onsdag 22 december 2021

Är vi redo för krig

Krishantering när den är som värst

Krig är den värsta sortens kris vi människor som grupp kan uppleva. Trots att vinnarna är få när krig brakar loss har människans historia kantats av krig efter krig. Efter andra världskriget har det varit relativt lugnt runt om i världen. Det är självklart inte någon garanti för att det förblir så trots alla risker med konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. Rysslands militära upptrappning vid den Ukrainska gränsen är tveklöst oroande. Att Ryssland historiskt vill ha sina grannländer som buffertzoner och lydstater har länge varit en del av deras säkerhetstänkande för "moderlandet". Hur långt är de beredda att gå för att återupprätta den ordning de vill ha? En ordning som till exempel Belarus representerar. Vissa tror att det som nu händer är verkliga hot om en massiv militär insats i Ukraina. Även om västvärldens rikaste länder varnat ryssarna är det inte omöjligt att G7 länderna ändå inte vill dras in i krig om ryssarna går till angrepp. En viktig faktor i sammanhanget är att ett människoliv värderas betydligt lägre i Ryssland än i samtliga G7 länder. En hemskickad liksäck till ett G7 land är politiskt mycket jobbigare än vad en liksäck hemskickad till Ryssland är. När Hitler började med sina anfall mot grannländer tog det allt för lång tid innan omvärlden agerade kraftfullt. Hur blir det den här gången? Nedan ett SR-inlägg om vad de så kallade G7 länderna säger om några av de stora förändringarna som äger rum på vår jord.

  • Efter G7-ländernas utrikesministermöte säger Storbritanniens utrikesminister att Putin måste de-eskalera situationen kring Ukraina. “Om Ryssland avancerar kommer det kosta“, sade brittiska utrikesministern Liz Truss efter mötet. På mötesagendan stod också kärnteknikavtalet med Iran och frågan om Kinas ekonomiska expansion.

https://sverigesradio.se/artikel/g7-om-ryssland-avancerar-kommer-det-kosta

Det man ska komma ihåg är att Ryssland har "kompisar" i andra delar av världen än de som kallas västländer. Det som kanske kommer att hända i Ukraina är oklokt att betrakta som en isolerad makthändelse där. Sannolikheten är stor att andra rörelser kommer att ske parallellt. På många sätt har både USA och Europa försvagats, inte minst politiskt. I alla tider har olika makter kämpat om inflytande. När västvärlden bedöms tillräckligt svagt flyttar garanterat andra makter fram sina positioner. Så har även Europeiska stormakter historiskt agerat. Vår nutid är inget undantag. Det är alltid viktigt att ha goda historiska kunskaper med sig när vi rör oss framåt i tiden.

https://kkrva.se/varning-for-rysk-kinesisk-forsvarsallians/

Håkan Boström, GP, skriver dystert om vad som kan hända kopplat till konflikten mellan Ryssland och Ukraina nedan.

"Det finns en konkret risk att det nya året inleds med ett storkrig. Ryssland har under året sakta men säkert byggt upp en massiv invasionsarmé vid Ukrainas gräns. Det rör sig om i storleksordningen 100 000 man, möjligen fler. Beräkningar från den amerikanska underrättelsetjänsten talar om att Moskva kan ha 175 000 soldater och underhållspersonal vid gränsen inom en månad."

"På ett seminarium med Folk och Försvar i fredags (17/12) underströks allvaret i situationen.Till skillnad från tidigare styrkedemonstrationer menar flera experter om att den ryska ledningen menar allvar den här gången. En uppfattning som delas av ukrainska företrädare. Truppförband har dragits ihop från hela landet. Propagandan mot Ukraina har skruvats upp ordentligt och den ryska ledningen har ställt en mängd krav direkt riktade mot väst. Ryssland kommer inte starta krig om de får vad de vill ha ändå. Men de är beredda att göra det, och mycket talar för att det blir svårt att nå en diplomatisk lösning som bägge sidor kan godta."

"Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är någon obetydlig konflikt i Europas periferi. Ukraina är ett av Europas största länder med 44 miljoner invånare. Skulle Ryssland inleda en fullskalig invasion av landet skulle det utgöra den allvarligaste militära sammandrabbningen på europeisk mark sedan andra världskriget."

"Rysslands president, Vladimir Putin, gav i somras ut en essä där han redogjorde för sin syn på grannlandet Ukraina. Det genomgående temat är att ryssar och ukrainare historiskt alltid varit och bör förbli ”broderfolk”. Men Putins slutsats av historien är att Ukraina inte får slå in på en väg som avviker för mycket från den ryska. Han anklagar de nuvarande folkvalda ledarna i Kiev för att hetsa sin befolkning mot Ryssland och antyder mer eller mindre öppet att de skulle vara marionetter åt väst."

"Och utan kontroll över Ukraina är Ryssland inget riktigt imperium, resonerar man i Kreml. Det ligger något i det. Ukraina är inget obetydligt land. Landets inriktning påverkar maktbalansen mellan öst och väst."

"För väst återstår att vara tydliga med vilka konsekvenser ett krig skulle få i form av närmast total ekonomisk isolering av Ryssland. Tydlighet och beslutsamhet i förväg kan ha en avskräckande effekt. Något annat påtryckningsmedel har i praktiken inte västländerna att ta till. Tiden är knapp för större vapenleveranser till Ukraina och i ett läge när Ryssland mobiliserat stora resurser så kommer sådana signaler att öka risken för krig. För Moskva kommer inte vänta med att slå till om de ser att förutsättningarna försämrats med tiden ur deras perspektiv."

"Är då ett krig oundvikligt? Det går förstås bara att spekulera om. Det som kan hålla tillbaka Moskva är att priset blir högt. Dels i form av reell isolering från omvärlden. Dels i form av stora kostnader i pengar och soldater för själva kriget, för att inte tala om den stora utmaningen i att agera ockupationsmakt, med eller utan en lydregim."

"Man kan önska bort Rysslands stormaktsambitioner och auktoritära system. Men de går inte att tänka bort. I praktiken måste EU förhålla sig till styrkeförhållandena på marken. Det kräver framförallt att EU-länderna, inom ramen för NATO, har egna militära och säkerhetspolitiska muskler att hålla tillbaka den ryska expansionslustan."

https://www.gp.se/ledare/europa-st%C3%A5r-p%C3%A5-randen-till-krig-1.62010693

Man kan bara hoppas att EU och Sverige lärt sig något av 2015 och den här gången har en plan för om det blir stora flyktingströmmar från Ukraina. Ukraina har drygt 44 miljoner invånare. Afghanistan som jämförelse har drygt 40 miljoner invånare. Det kan bli väldigt många fler människor som vill försöka ta sig över de taggtrådshinder som EU har byggt mot sin omvärld. Ylva Johansson, EU kommissionär kopplad till migrationsfrågor, får det allt svettigare. Sannolikheten är hög att hon misslyckas lika mycket med detta uppdrag som hon tidigare gjorde med att hantera arbetslöshetsutmaningarna i Sverige.

https://www.europaportalen.se/2021/10/ylva-johansson-vi-ska-inte-ha-en-fastning-europa





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar