torsdag 16 december 2021

Politikens fulspel

Erfarenheter och meriter helt avgörande för ett lokalt samhälles utveckling

I historiens berättelser kan vi följa massor av politiskt fulspel kopplat till makten och dess så kallade härlighet. Är den härlig? Knappast för den som nått sin inkompetensinvå och sitter kvar på den. Peters princip gäller fortfarande. Inte heller är makten härlig för den som ständigt ifrågasätts och utmanas. För den som vill kunna påverka och uppnå viktiga målsättningar är makten tveklöst viktig. Finns möjligheterna och idéerna för att kraftigt stärka Uppsala och Sverige som geografiska platser behöver man kunna påverka för att idéerna ska bli verklighet. Men hur bra är partiernas valberedningar på att föreslå kandidater med relevanta meriter för svåra uppdrag? Jag skulle säga mycket dåliga. De allra flesta tar ett inifrån och ut perspektiv istället för ett utifrån och in perspektiv när de föreslår sina kandidater. Och vilka är det som ofta kommer till partistämmor och röstar? Ofta de som sedan ungdomen varit partister.

Vad är The Peter Principle?

"En anledning till att så många anställda är inkompetenta är att de färdigheter som krävs för att få ett jobb ofta inte har något att göra med vad som krävs för att göra jobbet i sig. Peter menar att en person som är kompetent på sitt jobb kommer att befordras till en högre position som kräver andra kunskaper och färdigheter. Om den befordrade personen saknar de färdigheter som krävs för sin nya roll, har hen därmed nått sin inkompetensnivå och kommer inte bli befordrad igen. Den här principen, som Peter döpte efter sig själv, sammanfattades som:

In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence."

Den som är kommunstyrelsens ordförande kan göra stor positiv nytta, förstöra mycket eller bara egoistiskt försöka minimera riskerna för att göra stora misstag. I till exempel Uppsala pågår för närvarande en allt starkare kamp om hur Uppsala bäst ska utvecklas genom bebyggelse av verksamhetslokaler och bostäder. De planer som främst förs fram av S, MP, L och V anser jag vara både okloka och extremt kostsamma. Det finns tveklöst bättre vägar framåt för oss Uppsalabor och Utvecklingspartiet demokraterna (UP), Uppsalas lokala parti, har konkreta och möjliga alternativa förslag som vi hoppas att många Uppsalabor kommer att föredra. En bärande idé för partiets grundande har varit att kommunen och regionen löpande i stor omfattning ska använda sig av rådgivande omröstningar kopplat till stora förslag. Eftersom vi anser att de politiska partierna inte längre är tillräckligt bra på att lyssna på vad invånarna tycker ser vi detta som en mycket viktig vitalisering av vår demokrati. Dagens teknik gör det dessutom väldigt enkelt att administrera. Uppsalas invånare kommer i kommun- och regionvalen 2022 kunna rösta på ett parti som erbjuder en tillväxtpolitik som är betydligt mer förankrad bland Uppsalaborna än nuvarande planer. Att de planer som nu finns rullar vidare ska inte beskrivas som fulspel men tveklöst som ett förakt för att på allvar lyssna på ett samhälles invånare innan man driver fram stora förändringsförslag. Föreningen Vårda Uppsala lyfte nyligen fördömligt upp hur illa de nuvarande planerna trycks framåt. Härförare av dessa planer är socialdemokraten Erik Pelling. Det är hög tid att han ersätts som kommunstyrelsens ordförande i Uppsala efter kommunvalet 2022.

"Är svaret nej på alla tre frågorna så visar kommunstyrelsen att den har distanserat sig från alla dem som frågorna berör. Är svaret ja på alla tre frågorna kan kommunledningen inte längre nyttja fyrspårsavtalet för att enkelt slå undan synpunkter utan dessa måste bemötas med lyhördhet och respekt, inte med ultimatum."

https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/l79x7w5r

Sakine madon, UNT, skriver om att det var synd att Moderaterna dumpade Anna Kinberg-Batra. Hon fick ingen rimlig chans, det är helt klart. Onekligen gav Reinfeldt henne en usel start. Klok och smart verkar hon definitivt vara. Hon var dock under sin tid som M-ledare en usel kommunikatör. Varför vet inte jag då hon efter sitt fall visat sig klara det mycket bra i mer avslappnade sammanhang. Jag tycker alltid att det ska vara ambitioner och meriter som ska avgöra möjligheter till ansvarsfulla uppdrag. Två av många viktiga meriter en ledande politiker måste ha är att vara en god kommunikatör och lyssnare. Som politisk kommunikatör var inte Kinberg-Batra tillräckligt bra. Om hon hade varit mer avslappnad, bjudit på lite humor och dessutom inte varit så extremt stel och återupprepande hade hon nog överlevt ett val som partiledare. Att hon var broiler gillar jag generellt inte men det är idag mer regel än undantag så tills vi väljare har klokheten att ändra på det får vi leva med att ha ledande politiker som aldrig haft ett riktigt arbete under minst tre år. Peters princip är tydligare inom politiken än inom många andra arenor. Erik Pelling tillhör skaran yrkespolitiker. Utöver sitt partis kommunikatörer har han runt 90 kommunala kommunikatörer till sin hjälp. Trots det saknas förmågan att på allvar lyssna till dem han är satt att företräda. Fråga föreningen Sydöstra staden om du vill få några tydliga exempel. Vi får se om väljarna "jagar bort" Pelling ifrån Uppsala efter nästa val.

"Det är inte synd om mig, uttrycker hon i boken. Gott så. Men det är synd om svensk politik att mediedrev och intern pajkastning kan jaga bort skarpa politiker."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/var-det-sa-smart-att-offra-kinberg-batra-moderaterna/l6px4zvj

Anna Kinberg-Batra fick en plats i min bok "En stund på jorden". Det var hon värd. Inte så långt efter att jag 2018 släppte min bok utsattes jag för en intressant politisk maktkupp. Några få personer i C Uppsala, stöttade av Annie Lööf och några till i riksorganisationen, kuppade bort mig från mitt dåvarande uppdrag. Det var chockerande då jag som demokrat tycker att det var ett vidrigt tillvägagångssätt. Om Lööf hade stått upp för att hon och några till inte kunde leva med att jag var öppet kritisk mot Cs vansinniga migrationspolitik och korkade hantering av SD hade det varit ärligare. Men, men jag fick chansen att själv få uppleva politiskt fulspel och lägga det till min erfarenhetsbank. 

Min kamp för ett bättre Uppsala, där kommunen bland annat byggs ut klokare, går dock vidare. Allt för sällan får vi väljare göra vår röst på allvar hörd. Jag hoppas Uppsalaborna i de lokala valen röstar fram Utvecklingspartiet demokraterna och därigenom kan få en bättre lokal samhällsutveckling. Vilka personer vi röstar på i kommun- och regionval har mycket stor betydelse för hur lokalsamhället utvecklas. Och även om ungdomars stridsvilja och engagemang är härligt är det mycket oklokt att våra samhällen leds av människor som har mycket begränsade livserfarenheter och meriter från arbetsmarknaden. Särskilt om du har en högsta tjänstemannaledning som bor i en annan kommun och en annan region.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar