torsdag 24 september 2020

Ständigt för sent

Åtgärda växande problem tidigt

Det är inte att visa handlingskraft när man "en kvart över tolv" vidtar åtgärder som ansvarsfullt ledarskap hade vidtagit mycket tidigare. Jag bland många andra har länge försökt lyfta problembilden med ökad grov ungdomsbrottslighet. Det har varit som att "ropa i öknen" tills nyligen. Problemet med liknande beteenden av dem som ska värna om ett väl fungerande samhälle är att problemlösningar startar på tok för sent och att det innebär väldigt mycket svårare och dyrare insatser. Jag kommer att fortsätta att förstärka stora möjligheter och att tidigt försöka hantera allvarliga växande problem. Det gagnar alla invånare att agera så. Att "sticka huvudet i sanden" och tro att allvarliga problem ska försvinna av sig självt är både oansvarigt och naivt. Att till exempel försöka förändra tonåringar som hamnat kraftigt fel är väldigt mycket svårare än att mycket tidigare sätta in problemlösningsåtgärder.

I UNT kunde vi nyligen läsa att den vänsterstödda minoritetsledningen i Uppsala nu förstärker upp med fler socialarbetare i fält. Det har jag länge ansett vara ett nödvändigt förstärkningsarbete i kombination med många andra åtgärder.

"Den växande skaran kriminella ungdomar i Uppsala leder till fler brott och skenande kostnader för kommunen. Nu ska den negativa trenden stoppas.

– Enheten ska kunna jobba med små barn, men också med en 19-åring som har en kriminell livsstil, sa socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) på en presskonferens på onsdagen.

Det är en av socialtjänstens fem enheter som får ändrade arbetsuppgifter. Bakgrunden är bland annat svårigheter med att kartlägga vilka ungdomar som socialtjänsten behöver lägga resurser på. Grupper inom enheten, som initialt ska bestå av ett 15-tal personer, ska fokusera på fem geografiska områden: Stenhagen, Gränby, Sävja, Gottsunda och city. 

– Det är i de områdena vi ser behovet finns utifrån det arbete som socialtjänsten gör idag, säger Eva Christiernin till UNT.

Grupperna kommer att ha incheckningskort till polishuset och sitta med vid förhör, men också vara ute på fältet tillsammans med ungdomsjouren."

https://unt.se/nyheter/artikel/ny-enhet-ska-bidra-till-att-knacka-ungdomsbrotten/wjo821yl

Uppsala kan mycket bättre! Uppsala måste kunna mycket bättre än nu.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar