onsdag 2 september 2020

Politisk relevans

En Socialdemokrati utan tydlig roll

Jag tycker att verksamheter som tappat sin relevans ska gå under. Oavsett om det är ett företag eller en förening. Ett politiskt parti är en förening. Ett politiskt parti som helt tappat sin relevans, och som enbart ägnar sig åt att ge några av sina företrädare individuella maktplattformar, får gärna gå under. Jag tycker att det är demokratiskt bra att vi i Sverige har flera olika partier att välja bland. Det är helt enkelt mer demokratiskt än att ha som i USA två alternativ. Fler alternativ, och rimligt enkelt för nya att etablera sig, gör det lättare för oss invånare att straffa usla partier med att till exempel åka ur Sveriges riksdag. Socialdemokraterna har fortfarande ett relativt starkt väljarstöd i Sverige. Personligen tycker jag dock inte att de längre tillför något i svensk politik. På vilket sätt har de de senaste åren drivit en politik som långsiktigt stärkt medelklassens konkurrens- och köpkraft? Eller långsiktigt verkat för att vi ska kunna ge våra svagaste en anständig levnadsstandard? Januariöverenskommelsen är ett övertydligt exempel på att Socialdemokraterna inte längre har särskiljande frågor som de tydligt står upp för. Särskiljande frågor som de är beredda att verka i opposition för om de inte kan få driva dem om de sitter i regeringsställning. Särskilt intressant är det att vi har paradoxen att skuldsättningen i hushållen ökar parallellt med att medelklassens sparande ökar går Socialdemokraterna med på skattesänkningar för att försvara makten. Jag anser att skatten kan sänkas men det gör inte S. Och med Lööfs retorik, vilka ska C stötta om det blir regeringskris? Det kanske är så enkelt att allt spel från Lööfs sida handlar om att försöka bli statsminister. Det skulle inte förvåna mig. Expressens Ann-Charlotte Marteus ger nedan Socialdemokraterna en läsvärd känga.

"Trump älskar att avge magnifika löften. Muren mot Mexiko, ett nytt sjukvårdssystem, kriget i Syrien - allt ska han fixa. Hurdå? Ja, detaljerna är suddiga, men ”it's gonna be beautiful”. Man himlar med ögonen, men Stefan Löfven är lika oseriös när han, i onådens år 2020, lovar ”världens bästa äldreomsorg”. Hur har han mage? Efter coronans härjningar och tragiska dödsfall, vem tusan bryr sig om ifall Sverige blir bättre på äldreomsorg än – Norge? Ingen. Vilken hemtjänstbrukare, som har blivit avklädd av 48 olika undersköterskor under ett halvår, blir lyckligare om hon får veta att Sverige minsann passerade Belgien i den globala äldreomsorgsligan i torsdags? Ingen. Och det vore ett förbaskat övertramp att tala i sådana termer. ”Sluta klaga, Märta. Tänk på de stackars åldringarna i Bulgarien.” 


Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras”, sade han i sitt sommartal. ”Det kontraktet ska vi återupprätta.” Återupprätta? Har det alltså funnits ett fungerande ”generationskontrakt” som gjorde att svenskar förr inte fruktade att åldras? När var det, exakt? Jag började jobba i äldreomsorgen på 80-talet och då fanns det minsann inget jämrans kontrakt. Menar statsministern 70-talet och långvården? Knappast, va. Retoriken påminner om det slags mytiska förflutna som Trump implicerar när han dillar om sitt MAGA, ”Make America great again”. Skillnaderna mellan Löfven och Trump är förstås enorma. Men de borde vara större ändå."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/plotsligt-lat-lofven-som-donald-trump/

I Uppsala erbjuds Uppsalaborna ett nytt politiskt alternativ. Igår hade Utvecklingspartiet demokraterna,UP, sitt partistyrelsemöte. Partiet utvecklas fantastiskt bra. Och tro mig all politik som utvecklas är 100 procent relevant för den utvecklas i nära samarbete med invånarna och sitter inte fast i mångåriga partiprogram. Vi har börjat med ett vitt papper och bygger ett politiskt erbjudande som utgår ifrån dagens situation och framtidens kända möjligheter. Det finns hopp för Uppsala och övriga Sverige. Ge inte upp! Vi kan mycket bättre. Gör om! Gör rätt! UP erbjuder sådan mycket bättre väg framåt. Om du inte redan är med, gå med du också! De gamla partierna har inte klarat av att bli tillräckligt relevanta i vår nutid. Så blir det när man blir karriärplattformar istället för ansvarsfulla demokratiska plattformar för invånarnas bästa. Glöm inte, nu finns det starka politiska alternativ.

https://updem.se/#panel3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar