjas.”

”I en rapport från i år går Skattebetalarna igenom alla 290 kommuners kvalitet och kostnader inom fyra områden; förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg. Totalt slösas 30 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar årligen på oförklarliga överkostnader bara inom dessa fyra områden, det efter att man tagit hänsyn till demografi och andra strukturella faktorer.”

För att en dålig situation inte ska bli sämre krävs nu krafttag mot skatteslöseriet. Samtliga kommuner och regioner behöver vrida åt slöserikranarna och organisera sina verksamheter med effektivitet och kvalitet för ögonen. Svenska hushåll har inte marginaler för politikers skatteslöseri.”

https://www.expressen.se/debatt/svenskarna-har-inte-rad-med-politikernas-sloseri/

Sakine Madon, UNT, skriver klokt om hur organisationen Uppsala kommun tillåts svälla ut och skapa sina egna behov. Felaktiga prioriterade behov om de får gehör av en majoritet av de 81 ledamöter som finns i Uppsala kommunfullmäktige. Madon har rätt, en kommun ska inte ”putsa någon bild”. En kommun ska ta ansvar för hur verkligheten är och ta skit när det är dåligt och skryta när kärnverksamheter sköts bra. Det fokuset kräver minst hälften så många ”kommunikatörer”.

Även i Uppsala tickade antalet anställda på kommunens kommunikationsstab stadigt uppåt. När jag frågade i våras såg det ut så här: 94 anställda, medianlön på 43 250 kronor. Dessutom köper staben in kommunikationstjänster utifrån, under fjolåret för över 1,8 miljoner. Det här är, och har inte varit, helt oproblematiskt:”

Frågan om vad offentliganställda kommunikatörer ska ägna sig åt tycks inte intressera. Däremot lyfter Thunved och Lindell fram att det är viktigt att "tänka som en kommunikatör", då kommunikatörer – till skillnad mot journalister – är ”bättre på att tänka varumärkesbyggande". Men varför ska offentliganställda ens bygga "varumärken", som vilken pr-nisse som helst?”

Poängen är ju att ni inte ens sällan ska putsa bilden, Casteryd. Ni ska inte göra det alls.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/hur-vagar-vi-ens-kritisera-superhjaltarna-kommunikatorerna/r9wve2vj

I en tid där generativ artificiell intelligens, AI, kraftigt kan minska kommuners, regioners och statens administration kan massor av miljarder omfördelas till operativ verksamhet inom skolan, äldreomsorgen, sjukvården och statliga myndigheter. Det är hög tid att påbörja det viktiga reformarbetet! Vi går mot singularitet tack vare AI. De som vill att kommande generationer ska få leva i ett generellt välfärdssamhälle tar till sig ny teknologis enorma möjligheter.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Singularitet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar