lördag 6 juni 2020

Mätbarhet

Alla seriösa ambitioner måste kunna mätas
Mätbarhet är alltid fördelaktigt när det är möjligt. Allt som är värt att sträva mot är också viktigt att mäta. Alla förbättringar är mätbara och det gäller också försämringar. Allt fler verksamheter har lärt sig kraften i att mäta och att tävla om att uppnå förbättringar. Tyvärr ägnas år efter år allt för mycket tid och pengar åt mätningar och tävlingar som inte är värda sitt pris. Slöseriet med begränsade resurser görs bara för att försköna dem som sitter på den politiska makten. Dyra framgångar exponeras maximalt. Dyra misslyckanden göms undan så mycket som möjligt.

I Uppsala kommun läggs stora resurser på att vinna utmärkelser och därigenom hävda att man är bra. Att Världsnaturfonden, WWF, genomför en tävling om vilka städer som anses bäst på klimatförbättringsarbete är bra för att driva på förbättringsarbetet. Det innebär dock inte att det är klokt för en kommun att år efter år delta i tävlingen. Det samma gäller till exempel tävlingen om att bli "Årets cykelkommun". I nuläget borde Uppsala istället satsa allt på att förbättra kvalitet och ranking inom välfärdens kärnverksamheter som äldreomsorgen, övrig omsorg och skolan. När Uppsala rankas inom dessa områden blir man inte glad som kommuninvånare. I UNT kan vi bland annat läsa att Uppsala har stora förbättringsmöjligheter inom välfärdens kärnverksamheter.

"Uppsala ligger näst högst på listan med 14 fall av straffavgifter. Även när det gäller avgifternas sammanlagda belopp hamnar Uppsala näst överst, med 2,7 miljoner kronor under 2019. Det kan jämföras med Stockholms stad som hade tre ärenden på totalt 149 000 kronor. Uppsala har utmärkt sig även tidigare, till exempel 2013 då Uppsala toppade med 52 avgiftsärenden. Det var skyhögt över kommun nummer två på listan som hade 13 ärenden."  
Alice Teodorescu skriver intressant om hur illa det är att Sveriges integrationsarbete och coronabekämpning leds utan tydliga målsättningar. Det är dock inte förvånande eftersom den nuvarande regeringen tycks sakna politisk vilja att uttrycka tydliga ambitionsnivåer, eller helt enkelt saknar förmågan att göra det samma.

”Med lite perspektiv på hur Sverige hanterat två av samtidens stora frågor, integrationen och coronapandemin, framträder två oroväckande tendenser. Det handlar om oförmåga att i förväg undersöka förutsättningarna för att uppnå målet, liksom att definiera målet i sig.”
”Låt oss ta svensk integrationspolitik som exempel då den länge dragits med stora problem. Ett av dessa rör avsaknaden av en definition av vad som kännetecknar framgångsrik integration. De flesta kan numera peka ut den misslyckade integrationens, alltså segregationens, beståndsdelar: sådant som socialt och ekonomiskt utanförskap, kriminalitet, parallella normsystem. På så vis kan man, motsatsvis, redogöra för vad integration inte är.”
”Men utan en definition och ett uttalat mål är det svårt att utarbeta en relevant strategi. Därtill är det svårt att fastslå vid vilken tidpunkt som de insatser som görs lyckats eller misslyckats. Är det när man integrerats ekonomiskt, socialt eller både och? När blir man i sådant fall ”färdigintegrerad”? Utan svar på dessa frågor återstår att famla i mörkret utan möjlighet att utvärdera om de åtgärder som vidtagits ska bibehållas eller revideras.”
https://www.gp.se/ledare/hur-m%C3%A4ta-framg%C3%A5ng-utan-att-definiera-ett-m%C3%A5l-1.28426354

Johan Hessler, krönikör Expressen, skriver läsvärt om Sveriges regering som inte leder Sverige. Jag tror inte Löfven vet hur man gör. Ändå har han det viktiga ämbetet statsminister i landet som idag firar nationaldag, Sverige. Även strategier ska vara mätbara för att vara tillräckligt kraftfulla. Det kanske är rädslan för mätbarheten som gör att Sverige saknar strategier inom viktiga politiskt viktiga områden....

Regeringen har inte någon samlad strategi mot coronasmittan, sa socialminister Lena Hallengren i Ekots lördagsintervju för två veckor sedan. I stället följer man utvecklingen och fattar löpande nödvändiga beslut om åtgärder. Samma avsaknad av strategi verkar gälla för den ekonomiska politiken.”

”Beslut har fattats om ett antal stödpaket, men inget sägs om vad som kommer när de löper ut och hur regeringen tänker sig att återstarten av ekonomin ska gå till. Särskilt bekymrande är att stödet till fasta kostnader för företag som tappat mer än 30 procent av sin omsättning bara gäller för mars och april. Omsättningstappet i hotell- och resebranchen var runt 80 procent i maj, men vi vet inte om stödsystemet kommer att förlängas.”
https://www.expressen.se/ledare/john-hassler/finansministerns-tystnad-skadar-sveriges-ekonomi/

Hur tror du svensk konkurrenskraft jämfört med de mest framgångsrika länderna i världen utvecklas? Rättvisande PISA mätningar är usla och Sveriges Human development index, HDI, försämras från tidigare bättre nivåer. Och med stigande arbetslöshet och växande utanförskapsproblematik kommer Sveriges ranking kraftigt försämras. Vi behöver kompetent ledarskap över Uppsala och Sverige om våra kommande generationer ska få det bra här uppe i norr. Uppsala och Sverige kan mycket bättre än nu. Lyssna gärna på Jussi Björling som sjunger sången ”Sverige” som bifogas nedan.
https://m.youtube.com/watch?v=7YGrIvYAsOA
http://hdr.undp.org/en/content/human-development-index-hdi
Dagens besvikelse
Donald Trump och hans administration. Det är mycket beklagligt att USA inte längre kan driva på för en demokratisk värld med en politik som skapar goda förutsättningar för alla att lyckas.
Cicci Wallin, Expressen. Ja, identitetspolitiken är destruktiv. Bort med den och mät istället framsteg inom välfärdens offentliga kärnverksamheter och vår globala konkurrensförmåga (bildning, företagande)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar