torsdag 4 juni 2020

Att inge hopp

Unga behöver hopp
Det är beklämmande att den psykiska ohälsan bland yngre bara ökat och ökat de senaste åren. Det är också beklämmande att väldigt många av våra yngsta invånare inte känner framtidstro. Hur blev det så? På min morfars begravning nyligen höll min mor och några av oss barnbarn minnestal. En av mina kusiner, som är lärare, berättade om ett givande samtal med morfar i en jobbig stund för henne. Hon var less på allt stök i klasserna och dålig övrig arbetsmiljö. Morfars coaching var lysande som alltid. Han hade vänt hennes självömkan till fokus på barnen istället för på sig själv. ”Vad gör du för att ge barnen framtidstro”?.  Framtidstro är viktigt för oss alla men särskilt för barn och unga som har ett särskilt behov av att bygga upp sina baskunskaper inom skolan för att kunna bli självförsörjande och ha bra möjligheter att förverkliga drömmar. Att många barn och unga idag inte känner en positiv framtidstro är ett stort underbetyg till politiken. Det politiska ledarskapet leder oss inte längre mot något tydligt bättre och som vi i Sverige faktiskt mycket kan påverka. Det är mycket bra att nästan alla Sveriges partier tar miljö- och klimatproblemen på stort allvar. Sanningen är dock att vi svenskar har en mycket liten möjlighet att påverka klimatutvecklingen. Och politiken i Sverige inom detta område är mest symbolpolitik istället för smarta investeringar som kan bidra till ännu bättre omställning bland de över 99% av jordens befolkning som lever utanför Sverige. De som verkligen gjort märkbara skillnader i länder med massor av människor är framgångsrika forskare, uppfinnare, företagare som tillämpar uppfinningarna och Greta T. Individer, och små lag av individer. Ledare. Sveriges unga, och det svenska folket, får hoppas på att vi får fram betydligt fler politiska ledare som vi kan rösta på. Politiska ledare som skapar hopp och framtidstro. Politiska ledare som pratar om vägen mot det bättre inom områden som vi på riktigt kan påverka utfallet. Miljö- och klimatfrågan är inte en sådan fråga på annat sätt än inom forskning och företagande. Där är den mycket viktig även i Sverige. Vi har fortfarande många duktiga ingenjörer som gör underverk.
Dagens besvikelse
Att Sverige fortfarande inte bättre motverkar den övervikt och fetma som bara ökar och ökar. Vi saknar ledare som tidigt ser växande problem och som föreslår konstruktiva sätt att bryta negativa trender på. Vad har politiskt gjorts de elva senaste åren för att bryta denna mycket negativa hälsoutveckling i Sverige? Uselt och ett mycket enkelt symboliskt exempel på bristande politiskt ledarskap i Sverige inom områden som vi direkt kan påverka och som snabbt bevisligen får positiva effekter för många enskilda människor och samhället i stort. Uselt. Ledarlöst i de viktigaste frågorna som jag hävdar handlar om bildning, folkhälsa och integration.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7391025
https://www.svd.se/cancerfonden-sverige-ar-franakt--infor-laskskatt

Dagens stjärna
Cancerfonden som beställde undersökningen bland oss svenskar om att en extra skatt på läsk har starkt stöd bland befolkningen. Precis vad jag föreslog för elva år sedan. Sverige behöver identitetspolitiskt nollställda politiska ledare som tar i generella stora problem och löser dem. Politiker som hjälper till att uppmuntra innovationer och företagande som gör livet bättre för alla människor. Identitetspolitiken är förstörande och ska motverkas. Att motverka den är det enskilt viktigaste för att lyckas vända många års negativa integrationspolitik.
https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sockerskatt-minska-övervikt-och-fetma-i-befolkningen-13075847

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar