torsdag 14 december 2023

Fixa tågen

Samhällsekonomisk idioti

Förseningar, förseningar och inställda tåg är normalläge i dagens Sverige. Ett stort misslyckande av dem som haft uppdraget att styra Sverige de senaste 20 åren. Jag åker inte tåg ofta men ALLA de få gångerna har tidtabellerna inte följts och tåg har också ställts in. Idag är en sådan dag. Min fru drabbas nästan dagligen av denna extrema kvalitetsbrist som särskilt slår stenhårt mot arbetspendlare och berörda arbetsgivare.  

Av många skäl behöver Sverige ställa om samhället till att bli betydligt mindre fossilberoende. Inte minst av både ekonomiska och försvarsskäl. Också av miljö- och klimatskäl. I ljuset av det är det helt sjukt hur illa staten och Region Uppsala sköter tåginfrastrukturen och pendeltågs- och bussinfrastrukturen. År efter år misslyckas dessa huvudmän att säkra att tidtabeller följs. ”Bara” det borde ge de ansvariga sparken. Särskilt i ljuset av att ”hållbara transporter” som spårlösningar anses vara har en viktig roll att spela för framgång i omställningen. 

Region Uppsala kunde inte ens upphandla trafiken på befintliga spår på ett bra sätt. Nu tänker de upphandla ett helt nytt trafiksystem, spårvagnssystem. Jag vågar inte ens tänka tanken om hur mycket fel det kommer att bli och hur dyrt Uppsalaborna kommer att belastas.

Bra att Expressens ledare inte skräder orden utan går på fullt anfall mot de ansvariga för detta ständiga spår- och tågmisslyckande. 

Tågen går inte i tid, på grund av gamla skruttiga växlar. Regeringen behöver prioritera underhållet av järnvägen högre.”

Anledningarna att tåg inte går och kommer fram i tid kan vara många, och är ibland svåra att förebygga. Obehöriga i spårområden borde visserligen tänka på vad Jesus hade gjort, och ge fan i att stoppa upp tågtrafiken med sina rälsnära promenader. Men det är svårt för Trafikverket att göra något åt.Vad som däremot ligger i Trafikverkets makt är att hålla efter svensk räls. Det går sisådär. Ekot visar i en granskning hur gamla och slitna spårväxlar inte byts ut. Vissa som skulle ha bytts för tio år sedan, sitter alltjämt kvar och orsakar förseningar.”

Trafikverket behöver skärpa sig, men politiken måste ge dem förutsättningar att göra det. Det borde vara ett blocköverskridande intresse, oavsett ideologiska utgångspunkter i övrigt, att prioritera landets grundläggande infrastruktur. Det är viktigt, men tyvärr inget man vinner val på. Men fungerar det allt för dåligt kan väljarnas förtroende för politiken sjunka ännu mer än nu. Ty väljare som missar julbordet kan bli lika vreda som Kalle Anka.”

https://www.expressen.se/ledare/-vara-tag-sabbande-politiker-ar-inte-varda-nagot-julbord/

SVTs senaste nationella opinionsmätning talar sitt eget språk. Svenskarna och Uppsalaborna gillar inte politiker och partier som undviker att lösa allvarliga problem. Eller som till och med genom sin politik förstärker redan stora problem. Det är lätt att vara ett missnöjesparti idag. Utvecklingspartiet demokraterna bestämde att vi inte är ett missnöjesparti utan ett framtidstroende 100 procent lokalt och regionalt parti med sakpolitik inom allt som en kommun och region ansvarar för. Den politiken löser också våra stora problem. Vi får se hur det går 2026. På riksplanet ser det ut som att M går mot 15 procent och SD mot 25 procent. Så kan det gå när oerfarna, ideologer och fega får styra.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svtverian-sd-jamnstora-med-regeringen--y496k0



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar