tisdag 2 juni 2020

Så mycket bättre

Framtiden kan bli ljus
Nu är det drygt sju år sedan som Framtidskommissionen levererade sin slutrapport till den dåvarande regeringen. Rapporten innehöll mycket värdefullt som inte förvaltats av nya regeringar. Och i den tid vi lever går förändringarna så snabbt att en sju år framtidsrapport från Sveriges regering inte insåg att Storbritannien skulle lämna ett allt svagare EU. Att artificiell intelligens snabbt påverkar våra samhällen och att många nuvarande jobb nu kommer att slaktas. Att världen nu är inne i handelskrig. Att ny teknik som 3D printing gör att produktion med fördel kan flyttas från till exempel Kina närmare företagens övriga stora marknader. Och dessutom en pandemi med stora samhällseffekterna.

Eftersom jag inte har höga tankar om kompetensnivån hos Sveriges regering skulle en Framtidskommission 2.0 vara slöseri med skattepengar. Det är meningslöst att en ledning beställer något från experter om de inte har förmågan att verkställa de förändringar som leder mot en positiv framtid. Det är ingen tvekan om att framtiden kan bli generellt positiv för oss Uppsalabor och svenskar. Det händer dock inte av sig själv. Vi måste skapa den positiva framtiden genom att ständigt utbilda oss, utvecklas attraktivt och säkerställa att vi uppnår global konkurrenskraft inom några områden. Så säkras vårt folks välstånd. Bara så. Att till exempel Uppsalas skattekraft allt mer försvagas samtidigt som vi gång efter gång lägger skattepengar på att få nationella utmärkelser utanför välfärdens kärnuppdrag leder inte Uppsala mot en ljus framtid. Det som verkligen leder ett unikt samhälle mot framgångar är när skattekraften och utbildningsresultaten ökar. Att vi klokt och värdigt ger våra barn och äldre i behov av stöd just det med kvalitet. Och att ett samhälles invånare känner ett gemensamt ansvar för sitt eget närområde. För att uppnå framgång krävs ett kompetent ledarskap. Kompetens är summan av kunskaper och erfarenheter. Vi behöver rösta fram kompetenta företrädare om vår framtid ska bli ljus.  Så enkelt är det, ändå så svårt. Uppsala och Sverige i övrigt kan utvecklas mycket bättre än nu.

Dagens besvikelse
Att det mycket imponerande svenska och globala företaget Scania kraftigt ska reducera sin personalstyrka. Coronakrisen, handelskrig, E-handelns tillväxt, 3D-printing och artificiell intelligens kommer att kraftigt bidra till att en helt ny arbetsmarknad snabbt kommer att växa fram. Omställningstiden till det nya kommer att bli smärtsam för många. Framtiden tror jag kommer att bli positiv när våra moderna samhällen anpassat sig till en ny tid.

“Vi bedömer att det kommer att dröja lång tid innan marknadsefterfrågan är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisens utbrott och måste anpassa hela organisationen till den nya situationen redan under detta år. Det handlar om företagsövergripande åtgärder och varsel är inte uteslutet. Åtgärderna omfattar även delar av Scania som normalt inte påverkas av kortsiktiga förändringar i produktionsvolymen.”
https://www.affarsvarlden.se/artikel/scania-planerar-omfattande-personalneddragningar

Dagens stjärna
Svante Axelsson. Regeringens samordnare för att uppnå ett fossilfritt Sverige. Han är så duktig och fantastiskt engagerad i miljö- och klimatfrågor. Och han är pragmatisk. En pragmatisk miljö- och klimatpolitik leder mot de förbättringar som många av oss invånare önskar. Jag är stolt över att Axelsson bor i Uppsala.

”Skogen räcker inte till allt, därför tar vi nu fram en biostrategi för hur vi ska optimera användningen av skogsråvaran. Vilken värdetrappa vi ska satsa på och om vi kan få upp resurserna högre och värdeförädla mer. För att göra mer nytta både för ekonomin och för fossilfriheten.”

”Vi har också konflikten mellan biologisk mångfald och uttaget av bioresurser ur skogen. För att företag ska våga investera måste vi få en tydlighet mellan restriktionstänkandet och uttagsdiskussionerna. Det är väldigt låsta positioner mellan miljörörelsen och skogsindustrin hur mycket skog som ska stå kvar och hur mycket som ska avverkas.”
https://www.di.se/nyheter/klimatexpertens-varning-skogen-racker-inte-till-allt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar