lördag 11 december 2021

Liken i garderoben

 Kompetent och exekutiv

Hur blir man en kompetent ledare eller chef? Tror du det skiljer sig ifrån någon annan färdighet? Nej, det gör det inte. Som alltid handlar det om träning, träning och åter träning. Det krävs också kompetent återkoppling om hur man sköter sitt chefsuppdrag av en mer erfaren chef eller en styrelse. Det är i ljuset av detta som man tydligt borde inse att vi idag inte har en tillräckligt kvalitativ urvalsprocess till de mest inflytelserika politiska ledaruppdragen. 

De flesta ledande politiker saknar helt linjechefserfarenhet och extremt få har erfarenhet av att vara chef över chefer i lönesättande organisationer. Tror du det har betydelse för människor som genom nämnder och styrelser ska leda tusentals medarbetare och ansvara för invånarnas tillgångar för många miljarder kronor? Och hantera invånarnas gemensamma skulder på miljarders kronor. Att leda stats- och regiondirektörer, samt övriga toppchefer inom kommun och region, är ett viktigt uppdrag som man inte klarar av som endast vältalig och överambitiös ung och livsoerfaren. Ändå får många sådana personer liknande uppdrag i Sverige. Priset för den galenskapen är högt för oss invånare. Jag ändrar Cwejmans rubrik till ”Gud bevare oss från politiker utan omfattande livserfarenhet och rimliga meriter”. Självklart är det viktigt att syna ”liken i garderoben” men viktigast av allt är att syna om meriterna är rimliga för uppdraget som ett kommunalråd, regionråd eller minister erbjuds. I till exempel USA har de öppna förhör av föreslagna högsta chefer. 

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om vad som måste förväntas av en ledande politiker. Jag hoppas att fler invånare på allvar granskar meriterna hos ledande politiska kandidater. Den invånare som vill se ordentliga samhällsförbättringar måste rösta fram erfarna och meriterade politiska ledare, så ”enkelt” är det.

Ingenstans i den ordrika granskningen får läsaren någon information om hur något av detta hjälper oss att förstå civilminister Karkiainens möjligheter att utföra sitt uppdrag. Eller hur hennes sällskap i det förflutna skulle påverka regeringspolitiken. Det enda vi egentligen får tillfälle att göra är att gotta oss i en politikers ungdomsår.”

Men journalistiken har också en enorm makt. Och med denna makt kommer ett ansvar att värdera relevansen av det som granskas samt förstå vad det skulle kunna innebära för samhället. Vad får då granskningar av det slag som Expressen gjort av civilministerns festsällskap under tonåren för följder?”

”Som gammal ungdomsförbundsordförande kan jag med trygghet svara på det: Det skapar nervösa, kalkylerande och cyniska ögontjänare. Beräknande ungdomar som redan under tidiga tonåren ser till att aldrig göra misstag. Som lär sig det politiska spelets skenheliga regler. Unga politiker som lär sig att tala på det där riskminimerande döda sättet som driver lyssnaren till vansinne.”

Nej. Demokratin behöver politiker av alla olika slag. Som inte bara sedan barnsben drillats i storstadsmedelklassens ängsliga och riskminimerande beteende. Vi behöver politiker som har levt, med allt vad det innebär av erfarenheter och utveckling.”

https://www.gp.se/ledare/gud-bevare-oss-för-politiker-utan-lik-i-garderoben-1.60959599

Gunnar Wetterstrand har på många sätt rätt i sin kritik av DNs ledare. Självklart måste en regering ha makten över att tillsätta och avsätta generaldirektörer och statliga VDar. Visst har vi inför offentlighetens ljus fått se tydliga exempel på dåliga generaldirektörer som flyttas från uppdrag till uppdrag. Det är dock inte huvudproblemet. Huvudproblemet för hur väl skötseln av våra kommuner, regioner och statliga verksamheter sköts är att mycket få av de toppolitiker som ska styra dessa enorma verksamheter har de meriter som krävs. Inte minst saknar de livserfarenheter som gör att de kan få viktig respekt av ledande politiker i t ex Asien och USA. 

Jag delar dock inte Wetterstrands rop efter ytterligare löneinflation kopplat till chefer inom offentlig sektor. Med tanke på att de inte har samma typ av ansvar som en VD är nuvarande nivåer mer än tillräckliga jämfört med till exempel en mycket erfaren och duktig lärare eller sjuksköterska. Jag ser inget positivt i att Uppsala kommuns stadsdirektör är Sveriges näst högst betalda stadsdirektör. Han tjänar över 160.000 kronor i månaden. Jag är helt övertygad om att man kan få en mycket duglig stadsdirektör för maximalt 100.000 kronor i månaden. Jag anser att offentliga medarbetare ska få rimliga löner men de arbetar inte ansvarsmässigt med konkurrensutsatt verksamhet. 

För det första går det inte ihop med regeringsformens kapitel om statsskickets grunder. I den fjärde paragrafen anges riksdagens uppgifter: att stifta lag, besluta om skatt och statens utgifter, samt granska rikets styrelse och förvaltning.”

I den sjätte heter det: ”Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen. Regeringen styr just genom myndigheterna. I regleringsbrev och andra beslut anger regeringen inriktningen av verksamheten, men den får inte gå in i enskilda ärenden. Den styr också genom att tillsätta chefer som den har förtroende för. Om utnämningsmakten skulle tas ifrån regeringen och läggas under riksdagen blir styrelseskicket en enda soppa. Hur ska riksdagen kunna granska förvaltningen med oväld, om den själv har tillsatt cheferna?”

Det största problemet är om myndighetscheferna är inkompetenta. Om regeringen utser oskickliga chefer eller om tillsättningsproceduren är tveksam, då ska självfallet riksdagen gå in. I första hand ska sådant hanteras i konstitutionsutskottets granskningar, men ytterst kan riksdagen rikta misstroende mot statsministern eller det statsråd som syndat på nåden.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/dns-ledarsida-ar-sorgligt-ohistorisk/

En duglig chef måste vara kompetent och exekutiv. Som ansvarig för en nämnd eller en styrelse måste man vara kompetent och exekutiv för att klara av att företräda invånarna väl. Att Magdalena Andersson backar upp sina ministrar som är i blåsväder visar att hon har både chefskompetens och exekutiv förmåga. Skulle jag välja hennes ministrar? Nej. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar