onsdag 16 oktober 2024

För mycket byråkrati

STOPP

Behovet av kompetent personal inom skolan, sjukvården, omsorgen, kollektivtrafiken och många delar av näringslivet är stort. Kompetent personal! Samtidigt som behovet är stort är tillgången till kompetent arbetskraft, eller snabbt upplärbar arbetskraft, dålig. Kvalificerad invandring av direkt självförsörjande personer är önskvärd men de som tror att Sverige ligger högst upp på kvalificerade utländska personers önskelista att flytta till har fel. Och många arbeten i behov av arbetskraft kräver både svenska utbildningsexamina och ofta grundläggande kunskaper i svenska. I bästa fall kan det räcka med engelska. Så vad gör vi för att fylla kompetensbristerna och öka självförsörjningsgraden i landet Sverige?

Självfallet måste vi snabbt, men klokt, tillämpa moderna hjälpmedel för att jobba smartare. Till exempel verktyg kopplade till artificiell intelligens måste utnyttjas (ofta robotar eller helt mjukvarudrivna arbetsprocesser). Stora delar av arbetskraften som idag har mycket administrativa jobb måste frigöras så att de istället kan axla de kompetensbrister vi har inom till exempel skolor, sjukvården och äldreomsorgen. Inom 10 år halveras förhoppningsvis mängden administrativa jobb inom offentlig sektor. Effekten av det i svensk ekonomi kommer att bli fantastiskt till alla svenska invånares glädje. 

Gunnar Wetterberg skriver en läsvärd krönika i Expressen som jag bifogar nedan. För att ovan nödvändiga kompetensskiften ska bli verklighet får politiken skärpa sig och kraftigt börja skära i alla krav på rapportering och de måste pressa fram smartare arbetsprocesser. 

Järnvägen är ett elände för sig, men de sega processerna är var mans plåga. Vindkraftverken får vänta en evighet på sina tillstånd, kärnkraftverken väntar två. Vanliga byggen ska igenom ett par-tre års prövning, bevakningskameror tar sin rundliga tid. Det är inte mycket som går att göra snabbt, när regelverken sätter sina käftar i processen.”

Några år efter den stora skattereformen 1990‒91 började skattepolitiken gå åt alldeles fel håll. Mer och mer differentierad moms, jidder med 3:12-regler, värnskatt och jobbskatteavdrag – avstegen från reformens enkelhet och klarhet blev allt fler. Men det märkte medborgarna inte mycket av, tack vare Mats Sjöstrand och hans medarbetare. Sjöstrand var en långvägare inom skatteadministrationen som blev generaldirektör 1999. Under hans tid fram till 2009 använde verket digitalisering och klok ledning för att förenkla sina processer.”

På kuppen skärps straffen för återfallsförbrytare. När processen drog ut på tiden kunde den misstänkte hinna begå nya brott innan domen föll, och fick då ”mängdrabatt” när påföljden fastställdes. Nu blir fler brott behandlade och straffade var för sig. Tänk om regeringen hade en förvaltningsminister värd namnet! Då skulle hon mobilisera förvaltningens Strömbergar och Sjöstränder för att röja i alla igenbeckade långbänkar. Det vore medborgarna värda.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/det-fanns-en-okand-hjalte-pa-skatteverket/

Kloka politiker i kommuner, regioner, statliga verk och bolag tillämpar skyndsamt anställningsstopp av administratörer och olika varianter av stabspersonal. Och samma kloka politiker börjar tillämpa civil olydnad mot alla rapporteringskrav från på tok för många myndigheter inom både staten och EU-byråkratin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar