tisdag 29 september 2020

Effektivare klimatarbete

Låt miljö- och klimatengagerade ingenjörer leda arbetet

Allt fler som på allvar vill bidra till att vi snabbare genomför de stora förändringar som krävs för en mindre negativ miljö- och klimatpåverkan inser att det kräver en positiv hållning. Jag har tidigare talat om den fantastiska Svante Axelsson som positivt bidrar till att nätverksleda svenskt näringsliv att ställa om. Även Johan Rockström börjar mer och mer inse hur viktigt det är att ta en positiv ansats för att snabba på det viktiga omställningsarbetet. Huvudproblemet i det viktiga omställningsarbetet är att vi idag har kortsiktigt tänkande ledare i bland annat USA, Brasilien och Filipinerna som på allvar tycks tycka att de människopåverkade klimatförändringarna inte är på allvar. Nedan intervju med Johan Rockström, Expressen, är läsvärd. 

"För ungefär ett år sedan svängde du och blev pessimistisk kring om det längre går att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och uppnå grön tillväxt. Men i januari kallade du 2020 för "ett superår" och räknade upp fem skäl till att vi fortfarande har en chans att vända detta. Hur balanserar du i dag mellan pessimism och hopp?

– Pandemin har absolut gjort att vi har förlorat stora delar av 2020, men planeten bryr sig inte om vår tideräkning utan om det tryck vi orsakar på den och pandemin har på kort sikt, minskat något på trycket och därmed gett oss ett litet andrum. Men det är inte något vi kan glädjas åt, för vi löser inte klimatkrisen genom att förlora jobb och få en svagare ekonomi. Nu får 2021 bli året då vi tar på oss ledartröjan och börjar böja utsläppskurvorna. Och jag tycker att det nu finns ett sjätte skäl till hopp. Pandemin har fått oss att inse två saker: Jösses, tänk att vi på nolltid kan resa oss och agera som världsmedborgare och nå ut med kunskap om en kris som måste lösas, ända ut på den afrikanska landsbygden! Och vi har också begripit att risker som poppar upp i en del av världen påverkar oss alla, oavsett var vi bor. Miljöfrågan är exakt likadan. Corona kanske kan få oss att fatta varför Arktis, Amazonas och Stora barriärrevet angår oss alla och är allas ansvar, precis som att det angår oss alla när man missköter relationen mellan natur och människa och orsakar virusövergången från vilda djur i en stad i Kina."

"Går vi i rätt riktning?

– Nej. EU:s ledarskap är just nu det enda i världen som upprätthåller en vetenskapligt baserad nivå på miljöarbetet. USA, Kanada, länderna i Latinamerika och andra viktiga regioner släpar efter, Kina och Indien är frågetecken och Australien är ett dilemma. Alltför få länder har erkänt och agerar inte utifrån att vi befinner oss i ett planetärt nödläge." 

https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/johan-rockstrom-vi-har-losningen-pa-klimatkrisen/

John Hasler skriver läsvärt i Expressen om hur ineffektivt regeringens miljö- och klimatarbete är.

"Sverige måste bidra till att bromsa och på sikt stoppa klimatförändringarna. Som ett rikt land med ovanligt goda förutsättningar att nå klimatneutralitet bör vi göra minst lika mycket som vi kräver av andra länder. Det behövs mål, också nationella, för klimatpolitiken. Men vare sig regeringen eller dess klimatpolitiska råd har presenterat någon analys av hur transportsektormålet bidrar till att begränsa den globala uppvärmningen." 

"På sikt är det förstås inte rimligt att vi kör våra bilar på fossil bensin och diesel, men tyvärr finns det mycket som pekar på att transportsektormålet inte alls bidrar till att minska utsläppen." 

"Det sägs ibland att transportsektormålet är en viktig styråra för klimatpolitiken. Som seglare vet jag hur viktigt det är att ha just en styråra. Men jag vet också att om kursen leder fel måste man lägga om rodret. Det är dags att avskaffa eller åtminstone ompröva transportsektormålet." 

https://www.expressen.se/ledare/john-hassler/klimatmalet-for-biltrafiken-ar-dyrt-och-verkningslost/

Även Anna Dahlberg på Expressen uttrycker att hon fått nog av Miljöpartister vid makten. Det svenska folket går ingen positiv framtid till mötes om dessa naivistiska aktivister får vara i maktposition. Jag håller med, om Sossarna bryr sig om svenskarna är det hög tid att slänga ut MP ifrån regeringen. Och jag tycker att våra ingenjörer ska få mer inflytande över den gröna omställningen. Då kommer vi snabbare och smartare nå ambitiösa målsättningar till gagn för hela mänskligheten.

Hur som helst finns det mycket som talar för att en regeringskris kan vara nära förestående. Inom kort måste regeringen bestämma vilka av migrationskommitténs 26 förslag som ska skickas ut på remiss. Om det blir alla kommer MP att framstå som dörrmatta åt S; om det inte blir alla kommer i stället S att framstå som MP:s toffel.”

””Det här är inte en regering som tar itu med de stora samhällsproblemen eller hanterar kriser med handlingskraft. Det är en ministär som regerar vidare. Finns det ens något politiskt projekt bortom flosklerna om att vi tillsammans ska bygga ett starkare samhälle? Det är i så fall svårt att urskilja. Ett undantag är klimatfrågan, där regeringen faktiskt har bedrivit en tydlig strukturpolitik under åren i Rosenbad. Man kan ha invändningar mot en del åtgärder och häckla regeringen för att den inte verkar nå målet om att Sverige ska bli klimatneutralt till år 2045, men på detta område finns i alla fall höga ambitioner och en politisk energi. En tydlig viljeinriktning om man så vill. Det är mer än man kan säga om politiken på andra områden. Stefan Löfven framstår som trött och passiv. En rekordbudget med 105 miljarder kronor i reformer ska ge intryck av en regering som går på offensiven. I stället framstår budgeten som ett ansvarslöst hafsverk. Åtskilliga miljarder satsas på en reform som tidigare har dömts ut av samtliga partier. Ytterligare miljarder ska betalas ut till löntagarna i form av en klumpsumma strax före valet 2022 – en kompensation för extra utgifter under pandemin, såsom inköp av en elcykel, heter det. Man tar sig för pannan.”

”Medan den här regeringen anser sig behöva flera år för att utreda minsta straffskärpning svänger man uppenbarligen ihop budgeten på en kafferast.”

”En regeringskris i höst framstår inte som ett hot, utan som ett löfte.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/matte-denna-misslyckade-regering-spricka-i-host/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar