onsdag 23 september 2020

Transparens - Öppenhet

Granskande journalistik i Uppsala

En journalist på Uppsala Nya Tidning kallar nedan journalistik för granskande. Granskning av makten antar jag det också kallas. Tänk att jag inte sett någon ordentlig granskning av hur Uppsalas vänsterstödda minoritetsstyre, V, L, S och MP både brutit mot kommunallagen och två gånger ägnat mycket energi åt att bedriva domstolstrots kopplat till olagliga ersättningar till så kallade 3:e vice ordföranden i några av Uppsala kommuns nämnder. Det om något är en stor skandal där jag och flera andra ledande Uppsalapolitiker också skrivit i skarpa ordalag i kommunstyrelse- och kommunfullmäktigeprotokoll om dessa grova övertramp. 

Jag publicerar detta för att UNT valt att fortsätta att sprida en felaktig bild av ett möte den 11 september i Uppsala. Nedan är den text journalisten skrivit och det som står efter SVAR är mina reflektioner på hans text innan han och hans redaktion valde att publicera ytterligare påståenden. Bara ett litet av alla fel i artikeln är prisförslaget för mötet. Skillnaden mellan de två konferensplatserna i pris var liten. Du kan läsa mina förra svar till journalisten i tidigare blogginlägg ”Förtroendet att tjäna Uppsalaborna”. Nedan bjuder jag på lite exempel på hur det kan gå till när "granskning" genomförs:

Stefan Hanna dementerade till UNT att han arrangerat mötet med Kinas ambassadör den 11 september. Men i hans epost står det annorlunda, visar UNT:s granskning.

"Jag arrangerade inte mötet" sade Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna när tidningen ringde upp i början av förra veckan.

Han reagerade på att UNT skrivit om det möte som politikern anordnat med en kinesisk förening i Uppsala den 11 september, där den kinesiska ambassadören höll ett föredrag. Stefan Hanna ville att UNT skulle ta bort uppgiften att han arrangerat mötet, och ersätta med en annan text.

"Jag hjälpte till att hitta lämpliga personer att delta i de viktiga och värdefulla workshops som vi genomförde under det korta mötet" skrev han sedan i ett mejl till UNT.

SVAR: Du kan läsa vad jag skrev till dig, det finns på min blogg. 

Men i mejl från Stefan Hanna till de kinesiska kontakterna låter det annorlunda.

"Det är jag som Stefan Hanna, i egenskap av kommunalråd, som enskilt ställt upp på att arrangera detta möte" skriver han i ett mejl till ett ombud för den kinesiska ambassadören den 10 september.

SVAR: Jag har hela tiden varit tydlig med att jag hjälpte till att samla ett antal värdefulla personer som kunde göra work-shoparna meningsfulla. Frågorna som behandlades i work-shopsen var skrivna av mig och helt fokuserade på hur Uppsalas turistutbyten kan stärkas, hur eventuella kulturutbyten kan stärkas mellan Uppsala och intressanta tillväxtplatser på vår jord samt hur affärsutbyten för mindre och medelstora Uppsalaföretag kan stärkas med tillväxtplatser i världen. Jag gav också förslag på platser där mötet skulle kunna hållas. Jag var inte arrangör av mötet men var mån om att mötet skulle vara meningsfullt ur ett Uppsalaperspektiv. Det blev det också. Att en svensk-kinesisk vänskapsförening har bra kontakter med den kinesiska ambassaden tycker jag inte är särskilt konstigt.  Det stycke i mejlet som din "granskning" avser lyder:

"Det får inte stå något om Uppsala kommun kopplat till mötet. Det är jag som Stefan Hanna, i egenskap av kommunalråd, som enskilt ställt upp på att arrangera detta möte för att vi ska försöka hitta bättre former för hur turistutbyte och affärsutbyte kan stärkas mellan Uppsalaregionen och delar av Kina."

Ordvalet "arrangera" i ovan stycke är kopplat till att jag ställde upp med att hitta relevanta Uppsalabor att göra work-shoparna meningsfulla. Arrangören för mötet var den svensk-kinesiska vänskapsföreningen där ditt "ombud" för ambassadören är engagerad.

När UNT ställer frågan till Stefan Hanna svarar han att han varit tydlig hela tiden.

Varför säger du en sak till UNT och en annan i mejlet?

– Det här är bara trams, jag skrev så till honom för att förklara att det var jag och inte kommunen som var ansvarig, säger Stefan Hanna.

SVAR: Ja, det är trams. Både EU och Sveriges regering är tydliga med hur vi ska agera i förhållande till Kina. Mötet var helt i den andan. Det korta mötet resulterade också i värdefulla förslag på hur Uppsala bättre kan attrahera kinesiska turister att under längre tider besöka kommunen samt hur affärsutbytet mellan Uppsalas mindre och medelstora företagare och företagare i till exempel Kina kan förbättras.

Så var du arrangör eller inte?

– Det var den svensk-kinesiska vänskapsföreningen som arrangerade mötet och jag hjälpte till.

Enligt Stefan Hannas mejl till UNT ska mötet inte ha handlat om Xinjiang, den konfliktdrabbade provinsen som bland annat Amnesty international nyligen skrivit en rapport om. Mötet handlade om affärsutveckling och turism, skriver han i versaler till UNT:

"MÖTET HANDLADE OM METODUTVECKLING FÖR HUR UPPSALAS TURISTATTRAKTION KAN STÄRKAS OCH HUR AFFÄRSUTBYTEN I VÄRLDEN, FÖR MINDRE FÖRETAG, KAN FÖRBÄTTRAS" skriver han till UNT.

Men i mejlkonversationerna mellan Stefan Hanna och de andra arrangörerna står det "Xinjiang Cultural Event In Uppsala" i ämnesraden. Och i dagordningen som Stefan Hanna skickar ut står Xinjiang med på två punkter.

SVAR: I det program som delades ut på mötet står inget om ett "Xinjiang Cultural event i Uppsala". Det var aldrig av intresse för mig eller några andra att i detta sammanhang delta på ett sådant möte. Mötet var fokuserat på turistutbyte samt bättre metoder för kultur- och affärsutbyten med tillväxtplatser i världen. 

Den kinesiska ambassadören erkänner Stefan Hanna som arrangör för mötet, via sina ombud:

"The ambassador would like to ask how to adress the organizer when making a speech" står det i ett mejl.

"I am vice deputy mayor of the City of Uppsala" svarar Stefan Hanna.

SVAR: Till att börja med har jag aldrig skrivit "vice deputy mayor", på engelska är jag "deputy mayor". Eftersom den svensk-kinesiska vänskapsföreningen lyckades få ambassadören att delta var det inte särskilt konstigt att det var deras representant som var den som skötte kommunikationen med den kinesiska ambassaden. Han fick förslag på att adressera de närvarande som framstående kulturpersonligheter och företagare i Uppsala. Vilket han också gjorde. Det tyckte jag var trevligt inför våra möjligheter att få ställa frågor till ambassadören om Kinas miljö- och klimatarbete, om deras arbete med djurrättsfrågor och djurhållningsfrågor samt om hur Kina jobbar med att stötta sina små och medelstora företags affärsutbyten i världen. 

Han har även använt den epostadress han fått som politiker i Uppsala kommun för att ordna möteslokal och skicka möteskallelser.

SVAR: Vad är konstigt med det? Jag har inget att dölja och vet att mina mejl kopplade till min kommunadress är offentliga. Precis som med mina ständiga blogginlägg är jag fullt transparent med vad jag gör för att bidra till ett framgångsrikt Uppsala. Det är självklart att jag i mitt uppdrag för Uppsalaborna bland annat ska göra vad jag kan för att stimulera till att Uppsala som turistort stärks, att våra företagare får bättre förutsättningar för att göra affärer och för värdeskapande kulturutbyten med andra länders folk. I de möteskallelser du hänvisar till framgår det tydligt att det inte rör sig om något "Xinjiang cultural event" utan ett möte helt fokuserat på att genomföra de värdefulla work-shopsen. 

Stefan Hanna har hört av sig till flera konferenslokaler i Uppsala för att anordna mötet. Ett hotell skriver en offert till Stefan Hanna den 28 augusti. Eftersom mejlet kommer från en Uppsala-adress får han ett specialpris:

"Enligt avtal med Uppsala kommun är priserna 5300 kr för lokal och 233 kr för förmiddagsfika och lunch". Men Stefan Hanna svarar då att bokningen inte ska ske via kommunen, mejladressen till trots. Till slut hamnar bokningen på en annan konferenslokal. Även den bokningen har skötts via kommunens e-post. Eftersom politikers e-post är offentliga handlingar, kunde UNT begära ut dem. Notan betalas av en kinesisk förening, men konferensanläggningen fick fakturauppgifterna av Stefan Hanna.

SVAR: Ja, som sagt, finns inga hemligheter med mötet och inga kommunala specialpriser tillämpades. Mötets syfte var att stärka Uppsala som turistplats, att förbättra möjligheterna för mindre och medelstora företagare att göra affärer på globala tillväxtmarknader och att försöka hitta metoder för eventuella kulturutbyten. Jag avser att fortsätta att vara mycket öppen och transparant med vad jag ständigt engagerar mig i för att bidra till ett framgångsrikare Uppsala.

Stefan Hanna säger till UNT att han själv inte fått betalt för att arrangera mötet.

– Jag har inte fått något arvode och alla andra som deltog gjorde det på egen bekostnad för att precis som jag försöka bidra till ett bättre Uppsala. Det vi som deltog fick var kaffe och en lunch, säger han.

SVAR: Ja, det har jag sagt förr och det har ni skrivit om förr. Jag tycker att det ingår i mitt uppdrag för Uppsalaborna att i så stor utsträckning som möjligt bidra till Uppsalas framgångar. Dessa viktiga och värdefulla aktiviteter gör jag självklart utan några extra ersättningar. 

Stefan Hanna

Kommunalråd




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar