onsdag 8 december 2021

Hög tid att ifrågasätta

Rimligt att vi får ett högt värde för höga skatter

Svenskarna tillhör världens mest skattetyngda folk. I vart fall de människor som jobbar eller som har jobbat och nu försöker leva rimligt bra på sin pension. I ljuset av denna verkliga verklighet är det mycket befogat att till exempel ifrågasätta varför skolan inte lyckas mycket bättre med att bilda våra elever, vården inte lyckas ge behövande snabb tillgänglighet till nödvändiga vårdinsatser, allvarligt sjuka ifrågasätts för att få sjukersättning, äldre inom äldreomsorgen drabbas av omfattande kvalitetsbrister och så vidare. Dessutom visar det sig gång efter gång att kommuner och regioner regelbundet upphandlar dåligt och köper in både produkter och tjänster dåligt. För att inte tala om alla hyresavtal som tecknas på ett dåligt sätt. En sak är säker och det är att detta tydligt exemplifierar att vi behöver mer kompetenta företrädare för oss invånare inom politiken. En jämförelse som vissa brukar använda är att en fisk ruttnar från huvudet och nedåt.

Emma Jaenson, UNT, skriver mycket läsvärt om ovan i en ledare som jag bifogar nedan.

"I en debattartikel i DN (20/11) tar han som exempel att region Stockholm köpte in munskydd för 42 kronor styck under pandemin. Men när Scania förhandlade kostnaden gick den ner med 35 procent till 27 kronor." 

"Att se till att våra pengar används väl borde vara politikers kärnuppdrag, oavsett politisk färg. Men ofta tycks våra gemensamma medel gå till sådant som ligger utanför allmänhetens intressen, och som emellanåt direkt motarbetar det som många anser att skattepengarna bör finansiera. Ta som exempel Uppsala kommuns 90 kommunikatörer, eller att antalet administratörer har gått om antalet läkare i region Kronoberg. Managementfolk blir fler, samtidigt som de som arbetar med kärnuppgifter blir färre." 

"På det stora hela kan detta ses som småsummor. Men det visar på något symptomatiskt. Lite slöseri leder till stort, vilket i längden riskerar att resultera i miljardförluster för arenabyggen och sjukhus."

"En genomsnittssvensk betalar varje månad mer än femtio procent i skatt efter arbetsgivaravgifter, kommunalskatt, moms och diverse punktskatter som bensinskatt och alkoholskatt. Eftersom svenska skatter är bland de högsta i världen borde kvaliteten på sjukvård, skola och polis ligga i världsklass. Vi borde inte ha gängkriminalitet, barnmorskekris och ett Akademiska sjukhus som krävs på vite på grund av brist på vårdplatser. Men ökad skattebörda tycks i många fall snarare ha ökat belastningen på samhällets kärnuppgifter, skapat mängder av hitte-på-jobb och bidragit till en snårigare byråkrati."

"De allra flesta människor är villiga att betala skatt så länge det går sådant som en fungerande skola, vård och polisväsende. Men det förutsätter att våra pengar förvaltas väl av våra folkvalda. Inför valet borde det föras en mycket djupare diskussion om vad våra pengar går till och hur vi medborgare vill att dessa pengar ska användas. Det är välkommet att Östling tar ett eget initiativ för att granska offentligheten. Det är trots allt dina och mina pengar det handlar om."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/sjukvardskris-trots-skatt-i-varldstopp/rg9vp1ej



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar