lördag 25 december 2021

Rubbad kommunpolitik

Ansvarsutkrävande

Glöm inte när du röstar i kommun- och regionvalet att det politiker ansvarar för där är väldigt mycket praktiska frågor som påverkar dig mycket. Till skillnad från lagstiftande församlingar som stiftar lagar ska kommuner och regioner måste förhålla sig till lagar och regler inom givna ekonomiska ramar. Det innebär väldigt mycket praktiskt arbete. Därför är det klokt att ordentligt bedöma lokala ledande politikers erfarenheter och meriter. Har de det som krävs för att med invånarnas bästa framför ögonen leda tjänstemännen att leverera med kvalité och effektivt? 

Hur mycket idioti och slöseri tål ett samhälles invånare? Uppenbarligen mycket. Genom fler erfarna och meriterade företrädare tror jag vi slipper mycket av dagens slöseri i våra kommuner och regioner. Och när vi lägger vår nationella röst till riksdagen är vi okloka om vi inte röstar på partier som bättre vill motverka brott och framförallt stå på brottsoffrens sida. 

Jag upprepar, syna partiernas ledande kandidater i lokala val om du vill att våra skattepengar ska användas klokare. Klokare innebär viktiga prioriteringar och att kraftfullt motverka slöseri med våra gemensamma pengar. Jag är helt övertygad om att vi kan få mycket bättre kvalité inom skola, vård och omsorg för mindre skattepengar. Det går om vi leder kommuner och regioner mycket bättre. Nedan två artiklar som är läsvärda om det stora slöseri som äger rum för våra skattepengar. I kommun- och regionvalen är de ledande företrädarnas bakgrund mycket viktigare än partitillhörighet!

https://www.expressen.se/ledare/-kommunala-cyklar-ar-rena-slukhalet/

https://skattebetalarna.se/arets-varsta-sloseri-2021/?fbclid=IwAR28Vqj9Cmtt4tCKzhUjsEmCEGyBVWsxh8bcTjHC-uH0pd2bOZhS0dGgKz4

I Uppsala kan inte ens Pelling och hans vänsterliberala minoritetsledning få ordning på elsparkcyklar och låter gatubelysningen lysa när solljuset räcker mer än väl. Samtidigt ger Pelling sig på ett företag som ser till sina medarbetares säkerhet kopplade till ansvarsfrågor som är nationella. Ett kommunalråd i Uppsala kan tycka till om allt men bestämmer inte om allt. Särskilt inte om hur brottslighet bättre ska bekämpas då det är staten som styr lagstiftning och de myndigheter som har ensamt ansvar för brottsbekämpning.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/efter-pellings-krav-krismote-mellan-postnord-och-kommunen-i-gar

Håkan Boström, GP, har rätt. Vårt rättssystem behöver ordentligt stärkas upp. Myndiga personer, med rösträtt, måste vi sluta att dalta med. Det ses bara som ett svaghetstecken av de yrkeskriminella.

Gärningsmannen led inte av en allvarlig psykisk störning utan kan dömas till fängelse. Straffvärdet bedöms till sju år. Men domstolen reducerar det till fem år på grund av att han var 19 år och därmed omfattas av straffreducering för ”unga lagöverträdare” mellan 18 och 20 år. Mannen döms därmed till fem års fängelse. Men då svensk lag stipulerar villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kommer han gå fri efter mindre än 3,5 år.”

Fallet sätter fingret på hur långt från det allmänna rättsmedvetandet och vanlig moral svensk straffrätt befinner sig idag.”

En person som brutalt attackerar en värnlös familj i deras hem, slår en sjukpensionär blodig, sticker ut ögat på honom samt riktar ett potentiellt livsfarligt slag i bakhuvudet med en spade mot sonen kommer alltså vara ute i frihet efter bara några år. Det främsta brottsoffret, fadern i familjen som för alltid förlorat synen på ena ögat, tilldöms ett skadestånd på ynka 125 000 kronor.”

Domstolen har här bara följt gällande praxis och gällande lagstiftning. Det är just dessa det är fel på. Gärningsmannen är myndig men får ändå straffrabatt. De sex brotten läggs ihop – i praktiken ytterligare en straffreducering – och som lök på laxen kommer han bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av strafftiden.”

Trots den socialdemokratiska retoriken på sistone är kriminalpolitiken ett område som väsentligt skiljer blocken åt. Det kommer inte bli någon väsentlig förändring av svensk straffrätt utan ett regeringsskifte – i synnerhet som S återigen kommer vara beroende av sina motsträviga samarbetspartier efter valet.”

Att svensk straffrätt står så långt från vad som är moraliskt försvarbart undergräver tilltron till samhällskontraktet. Dagens ordning är inte ett uttryck för humanism. Tvärtom. Brott och straff handlar i grunden om att se medborgarna som moraliska subjekt. Ett samhälle som inte kan upprätthålla moralen i straffrätten står inte upp för sina medborgares människovärde.”

https://www.gp.se/ledare/svensk-straffr%C3%A4tt-beh%C3%B6ver-en-revolution-1.61781495

Tove Lifvendahl, SvD, skriver klokt om vem som ansvarar för ordningen även i våra ”no-go” zoner. Det är bland annat därför jag anser att staten, genom Polisen, måste inkludera de ordningsvakter som idag kommuner slösar allt mer pengar på för att låtsas som att de på allvar kan bidra till att vända den negativa brottsutvecklingen. Det ska Polisen säkerställa och de kan med fördel ha ”polis light” bland vilka de också kan rekrytera de skickligaste att bli fullt beväpnade poliser. Ordningsvakterna ska till exempel kunna ge ut böter vid framförande av elsparkcyklar, cyklar och nedskräpning. Då börjar de på allvar att göra mer prisvärd ordningsnytta.

Zorica Petkovic får sätta sin tilltro till tomten, när det gäller leverans av paket till jul. För som tidningen UNT rapporterat är det område i Uppsala där hon bor, ett av två postnummerområden i Sverige dit PostNord har bestämt att inga paket levereras. Skälet är att det är för farligt för förarna att åka dit. Säkerhetschefen berättar att det skett inbrott i skåpbilar, och att medarbetare hotats och förföljts.”

”Efter ett års utebliven paketleverans vill kommunstyrelsens ordförande samverka, med svepande ord om att samhället dragit sig tillbaka. Det är en felaktig utsaga. När PostNord gör somliga postnummer till no go-zoner för paketleverans, är det staten som retirerar. Och det ska staten inte göra. Inte en enda dag ska samhället – Zorica Petkovic och hennes grannar – uppleva att staten ger upp sina kärnuppgifter.”

https://www.svd.se/no-go-zonerna-ar-statens-ansvar

När du använder dina tre röster, som vi sjukt nog bara får vart fjärde år, fundera ordentligt på vilka lokala partival du har och som har en integrationspolitik värd namnet. Att vi i Uppsala, och övriga Sverige, lyckas integrera invandrare mycket bättre har STOR påverkan på hur framtiden blir i vårt närområde. Rösta klokt! Om du inte gör det ska du inte heller gnälla över utvecklingen. Bifogar Utvecklingspartiet demokraternas senaste debattartikel om hur vi måste förbättra integrations och inkluderingspolitiken i Sverige. Rösta klokt 2022. 

Uppsala blir inte bättre än vad vi som lever och verkar i kommunen gör den till. Inga andra sköter utvecklingen av vår egen närmiljö åt oss. Oavsett vilket skede av livet man befinner sig i, och oavsett varifrån man kommer, vill vi att alla Uppsalabor ska känna ett starkt eget ansvar för att vår kommun och vår region ska utvecklas positivt. För att bryta utanförskap och en växande segregation måste integrationspolitiken kraftigt förbättras. Att vi lyckas mycket bättre med att inkludera invandrare och socioekonomiskt svaga till att bli en del av ”Uppsalakontraktet” – det ser vi som en ödesfråga.”

https://unt.se/nyheter/artikel/r19oz43j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar