tisdag 9 juni 2020

Ledarlösheten inför öppen ridå

En debatt som blottlade regeringens oförmåga att leda landet
Coronakrisen började bra för Socialdemokraterna, de tog alla tillfällen att synas i media och att synas med svenska flaggor. Vinden har vänt. Den initiala taktiken att obalanserat följa Folkhälsomyndigheten och att ad-hoc leverera politiska ekonomiska nödpaket har visat sig misslyckad. Omvärlden välkomnar oss ogärna eftersom vi tveklöst fortsätter att ha stor virusspridning  och dödsfall. Så sent som idag fick vi flera nyhetsreflektioner om att vi har över tio gånger fler dödsfall kopplade till Corona än Norge. Trots att de bara är hälften så många invånare. Det politiska ledarskapets misslyckande blir mycket tydligt eftersom det är politiken som ska leda och koordinera alla stuprör inom offentlig förvaltning. Coronakrisen belyser tydligt att Sverige har behov av att fler livserfarna och praktiskt meriterade från riktiga jobb i större utsträckning har de företrädande rollerna inom politiken.

Expressens ledarreflektioner av söndagens partiledardebatt är läsvärda. Debatten visade tydligt att Sverige är ledarlöst.

"Det stora misslyckandet är bristen på testkapacitet och skyddsutrustning. Om de frågorna hade prioriterats tidigt hade smittspridningen kunnat begränsas liksom döden inom äldreomsorgen. Ett stort problem har varit att Folkhälsomyndigheten har varit skeptisk till såväl masstester som munskydd. Men en regering styr ytterst riket och kan aldrig lägga över det övergripande ansvaret på någon annan. Stefan Löfven har tyvärr inte de ledaregenskaper som krävs."
https://www.expressen.se/ledare/en-tung-tung-kvall-for-stefan-lofven/
https://www.svtplay.se/video/26947405/agenda/agenda-partiledardebatt-7-juni-20-00?start=auto
https://www.svtplay.se/video/26947397/agenda/agenda-partiledardebatt-7-juni-21-05?start=auto

Den senaste opinionsmätningen är intressant på många sätt. Obegripligt att MP ligger över riksdagsgränsen och snart kommer vi att få se hur Socialdemokraterna går mot 20 procent igen.
Dagens besvikelse
Att så många av svenskarna fortfarande tror att Socialdemokraterna bär på ledarskapet mot en framtid där de allra flesta som lever i vårt land har det mycket bra. De har inte den politiken. Vilka partier har den? De flesta av våra ”gamla” partier sitter fast i för många gamla mönster och har gott om särintressen som kämpar för så lite förändring som möjligt.
https://www.expressen.se/nyheter/scb-sa-skulle-svenskarna-rosta-om-det-vore-val-i-dag/

Dagens stjärna
Anna Dahlberg, Expressen. Ja, alla andra kommuner har mycket att lära av Södertälje kommun om hur man minskar usla skolresultat och ger våra barn och unga bättre förutsättningar att bli självförsörjande och förverkliga egna ambitioner.

"Södertäljes kommun införde något som de kallar för en ansvarskultur. I stället för att skylla på tidsandan, staten, föräldrarna eller befolkningsstrukturen ska var och en i skolan ta ansvar för sin del i resultatutvecklingen.Fyra gånger om året följs resultaten upp för varje skola och några gånger per år prövas även alla elever mot målen redan från förskoleklass. För att förenkla utvärderingen används trafikljusets färger rött, gult och grönt. På det sättet upptäcks avvikelser i god tid. Alla i skolans värld ska ha koll på hur det går – den enskilda eleven, läraren, rektorn, utbildningsdirektören hela vägen upp i styrkedjan till utbildningsnämnden."
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lar-av-sodertalje-satsa-pa-att-lyfta-problemskolorna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar