lördag 23 december 2023

Bryt spårvägsprojektet

Dumt att inte kunna ändra sig

Uppsala har inte ett behov av den kapacitet av kollektivtrafik som spårväg representerar förrän tidigast år 2050. Fram till minst år 2040 är det klokt att istället välja långa moderna bussar. De är billigare, kräver inga dyra järnspår i marken, är flexiblare och när vi inom tio år närmar oss ett behov av högre kapacitet finns mycket modernare teknik än spårväg. Teknik som lämpar sig väl i kalla, snöiga och leriga delar av världen. Delar liknande Uppsala. 

Bara kopplat till årets klagomål om snöröjningen borde varningslamporna blinka för fullt kopplat till spårvägsdrömmarna. Även varje vinters kärlskador i marken borde få larmklockorna att ljuda ännu mer. Ska Region Uppsala säkra tillräckligt med bussar att kompensera för när spåren inte fungerar? Eller ska alla som inte kommer till och ifrån sina jobb bara kräva att de får arbeta hemifrån när spårvägssystemet är ur funktion….  Kan vara svårt för en elektriker och sjuksköterska… Problem med delad trafik med andra fordonsslag kommer också att bli mycket påtagliga. Och framkomligheten i Uppsala stad kommer sannolikt bli extremt dålig under lång tid om två spår till, planskilda korsningar under spåren på S:t Persgatan och S:t Olofsgatan och 17 km spårväg byggs parallellt 😱 Det finns mycket att lära om kollektivtrafik i övriga delar av världen. Som sagt är det bra att försöka hitta platser som är kalla, snöiga och leriga. 

https://www.quora.com/Why-was-the-tram-system-abandoned-in-Toronto

https://www.quora.com/Why-do-some-cities-still-have-tram-systems-while-others-replaced-them-with-bus-lines-long-ago

Region Uppsala, ansvariga för all kollektivtrafik i Uppsala, kan fortfarande nyktra till och säga nej till spårväg! Kristdemokraterna har hög svansföring i spårvägsfrågan så de kan väl visa att de inte bara snackar och ljuger kopplat till sina ställningstaganden. KD har suttit med i Region Uppsalas styre under hela tiden som spårvägsprojektet pågått. Är det inte att synda att låtsas som att man är emot något som man länge stöttat? Det straffar sig nog att synda eller vad tror du?

Fortfarande finns chansen att skrota spårvägsplanerna. Ta den chansen! KD och SD borde väl tillsammans kunna stoppa detta vansinne eftersom de styr över Region Uppsala som styr över kollektivtrafiken. Spårväg räknas in i begreppet kollektivtrafik. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar