fredag 18 september 2020

Korkad symbolpolitik

Plastkasseskatt

Plastkasseskatt är ett exempel på inkompetent politiskt arbete och dålig symbolpolitik. Sockerskatt skulle bevisligen har stor positiv effekt. Inte minst att vi då bevisligen skulle få lika god läsk men med väldigt mycket mindre socker i sig. När jag arbetade för IBM var en "slogan" THINK! Hjärnan används när man tänker. Vissa tänker klokt, andra tänker oklokt. Gör om! Gör rätt!

"Kritikerna var många redan innan skatten på plastbärkassar infördes den 1 maj och nu efter drygt fyra månader har de fått vatten på sin kvarn.

– Den här skatten träffar helt fel. Det är något som ser bra ut på en pressträff eller i sociala medier men som inte är det egentligen. Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna."


"Sedan skatten infördes har försäljningen av beskattade plastbärkassar minskat med 70 procent Inom Ica Sverige. Samtidigt har Icas försäljning av icke beskattade plastkassar, avfallspåsar på rulle, ökat med 60 procent, och obeskattade papperspåsar med 60–70 procent, berättar Runar Brännlund, professor på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– Det är en dålig skatt av många skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt.

Avfallspåsarna är däremot ofta för tunna för att använda flera gånger och ofta är de tillverkade av fossil plast även om det börjar förändras.

– Man måste precisera vad det är man vill uppnå. Om den motiveras av miljöskäl – vad ger det att vi använder färre plastpåsar? Jag har inte sett en enda siffra på det, säger Runar Brännlund."

Även UNTs ledarskribent, Emma Jaenson, lyfter hur ogenomtänkt plastkasseskatten är. Kanske är något förlegat tänk från 90- och 00-talet 😂.

”Vill man att folk ska använda färre plastbärkassar har plastpåseskatten lyckats. Bryr man sig däremot om den samlade miljöeffekten är skatten ett praktfiasko, enligt en rad experter.”

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/dumpa-plastpaseskatten-pa-soptippen/4jp2g8kr

https://www.fplus.se/experter-skatt-pa-plastpasar-trippelfiasko-maste-rivas-upp/a/kRa6xj





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar