lördag 5 september 2020

Pengar i politiken

En ”produkt” som andra produkter?

Är politik en produkt som andra produkter som ska säljas? Om många köper den får den som säljer den mer makt. Enkel logik som gäller i affärsvärlden. Den gäller allt tydligare även inom politiken. Men hur många köpare är medvetna om vad man köper inom politiken? Och hur många köpare har förstått att de politiska arenorna i stor utsträckning har blivit en karriärväg snarare än ett uppdrag att så klokt som möjligt företräda invånarnas intressen? En välarvoderad verksamhet där många ägnar mer tid åt att samla arvoden än att ansvarsfullt företräda dem man ska företräda. Glöm inte att pengarna inom politiken är våra skattepengar.

Jag tycker det ska bli intressant att se hur Centerpartiets opinionsmätningar nu blir när Lööf är tillbaka. Känslorna sprutar om hennes privatliv parallellt med att segerbucklan höjs om att skattesänkningar kommer. Och världens rikaste parti använder nu en massa pengar för annonser med Lööf både i gammel- och moderna media. Håll med om att det blir intressant att se om C ändå bara marginellt får mer än 8 procent av opinionen på sin sida. Som Marteus, Madon med flera borgerliga ledarskribenter skrivit de senaste dagarna undrar man vad Centerpartiets väljare idag röstar på. Med några undantag är idag till exempel SD starkare än C i mindre och avbefolkningsorter. Och på dessa orter vinner SD allt mer stöd. Sedan 2014 har stora delar av Centerpartiets väljarkår bytts ut. Nu tycks det vara yngre storstadskvinnor som älskar att följa ”influensers” som är den primära målgruppen. Handlar Lööfs Youtubekanal om att Centerpartiets miljarder används för att lansera Lööfs nästa välbetalda engagemang, influenser med Youtubekanal. Typ ”Jocke & Jonna” som tycks tjäna perversa pengar på skit. Nu tänker säkert någon att Stefan är sårad för uteslutningen och skriver detta som ”hämd”. Nejdå, jag blev demokratiskt och moraliskt sårad vid uteslutningen men jag hade efter att Centerpartiet gjorde Januariöverenskommelsen ändå lämnat Centerpartiet. Det hade varit droppen på toppen av en vansinnig migrationspolitik, en naiv integrationspolitik, Decemberöverenskommelsen och den sekteristiska dyrkan av Lööf. Tack vare uteslutningen kan jag fortsätta att företräda Uppsalaborna och får vara en del av att bygga en ny och modern folkrörelse, Utvecklingspartiet demokraterna. En politisk rörelse där invånarna är i fokus.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/varning-for-mysiga-annie-pa-youtube/

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/framat-ropar-annie-loof-och-marscherar-in-i-dimman/

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/det-privata-maste-inte-vara-politiskt/7r3o0vor

https://www.gp.se/ledare/kvinnliga-politikers-privatliv-är-inte-feminism-1.33616471

En sak är helt säker, Centerpartiet är inte längre ett parti starkt förankrat bland invånarna. Det är samtidigt en utveckling de delar med Socialdemokraterna. I dagarna hoppade en mycket erfaren och engagerad Uppsalabo av som förtroendevald för Centerpartiet. Bland annat svarade hon enligt nedan om varför. Om inte demokratin tas på största allvar av riksdagens partier måste vi försöka ändra på det genom att erbjuda invånarna ett seriöst politiskt alternativ. Utvecklingspartiet demokraterna är ett sådant alternativ.

– Innan uteslutningen träffades alla förtroendevalda i Uppsala en gång i månaden vilket skapade delaktighet och samhörighet. Men på snart två år har vi inte haft ett enda möte där alla fått vara med, utan bara de som sitter i kommunfullmäktige. Det blir som en elitgrupp som styr.

Karin Ericsson säger att hon påpekat upprepade gånger att partiet måste komma igång igen med förankring av politiken.

https://unt.se/nyheter/artikel/lamnar-partiet-i-protest-fick-nog/wjv4107j

I Aftonbladets senaste opinionsmätning ser vi tydligt hur regeringen tappar förtroende. MP och Liberalerna ligger stadigt under riksdagsspärren. När Centerpartiet låg på Liberalernas opinionsnivåer hade man presenterat ett tydligt nyliberalt idéprogram. Liberalerna har inte ändrat sin politik. Ändå ser opinionsläget nattsvart ut för dem. Dödsstöten är sannolikt, som i Uppsala, att L valde makt med vänsterorienterade partier istället för med liberala krafter. Eftersom Liberalerna också saknar de enorma kampanjpengar som Centerpartiet har ser deras situation mycket svår ut. Centerpartiets pengar jobbar för partimarknadsföring hela tiden, inte bara i valrörelser. Oavsett hur den politiska opinionen utvecklas står det klart att väldigt många väljare är missnöjda och önskar förändring. Nedan den senaste opinionsmätningen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wPMB8L/socialdemokraterna-fortsatter-tappa-valjarnas-stod





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar