måndag 14 oktober 2024

Kraftigt sänkt köpkraft

Fattig-Sverige

För 100 år sedan var de flesta svenskar fortfarande fattiga och levde i boendemiljöer som idag klassas som vidriga. Då som nu fanns också människor som för sin tid levde flott. Låt oss säga att 20% levde bra, eller väldigt bra, för sin tid och övriga 80% av befolkningen levde riktigt dåligt. Min mammas föräldrageneration och hennes generation tog oss ifrån den verkligheten. Idag erbjuds personer som helt lever på försörjningsbidrag att bo i de nyaste och dyraste bostäderna. Det är faktiskt en ohållbar ordning. 

Just nu finns det massor av bostäder till salu i Uppsala. Uppsalas bostadsmarknad är inte på något sätt överhettad. Det förstår man bara genom att jämföra bostadspriser mellan Uppsala och Stockholm för att förstå. Efterfrågan är inte mycket högre än utbudet. Och i den verkliga världen är betalningsförmågan låg bland många som är i behov av en bostad. Samtidigt har inte längre Sverige råd med ett ekonomiskt transfereringssystem som gör att dyra nyproducerade hyresbostäder bebos av bidragstagare. Vissa tycker säkert det är rättvist. Det är oavsett vad man tycker om det faktumet en vansinnig ekonomisk hushållning av våra gemensamma resurser. 

”Bostadspriserna föll inte så mycket som många befarade i den här krisen – nominellt. Men realt, justerat för inflationen, har fallet varit brutalt. Nedgången har varit i linje med 1990-talskrisen när inflationen i det tysta urgröpt köpkraften.”

https://www.di.se/analys/den-tysta-kraschen-pa-bomarknaden/

Var är reformerna som ska göra många fler konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden? Var är reformerna som stärker svensk konkurrenskraft i världen? Gårdagens partiledardebatt bjöd inte på någon framtidstro. Ändå bra att den nuvarande regeringen arbetar för att den som jobbar får behålla hälften av lönen efter skatt! Det är en viktig pusselbit för att göra Sverige konkurrenskraftigt bland människor med kompetens som många rika länder konkurrerar om. Många fler än nu måste bli självförsörjande. Många fler än nu måste ha råd att hyra en nyproducerad lägenhet för eget intjänade pengar. Svenskarnas köpkraft har kraftigt försvagats under många år. Det är ett stort politiskt misslyckande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar