lördag 9 december 2023

Stärkt Nordiskt samarbete

Den Nordiska modellen

Vi har mycket att vara stolta över i Norden. Det är ett mycket unikt generellt starkt samhällsbygge. Ett bygge där den lägsta nivån är hög och det saknas gränser för hur rik du kan bli. Många svenskar och invandrare förstår dock inte hur unikt det är. Ett unikt samhällsbygge som hållbart kräver att skolan fungerar och att alla som kan arbeta också gör det. De som jobbar finansierar till sist sina egna samhällskostnader som barnomsorg, skola, sjukvård och engagemang i föreningsliv. De som arbetar länge bidrar också till finansiering för att våra svagaste ska få det bra. Stort, men endast hållbart om alla som kan också bidrar genom att försörja sig själva på den nivå man klarar av. World Values Servey, WVS, är extremt tydlig för den som bryr sig. Tydligt om hur Nordens kultur avviker från resten av världen. Det framgångsbygget ska vi försvara och utveckla. Inte tillåta haverera.

https://www.worldvaluessurvey.org/WVSNewsShow.jsp?ID=467

Enligt WVS matriser i ovan länk kan du se hur kraftigt Norden avviker från övriga samhällen på vår jord. Återigen, det är viktigt att förstå. Vi som är stolta över det våra förfäder byggt upp här måste bättre än hittills kroka arm och försöka stärka den Nordiska modellen tillsammans. Den nordiska modellen är exempellöst världens mest framgångsrika samhällsbygge om man uppskattar demokrati, rättvisa och trygghet. Nedan SR/P1 program är mycket intressant där en dansk, svensk och norsk talar om likheter och skillnader mellan våra kulturer. Ja, trots våra globala likheter finns gott om skillnader. Det vet till exempel alla som jobbat även i andra nordiska länder. Lyssna på nedan och lär. 

https://sverigesradio.se/norskensvenskenochdansken

Hög tid för Norden att växla upp vårt samarbete. Världen är i bedrövlig gungning och sannolikheten är stor att negativt nationalistiska, protektionistiska och missnöjesfokuserade partier vinner stort i valen till Europaparlamentet 2024. Gunnar Wetterberg, Expressen, skriver lite om den negativa tid vi är inne i nedan. Västvärldens kulturer, som inkluderar demokratiska värden, är under attack. Delar av attackerna kan jag förstå ur ett kolonialt perspektiv. Jag avskyr dock tanken på ett toppstyrt, totalitärt, odemokratiskt samhälle som styrs av en ”elit” full av sig själva. Som till exempel Nordkorea.

Den nationella prestigen trumfar det fredliga framåtskridandet.”

Sverige borde genom EU verka för öppenhet och internationellt samarbete. I dysterhetens marginaler har förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och Australien kört fast. De har pågått sedan 2018, men de franska köttbönderna har trumfat frihandeln för snöd vinnings skull. Det är en liten men signifikant motgång Sverige måste markera mot den mest småskurna protektionismen i vår egen närhet.”  

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/vansterns-drom-slog-in-och-varlden-blev-forfarlig/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar