måndag 29 juni 2020

Nytt politiskt landskap

Den som söker skall finna
Jag är full av framtidshopp. Det finns flera moderna och obefläckade politiska krafter som kan ge oss alla nytt framtidshopp. I Uppsala är Utvecklingspartiet demokraterna, UP, tveklöst en sådan kraft. Jag är redan djupt imponerad av alla ideella krafter som läggs ner för att många som tidigare inte varit politiskt engagerade vill bidra till att vi gemensamt ska få en bättre framtid. Karriärpartierna är fulla av gamla politiska program och tidigare uppgörelser som gör dem inåtvända och stela. Och det i en tid då vi behöver vara mer utåtvända och flexiblare än på länge. Vi har kanske inte någonsin tidigare varit i behov av ett demokratiskt system som kan agera mycket snabbare än nu och där vi samtidigt tydligt kan hålla enskilda förtroendevalda ansvariga för de beslut som fattas, eller inte fattas.  En ny politisk tid stundar. Jag tror på folkets gemensamma kraft att vara klok. Därför är jag övertygad om att den nya tiden innebär demokratisk förnyelse och att vår demokrati stärks. En viktig del av arbetet att stärka vår demokrati är att öka kraften bland grävande journalister. De spelar en nyckelroll för att makten kritiskt ska granskas.
https://updem.se/ 
SVT programmet Agenda är bra. Ofta ställer journalisterna mycket bra och kritiska frågor till politiska makthavare. Och de ger sig sällan när de får "kalkonsvar". Liknande journalistik behövs i större utsträckning, inte mindre. Liknande journalistik är mycket värdefull för ett samhälle som vill vara demokratiskt och som vill bekämpa korruption. Arvid Åhlunds kritik av att Agendaredaktionen tar två månaders uppehåll är befogad. Särskilt nu när migrationspolitiken åter är i hetluften. Den misslyckade politik som mest bidragit till svenskt förfall är migrationspolitiken. Nu prövas den ordentligt i migrationsförhandlingarna i riksdagen. Till och med Centerpartiet tros kunna ingå i en överenskommelse. De landar säkert i något liknande som jag under många år stått upp för. C var tvungna att ha en frånvarande Lööf samt att flytta på Jönsson för att ”smärtfritt” klara av ett liknande svek jämfört med tidigare hållning. Jag hoppas de gör den kraftiga förflyttningen i sitt ställningstagande. Även om deras position i denna fråga länge skadat Sverige. Jag tror att SD kommer att chocka alla med att även de kommer att gå med på det som M och KD accepterar. Smart drag av dem i så fall. Sverige har ett nytt politiskt läge. Senfärdigheten att få till en hållbar migrationspolitik har fått ett högt pris. I denna tid skulle den duktiga Agendaredaktionen göra nytta för den särställning Public service har. Men programmet har semester.... Bifogar några rader skrivna av Widar Andersson om migrationsförhandlingarna.
https://folkbladet.se/nyheter/artikel/goda-chanser-for-en-battre-invandringspolitik/kr2zmm2r?fbclid=IwAR1Tm7vYdTqCWpJJwC9FYXKRw88k46ICBkZvfmtVJ86UdfHuOmHwvEfgy3Y

Arvid Åhlund:
"Sverige befinner sig i kris på flera fronter – då tar landets finaste nyhetsmagasin ledigt i över två månader. Det duger inte."  

"Visst, ett flaggskeppsprogram som Agenda bör hålla en viss nivå. Public services fixstjärnor måste också kunna ta semester, och det går inte att bara lämpa över allt ansvar på vikarier. Men det gäller egentligen alla redaktioner. Dagens Nyheter och Expressen slutar inte gå i tryck bara för att det är rötmånad. Och radions veckomagasin Godmorgon, världen! – för att ta ett närliggande exempel – kör för fullt hela sommaren." 


"Att Agenda under ungefär samma förutsättningar försvinner i två månader eller mer duger helt enkelt inte. Det rör sig trots allt om skattefinansierad verksamhet. I grunden är det ett institutionellt problem. SVT är en trögrörlig organisation. Myndighetskulturen sitter i väggarna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar