söndag 6 oktober 2024

Tilltron till politiken

Ständig okunskap, naivitet men staka åsikter

Min korta tid inom Centerpartiet lärde mig att unga engagerade broilerpolitiker tycker mycket och älskar det interna maktspelet. En sak är säker, de allra flesta av dessa karriärpolitiker har aldrig dragit in en enda skattekrona från minst en månads riktigt jobb. Det vill säga ett arbete som inte är kopplat till politiska partiers tyckarkvarnar. Eller från symboliska styrelseuppdrag de får för att ge någon form av fin demokratisk ”legitimitet” och kanske kontakter som kan ge affärer. Jag är less på omfattande okunskaper, nativitet och ändå mycket starka åsikter från partikarriarister. Jösses som jag kämpade i motvind inom C för att ta bort en destruktiv EBO-lag. En majoritet C-ombud fattade inte skadan lagen skapade eller var korkade. Expressens ledare beskriver lite om hur korkad EBO-lagen i praktiken är. 

Det är ingen hemlighet att svenska politiker har misskött migrationspolitiken. Ibland av huvudlöshet – ibland på grund av handlingsförlamning. Ta Ebo, lagen om eget boende, som 1994 infördes av den sorglösa regeringen Bildt. Den innebar att asylsökande fick rätt att välja bort statliga flyktingboenden till förmån för egna lösningar. Man räknade med att 10 procent skulle välja det sistnämnda. Man räknade fel. Andelen egenfixare ligger på 60-65 procent, berättade Sveriges nya migrationsminister, Johan Forssell, M, på onsdagen. Ebo-modellen har orsakat stora problem. Asylsökande har flockats i utanförskapsområden med trångboddhet, korttidsboenden och utnyttjande på svarta marknaden som följd. En skadlig tillvaro, särskilt för barn.”

Att Migrationsverket inte får ha full kontroll på vilka som bor på dess asylboenden framstår som besynnerligt men också väldigt svenskt.”

Det finns också en annan problematik som måste åtgärdas. Tre av fyra asylsökande saknar skyddsskäl och vissa tros vara i Sverige för att jobba svart; de lämnar in en ansökan för att lagligen kunna förlänga sin tid här.”

”I vissa fall handlar det om medlemmar i stöldligor, som här för att turnera, samtidigt som de får logi och bidrag. Det är ett stötande missbruk av asylsystemet. Hur lång tid ska det ta innan Sverige får ett fungerande snabbspår ut ur landet för personer som kommit hit från säkra länder? Denna snigelfart i slowmotion är inte bra för tilltron till politiken.”

https://www.expressen.se/ledare/efter-30-ar-ar-felet-fortfarande-inte-lost/

Och Emma Js krönika i GP är läsvärd om hur naivt och trögt Sverige leds. Det är dags att göra som danskarna,  att kunna upphäva både permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap som beviljats på felaktiga grunder. I en orättvis och kraftigt konkurrensutsatt värld vill jag inte ha politiker som inte till 100% kämpar för de invånares bästa de företräder, inga andras. 

Är det rimligt att förvänta sig att staten ska komma till undsättning, trots att man på eget bevåg och mot statens avrådan åkt dit? Och det oavsett UD:s avrådan. Hur mycket ska det krävas för att folk ska låta bli att åka på semester till instabila konflikthärdar? Bör man inte självmant inse att man försätter sig – och emellanåt sina barn – i en farlig situation?”

Svenska myndigheter anser att det är farligt att resa till de här platserna. Det är samtidigt uppenbart att många människor inte anser att faran är så stor att de undviker att åka dit. Ändå är det denna fara som svenska myndigheter har bedömt ligga till grund för den asyl som många har fått.”

”Under 2022 genomförde Novus en undersökning på uppdrag av tidskriften Bulletin där det visade sig att 79 procent av de som kommit till Sverige som flyktingar har semestrat i sitt ursprungsland. Visst kan läget ha förändrats i landet, och det skydd som man behövde när man sökte asyl kanske inte hade varit aktuellt i dag. Men nästan fyra av fem personer är fortfarande en hög siffra.”

”Och under 2023 visade Kvartal (29/3) hur många flygresor som gjorts till länder som UD avrått från under 2021. Nästan 55 000 personer hade åkt till Irak under pandemiåret. Tiotusentals människor hade även rest till Iran och Somalia. Tusentals hade rest till Afghanistan, Eritrea och Sydsudan.”

I Danmark kan man få sitt uppehållstillstånd indraget om man semestrar i hemlandet. Det här borde vara en självklarhet även i Sverige. Asyl ges till de som behöver skydd från fara. Om en person reser tillbaka dit faran påstods vara finns inte längre skäl för asyl.”

”I Sverige pågår nu sent omsider en utredning som ska titta på hur uppehållstillstånd ska kunna återkallas, om de har utfärdats på felaktiga grunder eller om det saknas skyddsskäl, som ska presenteras i januari 2025.””

Folk får givetvis resa vart de vill. Men reser man frivilligt tillbaka till det land som man säger sig flytt ifrån, bör man förvänta sig att det är svårt att motivera sin status som flykting.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/solklart-att-man-inte-ska-semestra-i-landet-man-flytt-ifran.889bc58e-a013-44a4-aa0c-81b8b5885217

Vi som vill lämna ett bättre Uppsala, och en bättre värld, efter oss måste förstå värdet av att rösta på kunniga, erfarna och meriterade företrädare. Vi måste bryta broilifieringens tid. Det är en avgörande och nödvändig förändring som krävs. Och länders folk måste sluta att rösta fram extremister till makten. Hur lyckas vi med det? Till exempel team Netanyahu begår inte bara fruktansvärda handlingar mot tusentals barn och kvinnor, de förstör nu också garanterat för det folk de säger sig företräda, det judiska folket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar