tisdag 9 juni 2020

Missanpassade generaliseringar

Fokus på rätt saker
Generaliseringar fyller sina syften. De syftena behöver absolut inte vara negativa utan enbart beskriva mönster som är värdefulla att uppfatta för att fatta bättre än sämre beslut. Men även när man använder sig av generaliseringar är det klokt att fatta att varje människa är unik och att hen förtjänar individuell respekt utifrån den människa hen unikt är. I den verkliga världen finns gott om vita människor som inte på grund av hudfärg ser sig som mer värd än andra. Det är uppenbart svårt för vissa identitetspolitiska aktivister att förstå.

”Att kulturministerns hår skulle vara ett problem grundar sig i uppfattning att ”kulturell appropriering” äger rum varigenom personer från ”privilegierade” hudfärger exploaterar minoriteters kulturuttryck. I detta fall betyder det att kulturminister Amanda Lind agerar rasistiskt när hon har dreadlocks, eftersom hon är vit, och dreadlocks är bara något som svarta "får" ha. Idén är kontroversiell och kritiserad – främst för att den bygger på antagandet att folkgrupper kan äga kulturella uttryck och att fel kulturblandningar tyder på förtryck.”


”Teskedsorden är även ute i svenska skolor och föreläser om ”den vita skörheten”. En idé om att vita blir kränkta när frågor om ras eller deras ”vita privilegier” kommer på tal. Deras budskap till eleverna är att det inte finns rasism mot vita. Visserligen kan de bli diskriminerade ”men det handlar aldrig om rasism” ty rasism handlar alltid om ”strukturer” på en samhällsnivå, inte om vad människor i praktiken kan uppleva.”
”Detta uttalande, bland många andra organisationen gjort, är givetvis djupt ideologiskt och inget värdeneutralt arbete för mänskliga rättigheter. Teskedsorden har en radikal idé om hur vårt samhälle är beskaffat, vad som motiverar människors handlingar och vilken roll "ras" har i vardagen.”
”Denna världsbild är grundad i en stelbent rashierarki. De skriver i sin kampanj om rasprivilegier att ”Vithet utgör den universella, eftersträvansvärda normen och förknippas med kännetecken som obefläckad moral”. Vad det betyder i praktiken är att vi alla innerst inne anser att vita människor är mer värda än människor med annan hudfärg. Även den som inte alls säger sig skriva under på denna rasistiska uppfattning gör det ändå, eftersom vi alla verkar inom de rasistiska strukturerna.”
”Teskedsorden anser sig vara så goda att de inte kan kritiseras utan att det skulle bli tal om advokater. Den första kritiken mot organisationen, att Teskedsorden skulle vara radikala, kan således nu kompletteras med omdömet att de även agerar auktoritärt. Samtidigt fortsätter pengarna från det offentliga att rulla in.”
https://www.gp.se/ledare/rasprofitörerna-du-betalar-för-1.28438154
Dagens besvikelse
Teskedsordern. Deras rastänkande är perverterat. De tycks också ha missat att det nu är asiaternas tid att leda människans framfart på jorden. Är asiater klassade som vita i Teskedsorderns värld.

Dagens stjärna
Paulina Neuding, krönikör i Dagens Samhälle. En elak kan tro att regeringen ser positivt på att sköra människor dör i onödan på grund av klantigt virusskydd kopplat till många av våra äldsta och sköraste invånare. Många av dem som dött åratal i förtur har haft hemtjänst. Människor som berövats många ytterligare meningsfulla liv för dem själva och för dem som gillat dem. Många av dem ogillade säkert rastafrillor utan att för den skull vara rasister.

”I veckan avslöjades fall där äldreboenden gett Covid-patienter palliativ vård i stället för livräddande behandling. En patient blev frisk efter att anhöriga slagit larm. Nu ses saken över. Men var är reaktionerna?”
”Sverige har den senaste tiden haft bland de högsta dödstalen i världen sett till befolkningen. Det är en direkt följd av vår strategi. Till skillnad från andra framstående internationella auktoriteter betraktar Folkhälsomyndighetens experter flockimmunitet som den oundvikliga slutpunkten för epidemin, och utgår från att alla jämförbara länder går mot lika höga dödstal som vi. Det senare kan man inte veta. Däremot vet vi redan nu med säkerhet att Sveriges strategi kommer att stå oss dyrt i människoliv.”
”Att den höga svenska dödligheten skulle vara frågan om en olycklig faktor som inte gått att förutse – att smittan tagit sig in på äldreboenden – är ett stickspår. Naturligtvis drabbas äldre om de som arbetar med dem rör sig ute i samhället och det dessutom saknas skyddsmaterial och tydliga rutiner. Det utfallet har varit uppenbart från första början. Dessutom är det hälften av Sveriges avlidna som har bott på äldreboenden. Det räcker inte för att förklara varför Sveriges dödstal sticker ut internationellt.”
”Ordet ”riskfaktor” kan upprepas tills det får någonting lugnande över sig – det är som om det skulle röra sig om människor som inte har lång tid kvar att leva i alla fall, eller som om det gällde någon annan. Men tänk inte för ett ögonblick att ”riskfaktorer” gör att det inte rör sig om verkliga tragedier. Det handlar om i snitt elva till tretton förlorade levnadsår. Och det som kallas riskfaktorer är ofta folksjukdomar som 90 procent av befolkningen har eller kommer att få.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/dodsfallen-ar-inte-ar-inte-langre-tragedi-utan-statistik-32665

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar