lördag 27 juni 2020

Regeringsduglighet

Nej tack!
Vi är väldigt många som framförallt anser att Miljöpartiet inte är ett parti som ska ingå i en regering. Det framgår tydligt av valresultatet 2018 samt av de opinionsmätningar som löpande görs bland det svenska folket. Inte minst av den senaste sammanvägda opinionsmätningen som släpptes i dagarna. Över 96 procent av Sveriges röstberättigade inser att aktivistpartier inte ska ingå i regeringar. 

Patrik Kronquist, Expressen, skriver läsvärt om hur illa MP driver miljö- och klimatfrågor i praktiken. Man måste tänka större än vad MP som parti klarar av att göra. Man måste också betydligt bättre än vad de förstår balansera politiken för en hållbar klimatpolitik med en hållbar social- och ekonomisk politik. Inte minst MPs ambition att stoppa Svedavia från att kraftigt bygga ut Arlandas flygkapacitet visar hur usla MP är på att balansera dessa hållbarhetsperspektiv. Sverige är ett litet exportberoende land som dessutom har ett stort behov av turistjobb för att förbättra integrationen. I ljuset av bara de perspektiven borde det vara en självklarhet att Arlandas flygkapacitet byggs ut. Att MP är ett parti som ska hållas långt ifrån de ledande politiska uppdragen är inte lika med att det saknas kompetenta enskilda representanter för det partiet. Det hjälper dock inte, de är farliga i regeringsställning.

"Minns ni kolbiten? Språkröret Gustav Fridolin viftade ivrigt med den i valdebatterna 2014 för att visa att Miljöpartiet minsann inte tänkte låta Vattenfall bryta stenkol i Tyskland. Men när den statliga energijätten i stället sålde sina tyska gruvor till ett tjeckiskt bolag blev Fridolins rekvisita den perfekta bildsättningen av MP:s misslyckande. Miljöpartisterna själva verkar inte ha dragit några lärdomar av händelsen. Precis när kolbiten började blekna i väljarnas minne såg Isabella Lövin till att bädda för en ny svekdebatt. I augusti i fjol meddelade klimatministern att regeringen, i ett mycket sent skede, bestämt sig för att ta över miljöprövningen av Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Det betyder att regeringen har sista ordet om de byggplaner som skulle göra anläggningen till den enskilt största utsläpparen av koldioxid i Sverige."


"På måndagen gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för expansionen. Nu står Miljöpartiet med brallorna nere. Antingen måste partiet ta ansvar för att utsläppen från raffinaderiet får fördubblas, eller så måste regeringen gå emot de tunga juristerna och på juridiskt tveksamma grunder stoppa bygget."


"Men om Sverige nu börjar undergräva utsläppshandelssystemet genom nationella särregleringar ökar risken att starkt kolberoende länder som Polen agerar likadant."

Covid-19 pandemin har också tydligt visat att vi har en regering som inte tjänar oss svenskar väl. Det är självklart ett problem för oss som vill att Sverige ska utvecklas i positiv riktning. I nedan debattreplik, i Aftonbladet. beskriver jag lite av de ledningsbrister som regeringen tydligt gett uttryck för det senaste halvåret.

"Debattörerna undviker grovt att inse rollsambanden mellan en kommun, region och staten under en nationell pandemi. Försvaret vittnar om en lojalitet mot sitt parti i stället för med de invånare de ska tjäna."

"Först den 27 mars fattade regeringen beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Först den 30 mars fattades beslutet om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Först den 1 juli införs i lagen att bestämmelserna i smittskyddslagen om allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar ska tillämpas på infektion med covid-19."

"Regeringens ansvar och finansiering av viktig testverksamhet har också kraftigt visat på regeringens senfärdighet och oförmåga att leda. En oförmåga som kraftigt begränsat kommuners och regioners handlingsutrymme. Misslyckandet att skyndsamt ta den övergripande roll regeringen har, för en landsomfattande pandemi, gjorde kommunernas insatser veliga och mycket varierande. Med fördel borde regeringsföreträdare tidigt ha kommunicerat att ”munskydd” eller ”visir” skulle användas direkt efter att smittspridningen tagit fart. Då hade våra sköraste invånare inom äldreomsorgen skyddats mycket bättre."



Helt klart är att det svenska folket insett att MP är ett dåligt politiskt val. Det är hoppingivande att den insikten finns. Ls försök att profilera sig i miljöfrågor attraherar inte heller väljarna. Personligen tror jag att väljarna insett att Sveriges riksdag driver ett tillräckligt seriöst miljö- och klimatarbete. Precis som i Uppsala driver dock MP och L aktivistiskt på ett sätt som leder fel och som blir dyrt både i pengar räknat och i dålig framkomlighet. MP har aldrig varit regeringsdugliga. L har förlorat den regeringsförmåga partiet ändå hade under några år. Det är svårt att regera. Det är mycket svårare att verka framgångsrikt i regeringsställning än att agera framgångsrikt i opposition. Regeringsmakten innebär att man har ansvaret på riktigt. Rent generellt behöver svensk regeringsduglighet förbättras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar