lördag 18 december 2021

Vem vill stanna

Vilka blir kvar?

Sverige är idag ett av världens bästa länder för rika människor. Särskilt för rika människor som "bara" har kapitalinkomster. De skattetyngda idag är som vanligt främst medelklassen som betalar perversa nivåer i skatt när vi utöver skatten på arbetsinkomster lägger till alla andra skatter vi betalar för till exempel moms på mat, annan energi och så vidare. Huvudproblemet idag med detta fakta är att vi samtidigt får på tok för dålig kvalitet kopplat till skolan, vården och omsorgen för alla dessa pengar som främst medelklassen som andel av sina intäkter betalar. Trots det väljer allt fler av våra rikaste att lämna Sverige, mer eller mindre permanent. Det är en mycket allvarlig utveckling. Varför gör de det? Av trygghetsskäl. 

Till sist sprack bubblan även hos de mest priviligierade som inte ville förstå hur snett det svenska samhället gått. Även de priviligierades barn utsätts för hot, narkotika etc i skolan. Även de rika blir tydliga och enkelt spårbara måltavlor för organiserade rån och kidnappningar. När den priviligierade bubblan sprack och trygghetsproblemen kom in i vardagsrummen även hos de mest priviligierade är inte längre låga skatter, släkt och vänner tillräckliga skäl för att vara kvar i Sverige längre. Alla väljer inte att flytta till välkomnande 0-skatteland som Dubai. Men andelar svenskar som flyttat dit, skrivit sig där, har kraftigt ökat. Effekterna av att allt fler av våra mest företagsamma, kreativa och rika flyttar kommer att märkas på ett allt mer påtagligt sätt. Sverige måste mycket bättre bryta den negativa utvecklingen och det kräver skyndsamt en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik.

”Entreprenörer klagar aldrig. De hittar lösningar. Den här gruppen kommer inte att skriva några debattartiklar i tidningarna. Om det blir tillräckligt illa kommer de bara att sticka. Tyvärr tror jag att vi är på väg dit.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/naringslivstoppen-brottsligheten-fick-mig-att-lamna-sverige/

Tänk att jag var med i partiet som ändå var jordnära och som fattade betydelsen av att vara ett land fyllt av ”ivriga bävrar”. Det blev istället en nyliberal konstig mix med toppstyrningstänkande och enligt Boström även vänsterinspirerade. Det är inget recept mot ett generellt välmående samhälle. Håkan Boström, GP, skriver mycket läsvärt och klokt om vad C blivit. En mycket pricksäker och klok artikel av Boström som sätter ord på delar av min analys av hur C riks spårade ur utifrån mitt sätt att tänka. Ett väl fungerande samhälle behöver med olika metoder hållas ihop, inte uppluckras i ett nyliberalt nirvana. Och varje unikt samhälle måste vårdas som ett varumärke. Uppsala och Sverige ska vara företagsamt, kreativt, ambitiöst, tryggt och rimligt rättvist där de individuella möjligheterna blomstrar. Kort och gott utvecklande. För Sveriges bästa, och Cs bästa, är det hög tid för en ny partiledning i det partiet. När de ivriga bävrarna på allvar börjar lämna Sverige är det allvarliga sjukdomssymptom som måste tas på största allvar. 

"Centerpartiet är kanske det parti i svensk politik som är svårast att förstå sig på för utomstående. Partiet har en historia som intresseparti för bondebefolkningen. C hade goda förutsättningar för att bli partiet för en sund populism baserad på flit, sparsamhet och ett jordnära förhållningssätt. Hade Centern förvaltat den positionen bättre hade Sverigedemokraterna kanske aldrig satt sin fot i riksdagen. Men C valde att göra tvärtom."

"Dagens C är något till synes så paradoxalt som ett urbant, ”woke-vänsterparti” med nyliberala lösningar på samhällsproblemen. Men för att förstå det måste man första att C-liberalismen präglas av en optimistisk, för att inte säga utopisk, människosyn. Det är förklaringen till att partiet på en och samma gång kan förespråka avregleraringar statliga insatser. Det senare inte minst när det handlar om att få människor att välja och tycka rätt."

"Kan det vara så att det svenska samhället inte erbjuder särskilt mycket vägledning till unga människor? Att naturliga vuxna auktoriteter sällan finns att tillgå? Att normgivningsmakten då tas över av gäng, sociala medier och kompiskretsar? Att ungdomar faktiskt inte mår bra av att officiella strukturer, auktoritet och kulturella normer monteras ned? Att riktig frihet inte är möjlig utan strukturer?"

"Frågorna ställs inte av det officiella Sverige, eftersom de inte passar in i överideologin om framsteg och frigörelse. De har aldrig passat in i den socialdemokratiska reformsagan. Men de passar heller inte in i den centerpartistiska sagan om att frigöra människans inneboende kraft."

"Erkänner man inte människans bräcklighet och beroende av kultur, normer och social omgivning är man dömd att upprepa samma misstag åter och åter. Fler offentliga ”insatser” kommer inte att lösa det problemet. Särskilt inte när de ansvariga under parollen ”framåt” driver på samma riktning som fört oss hit."

https://www.gp.se/ledare/centern-har-blivit-de-nya-sociala-ingenjörerna-1.61686765



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar