torsdag 30 december 2021

Vilken teknik kommer i fokus

Vilket teknikfokus kommer världen ha under 2022?

Det är få människor idag som inte förstår att den tekniska utvecklingen har extremt stor betydelse för hur våra liv utvecklas. Det saknas inte tillämpningsområden där teknikutvecklingen är kraftig. BBC tillhör några av alla jordens medier som siar om vad inom teknikens värld som kommer att få mest uppmärksamhet under år 2022. De tror att kampen om rymden och att få ordning på utvecklingen, tillverkningen och distributionen av datachip kommer att vara i fokus. Personligen tror jag att de får rätt då rymdteknologin är extremt avancerad och spännande och därför lockar de rikaste människorna och de makthungrigaste nationerna att satsa på den. Och chipen och dess nuvarande leveransproblem påverkar det mesta på vår moderna jord idag eftersom all elektronik är beroende av allt mer avancerade chip och halvledare. Förutom ett BBC reportage om rymdkampen och chiptillverkning bifogar jag också en kort SVT beskrivning av vad halvledare är för något och vilken funktion de fyller i dagens elektrifierade samhälle. Och en rymdraket är fylld med avancerade halvledare ihop med chip.

https://www.svt.se/nyheter/det-har-ar-halvledare-och-sa-kan-du-paverkas-av-bristen

https://www.bbc.com/news/business-59132692

Blir 2022 ett fredligare år än 2021? Kanske, kanske inte. I alla tider har människor haft konflikter kopplat till energiförsörjning i alla dess former. Det är inte särskilt konstigt eftersom allt stannar utan energi. Det är bara att gå till sig själv som ett exempel, svag energi dåliga resultat. Oljan, gasen och kolet fortsätter att vara "guld värt" för att jordens ekonomier ska snurra samtidigt som kärnkraften fortsatt skrämmer många. Och det digitala och elektrifierade samhället behöver kritiska metaller kopplade till energisystemen. Metaller som framförallt bryts i länder som västvärlden politiskt inte gillar. Som vanligt kommer det vara affärsintressen som kommer att avgöra om det blir ordentliga konflikter eller bara "diplomatiskt käbbel". Du vet väl att Sverige har en del kritiska metaller som vi inte tillåter att brytas, än. Som vanligt är Miljöpartiets inblandning i realpolitik inget önskvärt.

"Samtidigt som den globala efterfrågan på kritiska metaller och mineraler ökar finns det stora fyndigheter i Sverige."

https://www.energi.se/artiklar/2021/juni-2021/stora-fyndigheter-kritiska-material-i-sverige/

"Den globala efterfrågan på olika kritiska metaller och mineraler ökar kraftigt de kommande decennierna. Det finns en stor obalans mellan världens klimatambitioner och tillgången på kritiska råmaterial, enligt IEA (International Energy Agency). Samtidigt ökar EU:s beroende av Kina, som dominerar denna marknad."

https://www.energi.se/artiklar/2021/juni-2021/brist-pa-kritiska-metaller-hotar-energiomstallningen/

Du som vill försöka förstå varför vissa strategiska konflikter äger rum nu och framöver kan med fördel ta del av Sveriges geologiska undersökning, SGUs, nedan beskrivning av det metaller som beskrivs som kritiska.

https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/

https://www.imdb.com/title/tt11286314/

Enligt The Economist blir också 2022 året då politiker i västvärlden tvingas att på allvar reglera kryptovalutor. Idag används de mest av kriminella och rika som vill komma undan den allt lägre skatt de betalar. Hur gör västvärldens medelklass modern revolution mot en orimlig fördelning av skattebördorna? En revolution som inte är vänsterorienterad utan bara rättvisare. Vänstern tycker sannolikt att de har monopol på ordet rättvisa. Det har de inte. Enligt beteendevetenskapen är en upplevd rättvisa viktigt för väldigt många människor. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar