måndag 18 december 2023

Stiftelsers betydelse

Skattereformer

Sverige är ett skatteparadis för det mesta förutom på arbete och konsumtion. Om skatten på arbete kan man tycka mycket. Att Sverige helt slopat arvsskatt kan man också tycka mycket om. Ett fribelopp på säg 10 miljoner kronor och stiftelsemöjligheter därutöver kan jag förstå. Att en persons skapade förmögenheter helt utan skatt kan föras vidare till personer som inte gjort något alls tycker jag är dålig ekonomisk hushållning utifrån ett särskilt samhälles perspektiv. Det har många länder insett, men inte Sverige. Hur blev det så i ett land som högern gärna kallar mer eller mindre socialistiskt? När Jan-Emanuel raljerar över att Sverige är ett paradis för rika har han rätt. 

Om även Sverige, som många andra länder, skulle tillämpa möjligheten att välja mellan arvsskatt eller att sätta av motsvarande belopp i en välgörande stiftelse gör det positiv samhällsnytta. En stiftelse med uppdrag att verka för något samhällsnyttigt fulladdad med kapital gör samhällsnyttan av kapitalet garanterat bättre. Särskilt om det är resultatkrävande och långsiktigt företagsamma som leder stiftelserna. 

Wallenbergsstiftelserna har gjort och gör mycket stor positiv nytta för oss svenskar. Bland allmänheten är det tyvärr dåligt känt. De som grundade stiftelserna, och de som förvaltar dem, förtjänar vår respekt om vi vill fortsätta att leva i ett välfärdssamhälle. Nedan Di artikel om Wallenbergsstiftelsernas betydelse för uppbyggnaden av svenska AI-kunskaper är talande. 

Är det industriell AI som är vår grej? Det skulle jag säga. Vi har ju inte något bolag som OpenAI i Sverige med chatGPT. Däremot är svenska företag ganska snabba på att ta till sig den teknologin. Vi har satsningar inom WASP på en svensk språkmodell. Det gör att vi lär upp ett gäng både inom industrin och akademin hur man ska använda den senaste teknologin. Därför tror jag att ett program som WASP är väldigt värdefullt för att snabba på introduktionen av en teknologi.” ”Wallenbergstiftelserna har satsat knappt 5 miljarder och sen har det tillkommit lite pengar från universiteten och industrin. Räcker det, med tanke på hur snabbt utvecklingen går?”

Vad ser du som den största utmaningen för AI-utvecklingen just nu? 

”Att vi på ett smart sätt kan använda den här nya teknologin, framför allt de stora språkmodellerna, hur vi kan använda dem effektivt i svensk industri. Och hur vi inom akademin kan forska fram ännu listigare sätt att utveckla och använda AI.””

Självklart är mitt gamla Ericsson bäst i Sverige på AI. De har tillgång till enorma mängder data som skapar förutsättningarna för de data- och språkmodeller som krävs för ordentlig nytta. Det är bara spelindustrin i Sverige som kan komma i närheten.

Sverige behöver många reformer för att erbjuda kommande generationer ett högt generellt välstånd. Några av de reformerna måste vara lägre skatt på arbete och en återinförd arvsskatt som kan växlas mot avsättning till välgörande stiftelse. När tror du det blivit så? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar