tisdag 30 juni 2020

Upp ur diket

Dårskap måste få ett slut
Det är aldrig enskilda människors fel att det finns samhällssystem som är skadligt uppbyggda. De allra flesta människor tar de chanser de får att göra det som är bra för hen själv. Det är inget konstigt med det. Det är konstigt att inte alla gör det. Det som hindrar de flesta från att begå brott, även om möjligheten uppstår, är den enskilde människans moral, etik och lojalitet mot en grupp. Ekvationerna av moral, etik och lojalitet är många och olika mellan massor av människor. Det är också helt naturligt. Hur skapar vi då bättre och rubustare samhällssystem som inte blir självdestruktiva på gruppnivå? Dels genom att säkerställa respektfulla och spänstiga sakdebatter där argument vägs mot varandra i offentlighetens ljus. Och dels genom att bättre än nu återinföra det personliga ansvarets roll inom det politiska ledarskapet. Sannolikheten att vi kan minimera år efter år med långsiktigt oansvarig politik för det folk som ska tjänas är hög om det personliga ansvaret stärks. Det enklaste och snabbaste sättet att göra det på är att vi inför direktval till nyckelrollerna som ordförande för en kommunstyrelse, regionstyrelse samt till rollen som statsminister. Då har en enskild människa, som nominerats av ett parti, fått både ett partis och folkets förtroende att ta en mycket ansvarsfull roll för det gemensamt bästa. Då får en enskild person en tydlig dom i allmänna val av folket som ska tjänas över om det anses göras godkänt eller inte. 

Om Sverige ska börja en färd "upp ur diket" måste ett parti som Socialdemokraterna ta ett verkligt ansvar för en chans till en betydligt positivare framtid för det folk de ska tjäna. Jag misstror inte deras vilja att göra det. Samtidigt har de under många år, tillsammans med allt för många andra partier, misslyckats att leverera en väg framåt som erbjuder framtidstro. 

Det minsta Socialdemokraterna nu måste göra är att dumpa MP och växla in Sveriges migrationspolitik mot många år där fokuset måste handla om en kraftigt förbättrad integrationspolitik av alla nya krafter som under många år blivit en del av det svenska samhället. Allt annat är vansinnigt och ett stort svek mot alla Sveriges invånare, inklusive alla som under de senaste decennierna blivit en del av Sverige och dess framtid. Nu är det som det är. Nu gäller det att konsolidera, reparera och bygga ny generell positiv samhällskraft. Det går. Det är dock mycket svårt att se det förverkligas av de partier som kört ner Sverige i diket. Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt i nedan artikel om varför Socialdemokraterna nu måste dumpa MP.

"Avgörandets ögonblick närmar sig. Den 15 augusti ska migrationskommittén överlämna ett färdigt förslag till ny lagstiftning. Det betyder att ett genombrott måste nås i förhandlingarna under de närmaste veckorna."


Det har hänt mycket under det år som har gått sedan direktiven blev kända. Då låg fokus på att göra migrationspolitiken mer generös igen när den tillfälliga lagen löper ut i juli 2021. Bekymmerslösheten tycktes total. Bland annat skulle kommittén undersöka om det finns behov av fler lagliga vägar att söka skydd i Sverige. Nu är stämningsläget ett helt annat. Det utkast som ligger på bordet är överraskande stramt och verklighetsförankrat. Till och med Sverigedemokraterna har fått anstränga sig för att formulera ett tuffare alternativ."


"Vad är det då som har hänt? Det mest uppenbara svaret är att de borgerliga småpartierna har gjort stora positionsförflyttningar under det gångna året. Länge var det svårt att se någon skillnad på migrationsförslag signerade KD/L/C eller MP. Nu är det i stället MP och V som har hakats av från resten. Först lade KD om sin migrationspolitik. Sedan har Liberalerna under Nyamko Sabuni rört sig högerut mot Moderaterna. Slutligen har Centerpartiet signalerat att de gör nästan vad som helst för att nå en bred uppgörelse. Det här innebär att tyngdpunkten har förskjutits i migrationspolitiken, vilket ger Socialdemokraterna en unik möjlighet att skaka hand med Moderaterna utan att hudflängas i offentligheten."


"Över en halv miljon människor bor numera i utanförskapsområden som polisen klassar som utsatta. En rad problem är tätt kopplade till dessa områden, som gängbrottslighet, extremism, hedersförtryck, trångboddhet och förödande skolmisslyckanden. Det är inte ansvarsfullt att fortsätta att fylla på dessa områden. Regeringen gav nyligen 32 kommuner rätt att undanta utanförskapsområden från den så kallade ebo-lagen. Följden? Elva kommuner med Göteborg och Malmö i spetsen begärde att hela kommunen skulle undantas. Det säger rätt mycket när socialdemokrater i två av landets tre storstäder vill stoppa asylsökande från att bosätta sig där. Om inte landets kommuner har beredskap att ta emot fler nyanlända måste staten faktiskt lyssna."


"Sverige måste ges en chans att hinna ikapp den nya problembilden. Det gäller skjutningarna och sprängdåden, kunskapsgapet i skolan mellan inrikes och utrikes födda elever som är störst i hela OECD, den akuta bostadsbristen för resurssvaga hushåll och den låga självförsörjningsgraden som i längden utgör ett hot mot samhällskontraktet och välfärdens finansiering." 

Socialdemokraterna och Moderaterna borde för länge sedan ha neutraliserat migrationsfrågorna. Under minst tio år framåt måste fokuset vara på att behålla och attrahera internationellt eftertraktad kompetens samt att mycket bättre lyckas med integrationen av de miljoner vi de senaste decennierna välkomnat till Sverige. Dumpa MP!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar