söndag 12 december 2021

Blir jakten lyckad

Mördare, gängkriminella, bidragsfuskare, skattesmitare och andra brottslingar

Vissa tycker skattesmitare är lätta att förstå sig på i ett skattetyngt samhälle. Andra tycker att de är giriga och egoistiska. Vissa tycker bidragsfuskare är smarta och roffar åt sig av det som är möjligt att stjäla med små risker att avslöjas. Andra tycker de stjäl från dem som har det svårast i vårt samhälle och äventyrar hållbarheten i ett generöst stöd till ärligt behövande. Och stjäl ifrån alla hårt arbetande som betalar skatt. Vissa tycker att de grovt kriminella är offer kopplade till sociala orättvisor. Andra tycker att de max 3 procenten kriminella bland socialt utsatta med kraft ska bekämpas eftersom 97 procent av dem visar att de trots relativ fattigdom har moral och etik. Andra tycker att social tillhörighet är ointressant. Alla brottslingar ska bekämpas och eftersom de flesta brottslingar, oavsett social bakgrund, är återfallsförbrytare kan straffen framöver med fördel kompletteras med lååånga moderna övervakningsstraff. 

Karin Pihl, GP, skriver mycket läsvärt om hur illa integritetsskyddet fungerar. Precis som med vaccinationspass är det de som inte gör fel som ska skyddas. Att myndigheter delar individinformation är knappast ett problem för alla som har ”rent mjöl i påsen”.

Mest systemhotande är dock att sekretessreglerna i praktiken gör det fritt fram för brottslingar att snylta på välfärden. Den svenska välfärdsstaten läcker som ett såll. Varje år går mångmiljardbelopp till kriminella i felaktiga utbetalningar. Det handlar om assistansersättning som ges till personer som simulerar en funktionsnedsättning, pensioner och föräldrapenning som delas ut till personer som inte längre befinner sig i landet och felaktiga utbetalningar av CSN-lån och arbetsstöd. Det rör sig om allt från enskilda som fuskar lite på marginalen till organiserad brottslighet. Det har till och med förekommit kopplingar till terrorfinansiering, enligt en myndighetsgemensam rapport.”

Ändå hindras Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket, Polisen och andra berörda myndigheter från att på ett smidigt sätt delge varandra uppgifter för att stoppa utflödet av pengar.”

”Tidigare i år kom ett förslag från regeringens utredare som gjort en förstudie om att man skulle tillsätta en utredning som ska titta på det här. I år! Dessa problem har varit kända länge. Myndigheterna har under lång tid vädjat till regeringen att göra något åt problemet, utan att få gehör.”

Vad är talet om att alla ska göra rätt för sig, att välfärden ska gå till behövande och inte till kriminella och att skattesmitare ska sättas dit, i så fall värt? Integritet är förvisso viktigt. Men för gemene svensk torde det inte spela någon roll om en handläggare på Skatteverket kan delge ens uppgifter till en annan handläggare på Försäkringskassan.”

I vissa sammanhang, som när det kommer till att stävja bidrags- och skattefusk, tycks integritet trumfa brottsbekämpning. Men när det gäller vanliga medborgares rätt över sitt privatliv är det som att integritetsaspekten inte finns.”

https://www.gp.se/ledare/svenska-systemet-upplagt-för-skatteflykt-och-bidragsfusk-1.60908317

Även Anna Dahlberg, Expressen, skriver om hur impotenta våra politiker är i brottsbekämpningen. Den laglydige har inget att frukta. Den kriminella ska alltid känna sig jagad. Både av andra kriminella rivaler och av rättsväsendet. Vill en majoritet i riksdagen bryta brottsutvecklingen? Ibland undrar man. Längre straff är ingen universallösning. Exemplen Dahlberg lyfter skulle ha stor positiv effekt. Jakten på kriminella skulle bli mycket effektivare. Kostnaderna kopplade till straff skulle kunna sänkas. Kriminaliteten skulle garanterat minska då riskerna med att vara kriminell kraftigt skulle öka. Särskilt i en tid där det mesta är digitalt spårbart. Jakten på de kriminella blir mycket effektivare samtidigt som övervakningen leder till effektiva förebyggande insatser.

Släpp fram modern teknik för att övervaka de kriminella – DNA-topsning, kameror, fotbojor, hemlig avlyssning och så vidare. Värnandet om brottslingarnas integritet måste stå tillbaka.”

Poängen med den här sortens verktyg är att dramatiskt öka upptäcktsrisken och göra det väldigt mycket jobbigare att leva som kriminell.”

Här finns en stor outnyttjad potential. Det är dags för lite nytänkande inom kriminalpolitiken i stället för det ständiga fokuset på traditionella straffskärpningar. Eller för den delen den naiva tron på att alla kriminella egentligen vill leva ett hederligt liv och bara behöver lite vård och stöd på vägen. Varför inte införa nya former av straff? Det skulle kunna vara olika typer av övervakningsstraff eller en blandform.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/satt-fotbojor-pa--de-gangkriminella/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar