måndag 8 juni 2020

Organiserad brottslighet som stärks

Bara förebyggande socialt arbete och generellt högt välstånd som hjälper
Våra fängelser är överfulla. Det är bra att kriminella som kan lagföras får kännbara straff och om det är allvarliga brott frihetsberövas. Precis som till exempel Leif GW Persson regelbundet lyfter är den som sitter inne i vart fall hindrad från att direkt begå nya brott under fängelsetiden. Samtidigt är det inte en lösning att låsa in människor för att på allvar bryta en negativ brottsutveckling. I ett samhälle som blir allt mer befolkat av socioekonomiska svaga människor och med människor utan framtidstro finns alltid nya människor som är betedda att ta över "stafettpinnen" när någon inom välorganiserade brottsgrupper åker in i fängelset. Dessutom är det sannolikt fortfarande så att många av dem i toppen av dessa brottsgrupper sällan blir gripna.

På SVT Agenda den 31/5 var det ett inslag om brottsligheten och att sprängningar och skjutningar inte minskat trots den kraftsamling som Polisen gjort under namnet Rimfrost. I reportaget är Uppsala och området Gottsunda med. Även om Polisen i Uppsala är tacksamma för att Rimfrost haft lokal positiv effekt är nu den särskilda insatsen över. Och som polisen i inslaget säger är riskerna stora att den negativa utvecklingen bara kommer att fortsätta om vi inte lyckas att just bryta utanförskapsproblematiken och hopplösheten bland allt för många av våra invånare. Det går men då krävs samlad kraft på att göra just det och på övriga av de offentliga kärnuppdragen. Det är hög tid att flytta alla befintliga offentliga resurser till kärnuppdragen tills de börjar fungera igen parallellt med att stärka näringslivets förutsättningar för att med Sverige som bas vara globalt konkurrenskraftiga.
https://www.svtplay.se/video/25859100/agenda/agenda-31-maj-21-15?start=auto
Dagens besvikelse
Erik Pelling och hans minoritetsstyre i Uppsala. De är mer fokuserade av att skapa en positiv bild av Uppsalas samhälle än att erkänna dess brister och lägga allt fokus på att lösa dem. Utanförskapet och kvalitetsbristerna i välfärdens kärnverksamheter är våra enskilt största problem och allt fokus borde ägnas åt att lösa dem istället för en massa symbolpolitik som äter resurser som felallokeras.

Dagens stjärnor
Polisen. Jag är helt säker på att det finns rötägg inom Poliskåren precis som inom alla andra verksamheter. Precis som inom alla andra verksamheter är de dock i stor minoritet. Polisen gör utifrån sina förutsättningar ett viktigt och bra arbete. Det är beklämmande att gång efter gång se hur respektlöst vänsteraktivister, nynazister och andra kriminella beter sig mot Polisen som bara försöker göra sitt jobb. Det är inte förvånande att även väl tränade Poliser ibland tappar kontrollen över situationen och tar i lite för mycket när de möts av så mycket respektlöshet som de gör. Polisen är till för allas trygghet. Det inkluderar även människor som enligt mig har en perverterad verklighetsuppfattning och som bara ser till sitt eget bästa.

Expressens ledare skriver klokt om hur viktig Polisens uppdrag är och att de i det stora hela gör ett bra arbete trots att de är kraftigt underbemannade.

Nu demonstrerar svenska ungdomar mot polisens brutala framfart i USA. Men problemet i Sverige är tvärtom bristen på poliser.”

”Men till skillnad från i USA är en pockande polisnärvaro inte det stora problemet i Sveriges utsatta områden. Tvärtom är det på tok för få poliser.”

”En ökad polisnärvaro i utsatta områden kan, för den skötsamma majoriteten, innebära en bättre vardag med mer trygghet, frihet och rättssäkerhet.”

”Poliser på gator och torg förtjänar tvärtom vår tacksamhet.”

https://www.expressen.se/ledare/latsas-inte-att-polisen-ar-ortens-fiende/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar