tisdag 15 oktober 2024

Mer EU kapital

Nya svenska globala industrimotorer

Mario Draghis rapport om Europas bristande konkurrensförmåga är för många ett sent uppvaknande. Rapporten manar förhoppningsvis Europas politiker att fatta att varningslamporna om Europas framtida välstånd lyser kraftigt rött. Att Tyskland nu också kört ordentligt i diket gör dem inte bara ekonomiskt svagare, de mörka politiska krafterna vinner allt mer stöd bland många tyskar, särskilt av dem i forna Östtyskland.

Det är särskilt inom framtidsbranscher som digitala tjänster och klimat- och miljöförbättrande teknik som Europa ligger oroväckande efter USA och Kina. För att Europa ska klara av att vända denna utveckling måste Europeiskt kapital i mycket större utsträckning finansiera innovativa och kreativa nya företag som finns inom dessa branscher. När inte längre Europeiskt kapital långsiktigt kan säkra finansieringen av värdefulla framtidsföretag går EUs miste om förmågan att bygga ikapp, och gå ifrån, USA och Kina. I vart fall måste vi kunna erbjuda konkurrerande tjänster som idag helt kontrolleras av intressen i USA och Kina. Konkurrens- och mångfald är bra. EU måste bättre bidra till att fler leverantörer av modern infrastruktur kan konkurrera på världsmarknaden. 

Sverige behöver nya Ericsson, VOLVO, Scania, Astra, Atlas-Copco etc. Det går men då måste förutsättningarna för det stärkas. När Ericsson lägger sin AI-utveckling i Kanada, Spotify inte får låta sin svenska personal jobba nattskift och KLARNA tvingas till byråkratiska och omodernt tröga omorganisationsregler slarvas de få mycket framgångsrika bolag vi har med starkt utnyttjande av AI bort. Förr var det skatten som fick våra entreprenörer på flykt. Nu är det byråkratin och inflexibiliteten. Och nedan är också ett exempel på hur allt för tidiga utförsäljningar av nya framgångsrika svenska företag skadar svenska intressen. 

Mastercard har förvärvat det cybersäkerhetsfokuserade företaget Recorded Future för 27 miljarder kronor. Bakgrunden är den ökande betydelsen av intelligent teknik kring cyberattacker. Mastercard planerar att integrera Recorded Futures teknik, som omfattar artificiell intelligens, i sina tjänster för bedrägeribekämpning, identitetshantering och cybersäkerhet.”

https://www.securityworldmarket.com/se/Nyheter/Foretagsnyheter/mastercard-koper-recorded-future-for-27-miljarder

Vi behöver kanske en svensk variant av ”MAGA”-rörelsen i Sverige. När jag jobbade med hela världen som arbetsfält hade vi svenskar väldigt hög status i alla världens hörn. Vårt generella välfärdssystem imponerade på många. Att ett så litet folk fått fram så många världsledande företag, många världsledande forskare, många världsledande idrottare och många världsledande musiker imponerade på väldigt många. Det är hög tid att återskapa ett modernt samhällsbygge som än en gång levererar det utfallet byggt på ett väl fungerande svenskt samhällskontrakt. Det går!  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar